15 Şubat 2024 12:10

Hindistan'da çiftçiler yeniden sokakta

Hindistan'da çiftçiler hükümetin verdiği sözleri yerine getirmemesi üzerine eylemlere başladı.

Arşiv | Fotoğraf: CPI(M)

Paylaş

Hindistan'da 2021'de, hükümetin tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren düzenlemelerini protestolarıyla gündeme gelen çiftçiler, hükümetin verdiği sözleri yerine getirmemesi üzerine eylemlerine başladı. Çiftçilerin, yaklaşık iki yılın ardından tekrar başlayan eyemleri üzerine Tarım Bakanı Arjun Munda, "çiftçilerin menfaatlerini koruyacağını" öne sürdü.

Pazar ve tüketici verileri üzerine çalışan Alman şirket Statista'nın verilerine göre, Hindistan topraklarının yüzde 54'ünden fazlası, tarıma elverişli olarak nitelendiriliyor. Uluslararası Para Fonunun (IMF) verilerine göre Hindistan'ın yaklaşık 4,1 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) bulunuyor. Statista da ülkenin GSYH'sinin yaklaşık yüzde 18'ine tarım sektörünün katkı sağladığını verileriyle ortaya koyuyor.

2021'de bir yıl boyunca hükümetin tarıma ilişkin yasalarındaki değişiklikleri protesto etmeleriyle gündeme oturan çiftçiler, yasaların feshinin ardından, hükümete ilettikleri taleplerinin yerine getirilmediğini ifade ederek eyleme başladı. Çiftçiler, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin çiftçilerin ürettiği mahsullere mali destek konusunda çiftçiler ve hükümet yetkililerinden oluşan bir kurul oluşturacağına dair 2021'de verdiği sözü tutmadığını, bütün mahsuller için asgari destek fiyatı belirlenmesi ve borçların silinmesi gibi taleplerinin hükümetçe yerine getirilmediğini, tarım yasaları konusunda ilerleme kaydedilmediğini belirtiyor.

POLİS MÜDAHALESİ: ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Çiftçiler, traktörleriyle başkent Yeni Delhi'ye doğru yola çıkarken polisler, şehre giden bazı yolların dikenli tel örgü ve bariyerlerle kapattı.

Yeni Delhi ile Uttar Pradeş arasında kalan bölgede halkın kamuya açık alanda toplanması yasaklandı.

Polis, Uttar Pradeş'ten gelen traktör, otobüs, kamyon ve ticari araçların başkente girişinin de kısıtlandığını açıkladı.

Başkent yakınlarındaki Haryana eyaletinin Ambala kentinde çiftçilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldıran polis, Yeni Delhi'ye giriş yolunu barikatlarla kapattı, barikatları yıkmaya çalışan bazı çiftçileri de gözaltına aldı. 

Çekilen görüntülerde, binlerce polisin, çifçileri başkentten uzak tutmak için şehrin sınırları boyunca konuşlandığı görüldü.

Sarwan Singh Pandher adlı bir çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Şubat'ta bakanlarla yaptıkları görüşmeden bir sonuç alamadıklarını ve yürüyüşlerine devam edeceklerini söyledi. Pandher, Haryana ve Punjab eyaletleri arasındaki sınır noktası Shambhu'da yaklaşık 10 bin kişinin bulunduğunu söyledi. Pandher, hükümete, özellikle "bütün mahsuller için asgari destek fiyatı"nın yasalarla garanti altına alınması için çağrıda bulundu.

TARIM BAKANINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Tarım Bakanı Arjun Munda, hükümetin, "çiftçilerin menfaatlerini koruyacağını" savundu.Munda, "Bu konuya çözüm bulmak için mümkün olan her şeyi yapmaya hazırız." dedi.

Hindistan hükümeti, tarım ürünlerinin fiyatlarında ani düşüşler olması halinde bazı temel ekinlerin satın alınması için asgari fiyat belirleme politikasını izliyor. Çiftçiler ise bu uygulamanın yalnızca belirlenen temel ekinlere değil tüm tarım ürünlerine uygulanmasını talep ediyor.

2021 PROTESTOLARI

Başbakan Modi hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Çiftçiler, kazançlarının azalacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve sonunda kendilerinin topraksız kalacağını belirterek eyleme başlamıştı. Polisin yaptığı açıklamada eylemlerde 4'ü çiftçi 8 kişinin öldüğü belirtilmişti.

Modi, Kasım 2021'de bir yılı bulan protestoların ardından tarım yasalarının geri çekileceğini açıklamıştı. Üç tarım yasasının feshi için hazırlanan yasa tasarısı, Modi'nin yasaları geri çekme kararını açıklamasından 10 gün sonra parlamentonun alt ve üst kanadında yapılan oylamada kabul edilmişti. Çiftçiler yasa tasarısının oylamada kabul edilmesinin ardından eylemlerine son vermişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da dere taştı; ev ve ahırları su bastı

SONRAKİ HABER

Bursa'da Demirtaş Deresi, kimyasal atıklar nedeniyle turuncuya döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa