İktidarın sağlıksız teklifi Meclis gündeminde
Sağlık alanında değişiklikler öngörülen yasa teklifinin Anayasaya aykırı olduğunu belirten sağlık örgütleri, teklifle sermayenin karında artış ve tekelleşme amaçlandığına işaret etti.
Fotoğraf: pxhere
Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Meclis komisyonundan tüm itirazlara rağmen geçen kanun teklifinin görüşmeleri sürüyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu gibi toplumun sağlığı pahasına özel sermayenin kârını ve tekelleşmesini amaçladığına işaret edilerek “Teklif hekimlerin üzerindeki tahakkümü artırmanın amacını taşıyor” denildi.
İLAÇTA RUHSAT TEHLİKESİ
Teklifle yabancı memleketlerden getirilen ilaçlar için ruhsatlandırma işlemlerinde ‘beş numune verilir’ ibaresinin yürürlükten kaldırıldığı belirtilerek “Sağlık Bakanlığı böylece ruhsatlandırma öncesinde tahlil edilmek üzere numunelerin gönderilmesinden vazgeçmektedir. Bu tetkiklerin ruhsat aşamasından sonra yapılması, bu arada zarar görebilecek kişiler için geri dönüşsüz sonuçlara yol açabilecektir” uyarısı yapıldı.
DİSİPLİN CEZASI SOPA OLACAK
Yoksulluk sınırında ücret alan hekim ve sağlık emekçileri emekliliğe de yansıyacak ücret beklerken teklifte ek ödeme miktarının belirlenmesinde sağlık emekçilerine korku salacak uygulamalar sıralandı. Ek ödemede bu unsurların sağlık hizmeti sunumunun niteliğiyle bağdaşmadığına dikkat çekilen TTB açıklamasında “Kanunda sayılan disiplin cezaları arasında yer almayan sözleşmenin feshi ağır sonuçlara yol açacaktır” denildi.
SAĞLIK TİCARETE TAHVİL
Teklif metninde sağlık kurumlarında hangi araştırmaların yapılabileceği düzenlemesiyle klinik araştırmaların ticari kazancın ve özel hastanelerin önünü açılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada şu uyarı yapıldı: “Bu uluslararası ilaç tekellerinin kuralsız çalışmalarının ülkemize kayması, araştırmada yer alacak hasta ve sağlıklı gönüllü gruplarının temel haklarının ihlal edilmesidir” ifadelerine yer verildi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Başkanı Fadime Kavak Sevim de teklifte mahkeme kararlarına rağmen aile hekimlerine disiplin cezasıyla ücret kesintisi inadının devam ettiğini belirterek “Sağlık emekçilerinin özlük haklarına ilişkin de düzenleme yok. Hiçbir önerimizin yer almadığı bu teklif derhal geri çekilmelidir” dedi.
MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ
Teklifin sağlık çalışanlarının ve hastaların yararına düzenlemeler içermediğini dile getiren CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, “Kanun teklifinde, sağlık alanındaki sorunların çözümüne ilişkin düzenleme yok. Koruyucu ve sağlığı geliştirici hizmetlerde çok gerideyiz. Bazı branşlarda randevu alabilmek için aylarca beklemek gerekiyor. Bazı tetkikler için 2025 yılına randevu verildiğini, kanun teklifinde bunun için bir önlemin alınmadığını görüyoruz” dedi. DEM Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan da hekimlerin Türk Silahlı Kuvvetleri kapsamında operasyonlarda görevlendirilmelerine işaret ederek, “Düzenleme, hekimlerin hayatlarını riske atacak, neden gitsinler?” diye sordu. (İstanbul/EVRENSEL)