15 Şubat 2024 01:39

Fransa’da tren kontrolörleri 17-18 Şubat’ta greve çıkacak

Fransa’da devlet tren işletmesinde çalışan kontrolörler personel sayısının artırılması, ücretlerin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle greve çıkacaklar.

Fotoğraf: Eric Salard/Flickr CC BY-SA 4.0

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Strasbourg

Fransa Devlet Demiryolları SNCF’de örgütlü SUD Rail, CGT sendikası ve Trenlerde Satış Servis Görevlileri Ulusal Kolektifi ASTC’nin de ortak çağrısıyla kontrolörlerin 17-18 Şubat tarihlerinde grev yapacağı açıklandı. Sendika, greve katılım oranının yüzde 70-80 civarında olmasını bekliyor.

SUD Rail Sendikası’ndan Fabien Villedieu, 2023 yılında sendikanın, şirket yönetimiyle gerçekleştirdikleri toplu iş sözleşmesi sonrası yöneticilerin sözlerinde durmadığını ve bu durumun 2024 yılına sarkmasına yönelik sendikanın eleştirililerinin devam ettiğini ve bu nedenlerle greve çıkıldığını vurgulandı.

Çalışanların grev kararı almalarına yol açan somut koşulların birincisi, SNCF yönetiminin özellikle hızlı trenler olan TGV’lerde kontrolörlerin sayılarının arttırılması konusundaki anlaşmaların yerine getirilmemesi. İkinci olarak ise genel olarak çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücret ve primlerin yükseltilmesi talepleri öne çıkıyor. Bu sorunların çözümü gerçekleştirilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten sendikalar, iki günlük grev boyunca ülke genelinde her iki TGV’den birinin çalışmayacağını açıkladı. Grevin cuma akşamı başlayarak pazartesi sabahına kadar sürecek.

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de mermer yüklü tır ile işçi servisi çarpıştı, 3'ü ağır 9 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İzmir Sağlık Platformundan Şehir Hastanesi tepkisi: Bozyaka ve Tepecik hastaneleri çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa