14 Şubat 2024 20:32

İliç’teki maden katliamı Çalık Holding önünde protesto edildi

İliç’teki maden katliamı İstanbul’da Anagold Madencilik şirketinin yüzde 20’lik ortağı Çalık Holding önünde protesto edildi.

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

Paylaş

Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeninde siyanürlü yığın liçi sahasında meydana gelen çökmenin ardından İstanbul’da Anagold Madencilik şirketinin yüzde 20’lik ortağı Çalık Holding önüne ekoloji ve emek örgütleri protesto gerçekleştirdi.

Açıklamaya Munzur Çevre Derneği, Doğa için Sanat Derneği, Emek Partisi Şişli İlçe Örgütü, Türkiye İşçi Partisi Şişli İlçe Örgütü, Doğanın Çocukları, Kaldıraç, Öğrenci Faaliyeti, Limter-İş ve pek çok sivil toplu kuruluşu ve siyasi parti katıldı. Ancak polisin Çalık Holding önünü tamamen kapatmasıyla yolun diğer tarafında basın açıklaması okundu. Açıklamayı Doğa İçin Sanat Derneğinden Göksen Ezeltürk okudu. Çökmenin altında siyasi iktidarın da kaldığını ifade eden Ezeltürk, iktidarın uyarılara rağmen iktidarın Anagold’un ortakları Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holdingden yana tutum aldığını söyledi.

“VERİLER ŞEFFAF PAYLAŞILMIYOR”

Dönemin Erzincan Savcısı İlhan Cihaner’in iddianamesine göre şirketin bölgedeki tüm bürokratları rüşvetle susturduğunu hatırlatan Ezeltürk, son kapasite artışı talebine dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından onay verildiğini hatırlattı. İliç’teki katliama yol açan kararın sorumlusu Murat Kurum’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ile ödüllendirildiğini vurgulayan Ezeltürk, kaç kişinin göçük altında olduğuna ve ne kadar alanın zehirlendiğine dair verilerin şeffaf paylaşılmadığını dile getirdi.

Ezeltürk şu soruları yöneltti: “Sabırlı Deresi üzerindeki menfezleri kapatmanın zehirli atığın Fırat Nehri’ne ulaşmasını durdurabilecek mi? Yeraltı sularına karışması bu yolla engellenebilecek mi? Bu süreçte buharlaşarak havaya karışan hidrojen siyanürün, ölümlere yol açması önlenecek mi? Şimdiye kadar yalan beyanlarla ÇED raporları hazırlatan şirket ya da bu raporlara rant ortaklığı sebebiyle göz yuman siyasi iktidar, bu sorulara doğru yanıtları verecek mi?​”

“BU SUÇU UNUTTURMAYACAĞIZ”

Yaşanılanın doğaya, tüm canlılara ve insanlığa karşı kasıtlı olarak işlenmiş bir suç olduğunu ifade eden Ezetürk, şu sözlerle açıklamayı sonlandırdı: “Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Ekokırım alanı, bağımsız gözlemcilerin denetimine açılmalı, delillerin karartılmasının önüne geçilmeli, süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahallinde olacak ve bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ülke genelindeki eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız”

Basın açıklamasının ardından Mehmet Soylu isimli yurttaş çevredeki çok sayıda kolluk kuvvetine tepki gösterdi ve mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Ardından katılan kurumlardan temsilciler söz aldı, mücadeleyi genişletme çağrısı yaptı.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Murat Kurum, İliç'teki madenin çevresel denetimlerinin çok sıkı yapıldığını öne sürdü

SONRAKİ HABER

AKP hizmetleriyle sömürge madenciliği: 500 ton altın nereye gitti?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa