Arama çalışmalarında 3. gün | İliç'te maden ocağında 9 işçi hâlâ siyanürlü pasa altında
İliç'te çöken siyanürlü pasa dağının altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmalarının üçüncü gününde henüz hiçbir ilerleme kaydedilmedi
Fotoğraf: AA
Erzincan'ın İliç ilçesinde mimar ve mühendislerin tüm uyarılarına rağmen kapatılmak bir yana kapasite artırımı yapılan Anagold’a ait madende çöken pasa dağının altında kalan işçiler günler geçemesine rağmen kurtarılmayı bekliyor. Arama kurtarma çalışmalarında üçüncü güne girilirken gözaltı sayısı 8'e çıktı.
BAKAN BAYRAKTAR: ŞİRKET YÖNETİMİ ZAAFİYET İÇERİSİNDE
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, İliç'te yaptığı açıklamada çalışmalar için en az 400 bin kamyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Bölgede heyelan tehlikesinin devam ettiğini aktaran Bayraktar, işletmeyi durdurmaya yönelik soruya ise "İşletme şu an durmuş durumda" şeklinde cevap verdi.
Bayraktar'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"En az 400 bin kamyona ihtiyaç var. Bizim özellikle işçi kardeşlerimizin olduğunu tahmin ettiğimiz yerlerde arama yapıyoruz. Bölgede heyelan tehlikesi devam ediyor. En kısa sürede işçilerimize ulaşmayı ümit ediyoruz. Elimizdeki tüm teknik imkanları kullanmaya çalışıyoruz.
İşin hukuki boyutuyla ilgili müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Nerede eksik veye yanlış yapıldı onları da ortaya çıkaracağız. Kimlerin sorumluluğu varsa yargı önüne çıkması için çalşacağız.
Buradaki şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zaafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Çünkü hâlâ söz konusu yabancı şirketin temsilcileri burada değiller bu da işin beraberinde bakmamız gereken bir konu. Ama bu konuya da arama kurtarma çalışmalarını bitirdikten sonra yoğun bir şekilde bakacağımızı ifade ediyorum.
Bu tesisin izinleri ile alakalıı süreçlerde herhangi bir sıkıntı yok. Ama uygulama noktasında ilgili bakanlıklar soruşturmayı yürütüyor. Hiçbir şeyin üstünün örtülmeyeceğini söyleyebiliriz.
Sudan ve topraktan alınan numunelerle ilgili şu anlık bir tehlike yok. Tekrardan kontrol edilmek üzere numuneleri Ankara'ya gönderdik.
1 kişi daha gözaltına alındı."
GÖZALTI SAYISI 8'E YÜKSELDİ
Öte yandan sürece ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.
Bu kapsamda 1 kişi daha gözaltına alındı. Altın madeni ocağını işleten Anagold’a ait yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınanların sayısının 8'e yükseldiği bildirildi. AA'nın aktardığına göre gözaltına alınanlardan birinin yabancı uyruklu olduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında dün 7 kişi gözaltına alınmıştı.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, İliç’teki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
8 kişilik bilirkişi görevlendirildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan altın madeni sahasında, 13 Şubat 2024 tarihinde saat 14:30 sıralarında, toprak kaymasına bağlı olarak meydana gelen iş kazasında 9 vatandaşımızın göçük altında kalması olayı ile ilgili sorumluların tespiti açısından mülhakatımız İliç Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış ve 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Cumhuriyet Savcılarınca olay yeri keşif ve inceleme işlemleri yapılarak deliller eksiksiz bir şekilde toplanmış, olay yeri ve çevresinden toprak ve su numuneleri alınmış, bu numuneler inceleme için yetkili kimya laboratuvarlarına gönderilmiştir. Olaydaki sorumlular ile kusur durumlarının tespiti açısından çevre, maden, jeoloji, kimya, inşaat, ziraat ve harita mühendisi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanından oluşan 8 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilerek olay yerinde gerekli incelemeler yapılmış, bilirkişilerin uzmanlık raporunu tamamlamaları beklenmektedir. Yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen deliller neticesinde, ilk tespitlere göre olayın meydana gelmesinde kusuru bulunduğu değerlendirilen ilgili firmanın işveren vekili pozisyonunda bulunan Kanada uyruklu bir kişi de dahil olmak üzere toplam 8 kişi 14 Şubat 2024 tarihinde gözaltına alınmıştır. Soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edilmektedir."
KESK VE TMMOB HEYETİ MADEN SAHASINA ALINMADI
İncelemelerde bulunmak üzere Anagold'un işlettiği maden sahasına gelen KESK VE TMMOB heyetleri, güvenlik gerekçesiyle maden sahasına alınmadı. Nizamiye girişinde açıklama yapan heyetler maden ocağının kapatılması gerektiğini söyledi.
Maden sahasında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, "Doğamız, suyumuz, ormanımız, toprağımız sermayeye peşkeş çekiliyor" dedi.
Dr. Vedat Bulut, TTB'nin Çöpler Altın Madeni'ne ilişkin uyarılarını ve suç duyurularını hatırlattı. Bulut, madenin çalıştırılmasına gerekçe yapılan Çevresel Etki Değerlendirme raporlarının iptal edilmesi, madenin derhal kapatılması, faciada sorumluluğu bulunan tüm şirket yetkilileri ve kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yürütülmesi çağrısı yaptı.
TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ise "Büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Bunun olası sonuçlarını daha sonra göreceğiz. Sürecin takipçisi olacağız" dedi.
"ŞİRKET VE AKP ARASINDA SORUN VARMIŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR"
Halk TV’ye konuşan CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Buradaki üretimi şirket ya da hükümet durdurmadı. Çökme sonucu durdurmak zorunda kaldılar. Şirket ve AKP arasında bir sorun varmış gibi gösteriliyor. Sanki yetkili bulamıyormuş gibi yapıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkili biri arıyorsa geçmişte Çalık Holding’te yöneticilik yapmış olan damadı Berat Albayrak’a arayıp sorabilir. Albayrak bu şirkette CEO’luk yaptıktan sonra Eneji Bakanı olmuştu yani buranın denetiminden yine sorumluydu” dedi.
İhmallerin üstünün örtüldüğünü ifade eden Yavuzyılmaz, "Burada yapılmış olan tedbirsizlikler açığa çıkmasın diye şirkette çalışan işçiler dahi maden sahasına alınmıyor. Binlerce işçiden hiçbirini burada göremiyoruz" diye konuştu.
"ANAGOLD 'OLURSA OLSUN' MANTIĞIYLA ÇALIŞMIŞ"
Bölgede incelemelerde bulunan ve madende çalışan işçilerle görüşen Bağımsız Maden-İş Sendikası örgütlenme uzmanı Mert Batur, Evrensel'e yaptığı açıklamada, madeni işleten şirketin faciayı bile bile "olursa olsun" mantığıyla çalıştığını aktardı.
Batur, işçilerin liç dağında çatlaklar olduğunu fark ederek bunu amirlerine bildirdiğini, bazı taşeron firmaların işçilerini sahaya sokmadığını ancak Anagold'un ve taşeron Çiftay firmasının tüm çalışanlarıyla işi yürütmeye devam ettiğini belirtti.
Madende daha önce Türkiye Maden-İş'in örgütlü olduğunu ancak patrondan yana hareket etmesi sonucu işçilerin bu sendikadan istifa ederek Bağımsız Maden-İş'e üye olduğunu aktaran Batur, "İşçilerin ücretleri de yıldan yıla eridi ve bugün asgari ücretin biraz üzerinde bir tutarda. İşçi sağlığı ve güvenliği açısından da benzer bir durum var" dedi.
Anagold'un işçilere gönderdiği e-postalarda tehdide varan ifadeler kullanıldığını belirten Batur, Türkiye Maden-İş'ten istifa etmemeleri yönünde de baskı yapıldığını ifade etti.
Faciadan sonra burada bir seferberlik hali varmış gibi davranıldığını ancak bunun göstermelik olduğunu söyleyen Batur, "Burada ancak işçilerin ve ailelerinin birlikte mücadelesi ile hukuki bir sonuç alınabilir" dedi.
"HÜKÜMETİN VERİLERİ NE KADAR DOĞRU KUŞKULUYUZ"
Halk TV'ye açıklamalarda bulunan CHP Milletvekili Müzeyyen Şevkin, "Dünden beri burada kimyasallar nedeniyle boğazımız yanıyor. Yağan yağmurla birlikte de kimyasalların havaya karıştığını düşünüyorum. Toprağa suya karışıp karışmadığını da uzun vadede göreceğiz. Arsenik ve siyanürün suya karışmadığı söylenip 0 ölçüldüğü ifade ediliyor. Hükümetin verilerinin ne kadar doğru olduğu yönünde de kuşkuluyuz" dedi. (HABER MERKEZİ)