13 Şubat 2024 20:46

İlhan Cihaner'den İliç maden katliamıyla ilgili açıklama: Kuruluşundan itibaren şaibeler var

İliç Anagold Altın Madeni sahasında katliamla ilgili konuşan eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner "Kuruluşundan itibaren büyük şaibeler var" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Erzincan'ın İliç ilçesinde uyarılara rağmen kapasite artırımı yapılan Kanadalı şirket Anagold’a ait madende pasa dağında çökme meydana geldi. Şirketin ortakları arasında Çalık Grubu da yer alıyor.

İliç Anagold Altın Madeni sahasında yaşananları, Anagold soruşturması yürüten eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner bianet’e anlattı.

"KURULUŞUNDAN İTİBAREN ÇOK BÜYÜK ŞAİBELER VAR"

İlhan Cihaner, "Bir kere bunun böyle olacağı defalarca işaretini aldığımız bir süreç. Böyle olacağı belliydi. Çünkü geçenlerde de bir siyanür borusu patlamıştı, delinmişti. Önce inkâr edilmişti, daha sonra uzunca bir süre kapatılmıştı. Fakat maden yeniden çalışmaya başlamıştı. İliç örneğinde kuruluşundan itibaren çok büyük şaibeler var. Orada soruşturma başlattığımda, maden şirketi tarafından ilgili kişilere rüşvet verilerek ruhsat alındığı, çevre değerlendirme raporunun manipüle edildiği ortaya çıkmıştı. Ancak maalesef daha sonra bu soruşturmaların etkin bir şekilde yürütülmediğini gördük."

“Devlet zaten tüm kurumlarıyla bu yağmacı sistemin arkasında duruyor” diyen Cihaner, “Bugün de maalesef böyle bir felaket yaşandı. Tek beklentimiz, temennimiz can kaybının olmaması ya da az olması. Fakat bunun artık uyandırmış olması lazım bizi” ifadelerini kullandı.

Cihaner "Erzincan’daki altın madeni kuruluşundan itibaren şaibeli. Yani sadece siyanürle altın çıkarma projesinin ortaya koyduğu riskler, tehditler açısından değil. Örneğin bir siyasiyi kendisine ortak ederek işlerinin 'yolunda gitmesini' sağladı. Bu şirketin ortakları siyaseten güçlü isimlerden seçilmiş. Bunların etkisi olmadığını söylemek herhalde saflık olur” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çalıştığı iş yerinde asansörle duvar arasında sıkışan 17 yaşındaki Arda hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Siyaset Bilimci Doç. Dr. İsmet Akça: Hedef, mutlak güce dayalı başkanlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa