15 Şubat 2024 02:22

İzmir Sağlık Platformundan Şehir Hastanesi tepkisi: Bozyaka ve Tepecik hastaneleri çöktü

Bayraklı Şehir Hastanesi yaşanan sorunlara dikkat çeken İzmir Sağlık Platformu, gerekli hazırlık ve personel planının yapılmadığını, Bozyaka ve Tepecik hastanelerinde hizmetin çöktüğünü belirtti.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Açılışı sayısız kez ertelenen Bayraklı Şehir Hastanesi acillerinde yaşanan sorunlarla ilgili İzmir Sağlık Platformu, İzmir Tabip Odası binasında basın toplantısı düzenledi.

İzmir Sağlık Platformu adına açıklamayı yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, acil servilerde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Kaynak, genel sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlardan dolayı acil servislerde yığılmalar yaşandığını söyledi.

ACİL SERVİSLERDE TIKANMA YAŞANIYOR

Acil servislerdeki yığılma, esas olarak ülkemizdeki genel sağlık sisteminin ciddi aksamalar göstermesinin sonucu olduğunu belirten Kaynak, "2022 yılında, acil servislere 130 milyon müracaat olmuş. Bu rakamın 2023 yılında 150 milyonu aştığından söz eden bilgilendirmeler vardır. Acil hasta sayısı, nüfusun ortalama yüzde 50 si dolayındadır. Bunun birçok nedeni var. En önemli neden artık MHRS sisteminin dolması ve insanların artık olağan poliklinik randevusu alamaz hale gelmeleridir. Bunun yanı sıra acil servislerin 24 saat açık olması, ücretsiz olması, insanların mesai sonrası işgücü kaybı yaşamadan hızlı bir hizmet alma arayışı vb. nedenler söylenebilir." dedi.

HAZIRLIK YAPILMAMIŞ

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, 2060 yataklıdır ve Sağlık Bakanlığı mevzuatına bakılarak yapılacak bir hesaplama ile bu hastanenin etkili çalışması için 2500 uzmanlaşmış hekim, 3500 dolayında uzmanlaşmış hemşire ve sağlık memuru ve yine en az 300 dolayında da diğer sağlık çalışanı ve sağlık dışı personel gerektiği bilgisini paylaşan Kaynak, "Bu hastanenin inşaatı ve açılmasına kadarki sürede bu personel hazırlığı yapılmamıştır." ifadesini kullandı.

2024 BÜTÇESİ 83,7 MİLYAR LİRA

Şehir Hastaneleri projesi, yaklaşık olarak 10 yılı aşkın bir süredir gündemde olan ve bugün başlangıçtaki 33 projeden 21 tanesi hayata geçirildi. Bu hastanelerin toplam 34 tanesi açıldığında yatak kapasitesi 43.000 dolayında olacak. Bu hastanelerin 2024 yılındaki bütçesi 83,7 milyar lira olarak tespit edilirken günlük maliyeti 229 milyon lira olarak hesaplanıyor.

İzmir Sağlık Platformu adına açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, acil servilerde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Kaynak, genel sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlardan dolayı acil servislerde yığılmalar yaşandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığına 2024 yılı için 732 milyar 562 milyon 378 bin TL ayrıldığını söyleyen Kaynak, " Sağlık Bakanlığı için ayrılmaktadır. Bu durumda Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumu sayısı yaklaşık 15 bindir. Bakanlık bütçesinin yaklaşık yüzde 12'lik bir kısmı açılmış ve açılmış şehir hastanelerine ayrılmış, geri kalan 15.000 kurum ise bütçenin geri kalanını paylaşmaktadır." bilgisini paylaştı.

BOZYAKA VE TEPECİK HASTANELERİ ÇÖKTÜ

İzmir'deki hastanelerin tümünde eskiden beri en önemli sorun personel yetersizliği olduğu biliniyor. Bozyaka ve Tepecik başta olmak üzere, diğer bazı hastanelerden de yekün miktarda öğretim üyesi, hekim ve asistan ile sağlık çalışanlarının, Bayraklı Şehir Hastanesine görevlendirildiğinin altını çizen Kaynak, "Bu hastanelerin tamamen çökmesine buralarda sağlık hizmetinin verilmesinde ciddi sorunlarla karşılaşılmasına yol açmıştır. Bu konu, bu hastanelerde çalışmakta olan personelin, maddi, manevi, mesleki ve moral olarak ağır koşullar altında kalmasına ve tükenmelerine yol açan bir durumdur. Bu personelin sorunlarına her yönü ile çözüm üretilmesi acilen zorunluluktur." dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da tren kontrolörleri 17-18 Şubat’ta greve çıkacak

SONRAKİ HABER

İliç maden ocağında yaşanan göçüğe ilişkin araştırma komisyonu kurulması Resmi Gazete'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa