14 Şubat 2024 15:29

Türk Kamu Sen İzmir: İlave ek ödeme memur emeklilerine verilmelidir

Konak SGK İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan Türk Kamu Sen İzmir Temsilciliği üyeleri, "Madem ki bu yıl emekli yılıdır öyleyse memur emeklilerinin durumu da mutlaka düzeltilmeli" dedi.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Reklam

Türk Kamu Sen İzmir Temsilciliği, 3600 ek göstergenin mağdur olan YHS ve tüm kamu çalışanlarına verilmesi, 8 bin liralık ilave ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılması ve 5510 sayılı yasadaki 2008 öncesi ve sonrası ayrımının kaldırılması hususunda basın açıklaması düzenledi. Konak SGK İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamada basın metnini Türk Kamu Sen İzmir İl Temsilcisi İrfan Toksoy okudu.

Memurlar, emekliler ve aileleri hesaba katıldığında yaklaşık 25 milyonu bulan bir kitlenin beklentilerinin mutlak surette karşılık bulması gerektiğini vurgulayan Toksoy, “Bilindiği gibi 2023 yılı temmuz ayında yalnızca çalışan kamu görevlilerine ödenmeye başlanan 8 bin 77 TL tutarındaki ilave ek ödeme, ocak ayındaki artışlarla birlikte 12 bin 54 TL’ye yükselmiş ancak bu ödemenin emekli maaşlarına sayılmaması nedeniyle çalışma yaşamı ile emeklilik arasındaki bağ tamamen kopmuş, emekli maaşlarının ödenen prim ve kadro ile olan ilişkisi kesilmiştir” diyerek sözlerine başladı. Akabinde hükümetin 2024 yılını ‘Emekli yılı’ olarak ilan ettiğini hatırlatan Toksoy, “Madem ki bu yıl emekli yılıdır öyleyse memur emeklilerinin durumu da mutlaka düzeltilmeli, ilave ek ödeme memur emeklilerine verilerek bu yoldaki ilk adım atılmalıdır” diye konuştu.

“TÜM MEMURLARIN EK GÖSTERGELERİ 3600’E YÜKSELTİLMELİDİR”

Bununla birlikte yine geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanının da söz verdiği, birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi konusunun da henüz hayata geçirilmediğini hatırlatan Toksoy, “Ek gösterge bilhassa memur emeklilerinin maaşlarını doğrudan ilgilendirdiği için emekli maaşlarının belirlenmesi bakımından hayati öneme sahiptir. Milyonlarca memur ve emekli Cumhurbaşkanımızın sözünün hayata geçirilmesini beklemektedir. Bu doğrultuda Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimler öncesinde verdiği sözün gereği yerine getirilmeli, önceki çalışma Bakanı döneminde hazırlanan teklif, vakit geçirilmeden TBMM gündemine taşınmalıdır. Birinci dereceye gelen tüm memurların ek göstergeleri 3600’e yükseltilerek bu konu çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

“2008 ÖNCESİ VE SONRASI AYRIMI KALDIRILMALIDIR”

Memur emeklilerinin, ülkenin en mağdur kesimlerinden olduğunu dile getiren Toksoy, “Çalışırken bir işçi ile aynı maaşı alan bir memur, emekli olduğunda işçiden yarı yarıya daha az emekli maaşı almaktadır.  Hal böyleyken bir de 5510 sayılı Kanunun getirdiği olumsuzluklar memurlarımızı mağdur etmektedir. 2008 yılının ekim ayından önce göreve başlayan bir memurla bu tarihten sonra göreve başlayan memurun sosyal güvenlik ve emeklilik hakları aynı değildir. 2008 sonrasında göreve başlayan memur daha fazla prim ödemekte ama bu tarihten önce göreve başlayan memurdan daha az emekli maaşına hak kazanmaktadır. Ayrıca en düşük emekli aylığı miktarı da 2008 öncesi ve sonrasında göreve başlayanlar için farklı hesaplanmaktadır. Bu durum, kanun önünde eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı gibi sosyal devlet anlayışına da uygun değildir. Bu nedenle hükümetimizin ‘Emekli yılı’ olarak ilen ettiği 2024 yılında 5510 sayılı Kanundan kaynaklı bu çifte standardın da mutlaka giderilmesi en büyük beklentimizdir” ifadelerini kullandı.

“3+1 KALDIRILARAK KADROLU VE GÜVENCELİ İSTİHDAM ESAS ALINMALIDIR”

7433 sayılı Kanunla 2023 yılında sözleşmeli personelin büyük bir kısmının kadroya geçirildiğini aktaran Toksoy, “Ancak aynı Kanunla kurum ve kuruluşlarda ilk atamalarda personelin 3 yıl süre ile sözleşmeli personel pozisyonlarına atanması, ardından da 1 yıl boyunca atandıkları kurum ve bölgede çalıştıktan sonra memur kadrolarına geçebilmeleri hükme bağlanmıştır. Bu da sözleşmeli personel çalıştırmayı bir istisna olmaktan çıkarmış kamuda asıl istihdam haline getirmiştir. Buna bağlı olarak sözleşmeli kamu çalışanları 4 yıl boyunca ailelerinden ayrı kalmakta, yer değiştirme başta olmak üzere birçok hakkı kullanamamaktadır. Kamuda asli ve sürekli görevler mutlaka kadrolu memurlar eliyle gördürülmelidir. 3+1 süreli sözleşmeli statüde istihdam kaldırılarak tüm kamu görevlilerinin 657 sayılı Kanunun 4/A maddesi kapsamında kadrolu olarak istihdamı sağlanmalı, kamuda 4/A’lı kadrolu ve güvenceli istihdam esas alınmalı, esnek ve güvencesiz çalışma biçimleri tamamen sonlandırılmalıdır” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam