14 Şubat 2024 13:01
Son Güncellenme Tarihi: 14 Şubat 2024 18:10

Erdoğan, 12 yıl sonra Mısır'da "Katil, zalim, darbeci" ile el ele

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "katil" olmakla suçladığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere 12 yıl sonra Mısır'a gitti.

Fotoğraf: TCCB / Murat Çetinmühürdar

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti.

Erdoğan, Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarını deviren 2013 askeri darbesinin generali olduğu gerekçesiyle Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’yi yıllarca “katil, darbeci, zalim” gibi sıfatlarla anmış, Mısır’la ilişkileri kesmiş ve Rabia Meydanı’ndaki katliam nedeniyle yine yıllarca “Rabia işareti”ni iktidarının simgesi olarak kullanmıştı.

Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki önemli ticareti projelerden dışlandığı 11 yıllık bu sürecin sonunda U dönüşü yaparak Gazze’de ara buluculuk rolünü de kaptırdığı Sisi ile “sıcak ilişkilere” geri dönmeye çalışıyor.

Kahire’de ABD, Mısır, Katar ve İsrail arasında Gazze müzakerelerinin de gerçekleştiği günlerde Kahire’ye gelen Erdoğan’ın gündeminde Gazze’nin yanı sıra Mısır ile ticari ve askeri ilişkileri düzelterek artırmak var.

SİSİ İLE KIRMIZI HALIDA

Erdoğan Kahire Uluslararası Havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen tarafından kırmızı halıyla karşılandı.

Erdoğan'a Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da eşlik ediyor.

İkili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.

SİSİ VE ERDOĞAN'DAN BASIN TOPLANTISI: "İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ BİR SAYFA"

Görüşmelerin ardından Sisi ve Erdoğan bir dizi anlaşma imzalayıp ortak basın toplantısı için kürsüye çıktı. Yapılan konuşmalarda Gazze'ye değinildi ancak ön planda olan mesajlar iki ülke arasındaki ticaretin ve ilişkilerin geliştirilmesine dair olanlardı.

Erdoğan konuşmasına İliç'teki maden katliamına değinerek başladı. Yaşanan göçüğü "kaza" olarak tarif eden Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulundu ve toprak altında kalan 9 işçiye ulaşmak için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Erdoğan, Sisi'yi Türkiye'ye davet ederek, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağını söyledi. "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" diyen Sisi ise "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum" diye konuştu.

Erdoğan, Mısır ile ticaret hacmini kısa süre içerisinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldıklarını duyurdu ve  "Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır ile güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum" dedi.

"Bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için Mısır ile temaslarımızı her seviyede artırma kararlılığındayız" diyen Erdoğan, "Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Ateşkesin bir an evvel tesisi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze'ye sevki önceliğimizdir. Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle işbirliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim. Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek" ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİ KAPSAMINDA ORTAK BİLDİRİ

Erdoğan ve Sisi, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı.

Buna göre, iki ülkenin cumhurbaşkanı, bundan sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarına eş başkanlık edecek. Konsey, 2 yılda bir dönüşümlü olarak Türkiye ve Mısır'da toplanacak. Çalışmaların eş güdümü ve her toplantı için gündemin hazırlanması, iki ülkenin dışişleri bakanlarınca üstlenilecek. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne hazırlık amacıyla, iki ülke dışişleri bakanlarının eş başkanlığında, diğer ilgili bakanlıklar ve kurumların üst düzey yetkililerinin bir araya geleceği Ortak Planlama Grubu toplantıları düzenlenecek.

Türkiye ve Mısır arasındaki mutabakat kapsamında, "siyasi ve diplomatik, ekonomi, ticaret, bankacılık ve mali hizmetler, yatırımlar, ulaştırma, havacılık, denizcilik, turizm, sağlık ve çalışma, güvenlik, askeri ve savunma sanayi, her türlü organize suç ve terörle mücadele, kültür, eğitim, bilim ve teknoloji, enerji, madencilik, tarım, çevre, ormancılık, konutsal ve kentsel dönüşüm ile iklim değişikliği, iletişim ve enformasyon, konsolosluk işleri" alanlarında işbirliği yapılacak. Bu alanlarda işbirliğini etkinleştirmek amacıyla, her iki ülkenin dışişleri bakanları ile diğer ilgili bakanları, eş güdüm halinde, gerekli Mutabakat Muhtıralarını ve Anlaşmaları hazırlamak için gerekli tüm önlemleri almak, onaylanmalarını ve yürürlüğe konulmalarını sağlamak adına gerekli iç işlemlerin tamamlanmasıyla görevlendirildi.

Erdoğan, daha sonra Sisi tarafından verilen resmi yemeğe katıldı.

Abdulfettah es-Sisi ve Tayyip Erdoğan el sıkışırken
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Haber-Sen: PTT hukuki kararların gereklerini yerine getirmiyor

SONRAKİ HABER

Süper talan teklifinin görüşmesi bir kez daha ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa