Sağlıksız kanun teklifine sağlık emekçilerinden tepki: Sorunları çözmeyecek, derinleştirecek
Sağlık emekçileri sağlık alanındaki değişikliklerle ilgili kanun teklifine tepki göstererek, değişikliğin sağlık alanındaki sorunları çözmediği gibi mevcut sorunları derinleştireceğini belirtti.
Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndan iktidar partilerinin oylarıyla geçirilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Yapılmak İstenen Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dair açıklama yaptı. TTB II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, "Bu değişiklikler ile şu an sağlık alanında yaşanan şiddetten aylar sonraya verilen poliklinik ve ameliyat randevularına, yurtdışına hekim göçünden malpraktis davalarına, ilaç sıkıntısından tıbbi ve cerrahi malzeme sıkıntılarına kadar herhangi bir sorun çözülemediği gibi mevcut sorunlar derinleşecektir" diye konuştu.
TTB Genel Merkezi önünde gerçekleşen açıklamaya TTB MK üyeleri, SES MYK üyeleri, CHP Bursa Milletvekili Dr. Kayıhan Pala, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ile birçok ilden tabip odası temsilcileri ve SES şube yöneticileri katıldı.
Açıklamayı okuyan TTB II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, "8 Şubat 2024 günü Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndan iktidar partilerinin oylarıyla değişiklik yapılmadan geçirilmiştir. Bu süreçte TTB olarak komisyonda bulunarak itirazlarımızı dile getirdik ancak ne bizim ne de değişiklik önerisi yapan milletvekillerinin önerileri kabul edilmiştir" dedi.
Dr. Ökten, aylıkları açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan emekli hekim ve sağlık emekçileriyle ilgili düzenleme ile yine çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin ücretlerinin emekliliğe yansımasının TBMM gündemine alınmasını beklerken, hem sağlık emekçilerine hem de toplum sağlığına önemli zararlar verecek bir kanun teklifinin değerlendirmeye fırsat vermeyecek kadar kısa sürede kabul edilmesini üstelik sürecin Şubat 2023 depremlerine denk düşmesini de düşündürücü bulduklarını ifade etti.
"TOPLUMUN SAĞLIKSIZLAŞMASINI AMAÇLAYAN SAĞLIK POLİTİKALARINI KABUL ETMİYORUZ"
TTB'ye bağlı hukukçuların, kanun teklifi komisyonunda yapılan düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerine uygun olarak yapılmadığını da belirttiklerini ifade eden Dr. Ökten, "Bunun üzerine komisyon başkanının, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesine bakmadığını ancak gerekçesi ne olursa olsun Anayasa Mahkemesi'nin kendilerine asla 'Kanunu şöyle yapacaksınız' diye tarif edemeyeceğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ni de tanımayacaklarını söylemesi ne yazık ki skandal niteliğindedir" diyerek bu durumun iktidar milletvekillerinin hukuksuzluğu ve anayasasızlaştırmayı ne kadar içselleştirdiğinin de önemli bir göstergesi olduğunu dikkat çekti.
"ÖZEL SERMAYENİN KARINI GÖZETEN TEKLİF"
Kanun teklifinin, toplumun sağlıksızlaşması pahasına özel sermayenin kârını ve tekelleşmesini amaçlayan sağlık politikalarının uygulanması için hekimler ve sağlık emekçileri üzerindeki tahakkümü artırmanın ve son aylarda daha da belirginleşen Anayasa tanımazlığın devamı olduğunun net bir şekilde görülmekte olduğunu söyleyen Dr. Ökten, "Meslektaşlarımızın haklarının daha fazla zarar görmemesi adına kanun teklifine yönelik her türlü girişimde bulunacağımızı yeniden ifade ediyoruz. Kanun teklifinde yer alan değişikliklerin ülkemiz sağlık ortamına, hekimler ile sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarına, çalışma koşullarına bir iyileştirme getirmeyeceği açıktır. Bu değişiklikler ile şu an sağlık alanında yaşanan şiddetten aylar sonraya verilen poliklinik ve ameliyat randevularına, yurtdışına hekim göçünden malpraktis davalarına, ilaç sıkıntısından tıbbi ve cerrahi malzeme sıkıntılarına kadar herhangi bir sorun çözülemediği gibi mevcut sorunlar derinleşecektir" dedi.
"İlk 14 maddesi hızla kabule dilen kanun teklifinin geri çekilmesi için TBMM'deki tüm milletvekillerini daha yüksek bir sesle çağrıda bulunuyor ve bir kez daha uyarıyoruz" diyen TTB II. Başkanı Dr. Ökten, "Sağlıklı koşullarda çalışıp haklarımızı alabildiğimiz, toplum sağlığını korumayı önceleyen bir sağlık sistemini mümkün kılana dek TTB ve SES olarak hekimler/sağlık emekçileri ve toplumla birlikte her koşulda itirazlarımızı yükselteceğiz" diye konuştu.
KARACABEY: "MUHATAP BİZİZ; TTB VE SES'TİR"
Ökten'in ardından konuşan SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, "İktidarın muhatabı meslek örgütleri ve sağlık emekçileridir. Bizleri masaya kabul etmeden yapılan bu uygulamalar bizler için yeni mücadele tarzı demektir, yeni mücadele alanları açılması demektir" dedi.
CHP'Lİ PALA: KANUN TEKLİFİ SAĞLIK SORUNLARINI ÇÖZME NOKTASINDA EKSİK
CHP Bursa Milletvekili Dr. Kayıhan Pala da söz alarak şunları ifade etti. "Ne meslek örgütlerine ne sendikalara ne de bilime başvurulmadan olması bizim için kabul edilemez. Tüm bunlar büyük bir eksikliktir. Bir diğer husus; bu kanun teklifi Türkiye'deki sağlık sorunlarını çözme konusunda yetersizdir. Çok önemli sağlık sorunları mevcuttur ve çözüm getirecek herhangi bir çözüm yok! Örneğin hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak ya da ilaca kolay erişecek herhangi bir düzenlemeyi bu kanun teklifi sağlamıyor. Üstelik bu kanun teklifinde anayasaya uygun olmayan aykırı maddeler var. Daha önce kabul görmemiş bazı maddelerin yeniden önümüze getirildiğini gördük bu kanun teklifinde. Bu kanun teklifi döner sermayeyi yeni bir düzenlemeye bırakıyor. Sağlık emekçilerinin herhangi bir herhangi bir ceza alması durumunda döner sermayeden kesinti olarak sağlık emekçilerinin önüne getiriliyor. Üstelik daha sı var. 3 kez ikaz alan sağlık emekçilerinin sözleşmelerinin feshedilmesinin önünü açıyor. Ve tabii toplum sağlığını tehdit eden bir kanun teklifi var karşımızda. İlaç ruhsatları için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan analizler kaldırılarak, yerine yalnızca ilaç firmalarının izniyle işleyen bir süreç var. Sermayenin taleplerini yerine getirmek yerine bilimin gereklerini yerine getirmek gerek. İtirazlarımızı gündeme getireceğiz. Türkiye'nin kamucu, eşit, ücretsiz erişilebilir bir sağlık sistemine ihtiyacı var" (Ankara/EVRENSEL)