Arama çalışmalarında 5. gün | Maden şirketinin lisansı "riskli alan" gerekçesiyle iptal edildi
Erzincan İliç’teki altın madeninin liç yığınında meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları 5'inci gününde devam ediyor.
Fotoğraf: AA
Erzincan İliç’te liç yığını altında kalan 9 madenci için başlatılan arama çalışmaları 5. günde devam ediyor. AFAD, TSK arama kurtarma JAK, PAK ve madencilerden oluşan 339'u arama kurtarma personeli, diğer görevlilerle beraber 1700-1800 kişi bölgede çalışma sürdürüyor. Aramalarda yerleri lokal olarak belirlenen işçileri bulabilmek için çalışmalar bu bölgede yoğunlaştırıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, manganez ocağı civarında kamyona ait parçalar bulduklarını belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle firmanın üretime yönelik lisansının iptal edilip, faaliyetinin durdurulduğu öğrenildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bilgilendirme toplantısında 10 milyon metreküplük liç yığınının aktığını anlatarak “Bizim hesaplarımıza göre dere yatağına 5 milyon metreküplük toprağın akması söz konusu. Heyelan 2 yönlü gerçekleşiyor. Dere yatağına yüzde 80'i akıyor, bir kısmı da yan taraftaki manganez ocağının içine doğru akıyor. Burada da 1,5 milyon metreküpe yakın toprak söz konusu. Bu olayın esnasında ifade etmiştik 9 çalışanımız kayıp. Onların 6'sının dere yatağına gelen büyük toprak alanı içerisinde olduğunu düşünüyoruz ve o şekilde çalışıyoruz. 3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı o bölgeye yoğunlaştırmış durumdayız. Son 24 saat arama kurtarmayla alakalı özellikle manganez ocağındaki 3 çalışanımız için yoğun bir çalışma devam ediyor. Orada 1,5 milyon metreküpe yakın toprak var. O toprak 35 metre yüksekliğinde yani nerdeyse 12 katlı bir bina yüksekliğinde. Oraya erişmeye çalışıyoruz” dedi.
9 LOKASYONDAN NUMUNE ALINIYOR
Her gün 9 ayrı lokasyondan numune alıp ölçümler yaptıklarını belirten Bakan Bayraktar, suda ve toprakta herhangi bir olumsuzluk olmadığını ileri sürdü. İdari soruşturmaların devam ettiği bilgisini veren Bayraktar, çalışanlarla ilgili soruşturmanın süreceğini söyledi. Manganez ocağı civarında kamyona ait parçaları bulduklarını belirten Bakan Bayraktar, aramalarda o noktaya odaklandıklarını söyledi. Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Bayraktar, dinamit patlatmayla ilgili en son ne zaman yapıldığının soruşturmayla ortaya çıkacağını belirtti.
ŞİRKETİN LİSANSI İPTAL EDİLDİ
Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle firmanın üretime yönelik lisansı iptal edilip faaliyetinin durdurulduğu öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen siyanürlü liç yığını 13 Şubat saat 14.28'de çöktü. Yaklaşık 10 milyon metreküp pasa 200 metrelik yamaçtan vadiye aktı. 9 işçi geniş bir alana yayılan paşanın altında kaldı.
Toprak altında kalan işçileri kurtarmak için Erzincan başta olmak üzere, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli'nden gelen AFAD ekipleri de görev aldı. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı.
Ayrıca olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 şirket yetkilisinden 6’sı dün tutuklandı. Tutuklananlar arasında Baş Mühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiye Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Jain Ronald Guille bulunuyor. İki kişi ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)