14 Şubat 2024 07:46

Sömürgeci katliamı

Erzincan’da uluslararası tekel SSR Madencilik ile yerli ortağı Çalık Grubu tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde meydana gelen göçük çok sayıda işçiye mezar oldu.

Kolaj: Evrensel

Paylaş

İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü atık toprağın istiflendiği tepe göçtü. Zehirli toprağın altında kaç işçinin olduğu olaydan saatler sonra bile açıklanamadı. Resmi açıklamaya göre 9, Metalurji Mühendisleri Odası’na göre 50’ye yakın işçi kayıp.

SABIKASI KABARIK

İşletmeci Anagold şirketinin yüzde 80’i Kanadalı tekel SSR Madencilik’e, yüzde 20’si yerli işbirlikçisi Çalık’a ait. Aynı maden, Haziran 2022’de İliç Barajı’na siyanür ve sülfürik asit akıttı. Sadece üç ay sonra yeniden çalışmaya başladı.

YARGI KORUMASI

Katliam tüm uyarılara rağmen göz göre göre geldi. TMMOB ve TTB defalarca yargıya başvurdu. Ancak şirket adeta yargı korumasına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Murat Kurum döneminde ‘ÇED raporu gerekli değil’ kararı verdi.

‘KURTARMA’ SKANDALI

Maden şirketinin un ufak ederek zehirlediği toprak yığınının altında kalan işçileri arama-kurtarma çalışmaları da bir başka faciaya davet gibi. Devasa yığına kazma kürekle sürülen işçiler, kayda değer hiçbir güvenlik önlemi olmadan çalıştırıldı.

GÖZÜNÜ ARTVİN’E DİKTİ

Küresel madencilik tekeli SSR, Arjantin ve ABD’de de altın madeni işletiyor. En yüksek üretimi ise İliç’te yapıyor. Şirketin 5 yıllık gelecek planı da Türkiye üzerine kurulu. Gözünü Artvin’e diken SSR, geçen yıl Artvin’deki Hod Maden’in yüzde 40 hissesini aldı.

BÜYÜK VERGİ KIYAĞI

İktidar da SSR-Çalık’ın tam siper arkasında. Anagold’a 2022’deki sızıntı nedeniyle 16,4 milyon TL ceza kesildi, kısa süre sonra da 7.2 milyon dolar vergi borcu silindi. Çalık Holding de kamu ihaleleri, özelleştirme ve teşviklerle 2012-2020 arasında 9 kat büyüdü.

3 YILDA 1,5 MİLYAR DOLAR KÂR

SSR Madencilik, 2020’den 2023 yılına kadar yaklaşık 1.5 milyar dolar gelir ve 334.6 milyon dolar kâr elde etti. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi verilerine göre Türkiye’de 2004’te sadece 138 olan uluslararası maden şirketi sayısı bugün 773’e çıkmış durumda. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Depremden sonra arada kalan yaşamlar

SONRAKİ HABER

Kalkınma Ajansı 2023 yılı raporunda, İliç’te katliamın yaşandığı madene övgüler dizmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa