İşçi ek zam istiyor, patron bastırmaya çalışıyor: Gelin beraber direnelim
Antep'te farklı iş kollarında çalışan işçilerin ek zam eylemleri sürüyor. Ek zam talep eden kimi yerlerde ise patron işçileri işten çıkarıyor.
Fotoğraf: BİRTEK-SEN
Mesut BAYLAV
Antep
Antep’te ek zam eylemleri sürüyor. Şubatın ilk haftasından itibaren açıklanan düşük zam oranlarını kabul etmeyen işçiler, birçok fabrikada ücret taleplerinin yanı sıra sendika ve çalışma koşullarına ilişkin de eylemlerini sürdürüyor. Ender Alüminyum, Selçuk İplik, Milat Halı, Yasin Kaplan ve Kimpack ABY Plastik işçileri eylemlerini sonlandıranlardan. Ancak birçok fabrikada eylemler sürerken yenileri de dahil oluyor. Eylem yaparken de sonlandırırken de bitmeyen bir şey oluyor, patronların baskısı. Tüm bu eylem süreçlerinde işçilerin talepleri karşısında olan patronlara karşı ise işçiler, birlikte direnme ve mücadele etme çağrısı yapıyor.
Eylemlerini sonlandıran ama işçiler üzerindeki baskının son bulmadığı yerlerden biri de Kimpack fabrikası. Kimpack’ta talepleri için iş bırakan bini aşkın işçi aynı zamanda eylem sürecinde Petrol-İş Sendikasına üye oldular. İşçiler kısmi kazanımlarla direnişlerinin dördüncü gününde işbaşı yaparken sendikal örgütlülüklerini de güçlendirmek istemişlerdi. Ancak işbaşı yapılmasının ardından fabrika içerisinde baskılar yoğunlaştı. İşçiler sendikadan istifaya zorlandı, telefonları istendi. 14 Şubat akşamı gece vardiyasına gelen işçilerden bir kısmı tazminatsız bir şekilde işten atıldığını öğrendi ve fabrikaya giremedi. Sabah olduğunda diğer vardiyalardan da işçilerin işten çıkarıldığı öğrendi. Net sayıyı belirlemek zor ancak 100’ü aşkın işçinin işten çıkarıldığı kesin.
İşçilerden biri, “Biz suç işlemedik, hak istedik ama bize düşman oldular. Birliğimizi korumamız lazımdı, bir kişi atılsa herkesin ses çıkarması lazımdı ama öyle olmadı. Böylece bizi böldüler. Sendikalaşmak suçsa bize hapis cezası versinler o zaman. Niye bizi işten atarken bu patronlara bir şey yapmıyorlar?” diyerek duruma tepki gösterdi.
Devam eden eylemlerde ise işçiler, kendi birliklerini oluşturmak ve mücadeleyi genişletmek adına diğer fabrikalardaki işçilere çağrı yapıyor.
Melike Tekstil işçileri de geçtiğimiz hafta iş bırakmıştı. Verilen sözler tutulmayınca işçiler 14 Şubat akşamı gece vardiyası ve 4-12 vardiyası iş bıraktı. İşçiler, geceyi fabrika önünde geçirirken sabah, gündüz vardiyası da içeri girmedi ve eyleme katıldı. Melike Tekstil işçilerinin talebi ise 25 bin TL net maaş.
Melike Tekstil’den bir işçi ise şöyle konuştu: “Bu zammı kabul etmedik, iş bıraktık. Şimdi Melike’nin diğer fabrikası da iş bıraktı, iyi oldu. Birlikte daha güçlü olacağız, kazanacağız. Diğer fabrikalara da çağrı yapalım gelin beraber direnelim arkadaşlar.”
Eylemlerin devam ettiği diğer fabrikalarda ise durum şöyle:
Zafer Tekstil’in 1, 2 ve 4. bölgelerdeki fabrikalarında açıklanan zammı kabul etmeyen işçilerin iş bırakma eylemleri üçüncü gününde de sürüyor. İşçilerin talepleri ise şöyle: 25 bin TL+ iki bayramda 10’ar yevmiye ikramiye. İşçiler, patronla çeşitli görüşmeler yaptı ancak henüz bir anlaşma sağlanmadı. Zafer Tekstil işçileri geçtiğimiz hafta bir daha iş bırakmış, patronun zaman istemesi üzerine yeniden işbaşı yapmıştı. Herhangi bir değişiklik olmadığı için işçiler yeniden iş bırakmıştı.
Alka Polyester fabrikası da geçtiğimiz hafta iş bırakmış, patronun zaman istemesi üzerine işbaşı yapmıştı. İşçiler, 14 Şubat’ta yeniden iş bıraktı ve eylemleri sürüyor. Alka Polyester işçilerinin talebi yüzde 60 zam ve iki bayram 10’ar yevmiye ikramiye. İki fabrikada da işçiler dün yaşanan yoğun yağışa rağmen fabrika önünden ayrılmadı ve geceyi de fabrika önünde geçirdi.
İslahiye’de bulunan Key Mensucat Fabrikası işçileri de zam talebi ile iş bırakmıştı. 14 Şubat tarihinde işçilere ulaşan tebligatta fabrikanın kapatıldığı ifade edildi. Gerekçe olarak ise “Ülkede tekstil sektöründe yaşanan ekonomik kriz, dış pazar gibi sebepler...” olarak ifade edildi. İşçilere ise hak edişlerinin ödeneceği söylendi.