15 yıldır Çöpler Madeni’nde çalışan işçi: Gün içinde çatlaklar vardı, çalışmaya devam edildi
Gün içerisinde sahada çatlaklar oluştuğunu söyleyen 15 yıllık maden işçisi: Sahanın boşaltılması lazımdı ancak çalışmaya devam edildi. Defalarca anlatmamıza rağmen dikkate alınmadık.
Fotoğraf: DHA
Nisa Sude DEMİREL
İstanbul
Erzincan İliç’te ilçesinde Anagold’a ait madende pasa dağında yaşanan göçüğün ardından aynı madende 15 senedir çalışan bir işçi Evrensel’e konuştu. Gün içerisinde sahada çatlak oluştuğunu, kırık olduğunu anlatan işçi, “Sahanın boşaltılması lazımdı ancak çalışmaya devam edildi. Elbette bazı şeyler öngörülemeyebilir ancak buranın uçma ihtimali biliniyordu. Sadece mühendis gözüyle de değil, herhangi bir vatandaş buradaki tehlikeleri kolaylıkla görebilirdi. Biz de defalarca anlatmamıza rağmen dikkate alınmadık, sonucunda da böyle bir olay oldu” dedi.
“FELAKET GELİYORDU”
Bilgisi dahilinde göçük altında 9 işçi olduğunu, birkaç işçinin kendi çabalarıyla göçükten çıktığını anlatan işçi, böyle bir durumun yaşanacağını haber veren pek çok belirti olduğunu söyledi. Bir önceki sene kopma yaşandığını aktaran işçi, “Membran kopmasını görmek zor bir şey değil. Dik yamaçta olduğundan ve üstünde sıvılaştırılmış toprak olduğundan kolayca sezilir kayma olduğu. Biz de bunu defalarca belirttik ama hiç kimse bizi dikkate almadı. Bu felaket bile bile geliyordu. Bizi dinlememelerine akıl sır erdiremiyorum” diye konuştu. İşçi, siyanürlü toprağın baraja doğru ilerlediğini ve Fırat nehrine karışma ihtimali olduğunu da söyledi.
“SIKINTILARI ANLATINCA İŞİMİZLE TEHDİT EDİLDİK”
Madende belli aralıklarla iş kazalarının yaşandığını, bunlara karşı ‘kısmen’ önlemler alındığını anlatan işçi, “Bir sıkıntı olduğunda insanlar işleriyle tehdit ediliyordu. Türkiye’deki işyerlerinin çoğu böyle ama burası bir maden, siyanür sahası olduğu için sonuçları da daha ciddi oluyor” diye konuştu. Yakın zamanda bir kısım işçi olarak maden içindeki yaşanan sorunlardan dolayı Maden İş’ten Bağımsız Maden İş Sendikasına geçtiklerini anlatan işçi, “Sendikanın bizim ve işverenin arasını kopartıp, sıkıntılarımızı ilettiğimizde baskı, tehdit uygulayan, performansla tehdit eden, işverenin inzibat görevlisi haline gelmişti. Daha önceden aldığımız haklardan dolayı çok kötü çalışma koşullarımız yoktu ama 2017’den itibaren yereldeki ufak tefek birkaç şirkete ve belediyenin ‘hanedan üyeleri’ne iş vermek için sendikayla bir olup iyice sesimizi kısmaya çalıştılar. İyice baskı uyguluyorlar, kapalı devre yaşanıyor her şey” dedi.
“DAHA BÜYÜK FELAKETLER YOLDA”
Madende Çakmaktepe ve Ardıçlı mevkilerinde ocak kapasitesi artırımına gidilmiş olduğunun iddia edildiğini anlatan işçi, Abdullah Paşa Mahallesi ve Kazım Karabekir Mahallesinde sarsıntılar olduğunu aktardı. Bu iki mahallede özellikle yüksek katlı binaların ‘beşik gibi’ sallandığını ifade eden işçi, “Her kuruma söylendi ama kimse dikkate almıyor, maden ‘biz bir şey yapamayız’ diyor. 3-4 aydır başımıza bela oldu. Daha büyük felaketler bizi bekliyor” dedi.