Mobbing davalarıyla anılan Rektör Nükhet Hotar Büyükelçi oldu
Akademisyen ve sendika temsilcileriyle sayısız kez davalık olan DEÜ Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar’a Cumhurbaşkanlığı kararıyla Büyükelçilik unvanı verildi.

Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

AKP eski milletvekili Nükhet Hotar, DEÜ'ye rektör olarak atandı

DEÜ Rektörü Nükhet Hotar hakkında soruşturma talebini reddeden YÖK kararını mahkeme iptal etti

Akademisyen Bilgin Çelik, DEÜ Rektörü Hotar’ın görevden alınması için dava açtı

Prof. Dr. Yükselsin’den, Rektör Hotar’a tazminat davası

Dokuz Eylül Üniversitesi rektörü Hotar'dan tazminat kazanan Prof. Dr. Yükselsin’e bir ceza daha
Ramis SAĞLAM
İzmir
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) rektörü olarak Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar büyükelçi oldu. Atandığı günden, görev süresi dolana mobbing, psikolojik taciz, iftira, haksız soruşturmalar ve Sayıştay raporları iddialarıyla gündemden düşmeyen Hotar, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Akdeniz için Birlik nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak görevlendirildi ve kendisine Büyükelçilik unvanı verildi.
2018 yılında rektör olarak atanan Nükhet Hotar’ın 6 yıllık dönemindeki hukuksuz uygulamaları mahkemelerden geri döndü. Hotar’ın rektörlüğü döneminde yargıya yansıyan uygulamalarının ilk sırasında sendikal faaliyeti engelleme, mobbing ve kadrolaşma yer aldı.
KAZANILAN DAVALAR
Prof. Dr. İbrahim Yavuz Yükselsin’e açılan soruşturmalar sonucunda 3 kez Kademe İlerlemesini Durdurma cezası verilmişti. Ceza davalarını kazanan Yükselsin’e, Rektör Hotar "FETÖ/PDY" üyesiymiş gibi soruşturma açmış, davanın sonunda mahkeme Hotar’ın 50 bin TL’lik kişisel tazminat ödemesine karar vermişti.
TÜBİTAK’tan iki kez proje desteği alan Doç. Dr. Aksel Çelik ve DEÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, DEÜ idaresi tarafından mobbinge maruz kaldıkları için Rektörlük aleyhine maddi tazminat davası açtı. Rektörlük tarafından verilen cezalara karşı açtıkları davaları kazanan Çelik çifti, Rektörlük aleyhine açtıkları mobbing davası sonucunda rektörlük tazminat ödemeye mahkum oldu.
2022 yılında Fen Fakültesi Matematik Bölümünden 2, İstatistik Bölümünden 2 doktor öğretim üyesinin işine Rektörlük tarafından son verildi. Bunun ardından açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube, doktor öğretim üyesi kadrosundaki akademisyenlerin, performans baskısı ile işlerinden uzaklaştırıldığını, bölümlerin kapanacağını belirterek tepki göstermişti.
SENDİKA TEMSİLCİLERİNE SÜRGÜN
SES İş Yeri Temsilcisi Günseli Uğur ise Hotar’ın hışmına en çok uğrayan sendika temsilcilerindendi. Sürgün edilen Uğur, 6 ay açığa alınmış, mahkeme tarafından DEÜ Rektörlüğünün aleyhine sonuçlanmış, ardından verilen 1 yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası İdare Mahkemesinden geri dönmüştü.
SES İş Yeri Temsilcisi Arzu Sert’in de DEÜ Hastanesi personel yemekhanesinde yapılan eyleme katıldığı gerekçesiyle “İş akdinin feshi” İdare Mahkemesinden döndü. Genel Sağlık-İş Sendikasının İş Yeri Temsilcileri Murat Boran ve Hasan Kutluay, rektörlük kararıyla bir yıllık “geçici görevlendirme” ile Efes ve Torbalı Meslek Yüksek Okuluna sürgün edildi.
Evrensel'i Takip Et