10 Mart 2013 04:12

Sağlıkta ‘özel’ dönem resmileşti

KAMU-özel iş birliğiyle sağlık tesisleri ‘yap-kirala-devret’ modeliyle özel sektöre yaptırılacak. Sağlıkta kamu özel ortaklığıyla Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde sağlık tesisi yaptırabilecek.Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kanuna g

Sağlıkta ‘özel’ dönem resmileşti
Paylaş

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kanuna göre hastane yerleşkeleri, sağlık tesisi ve ticari hizmet alanlarından oluşacak.

Bakanlık, kullanımında olan tesislerin yenilenmesi işlerini, tesislerdeki belli hizmetlerin sunulması, ticari hizmet alanlarının işletilmesi ya da bedelinin ödenmesi karşılığında yaptırabilecek.

Gerek görülmesi halinde birden fazla tesis yapım veya yenileme işi tek bir ihale ile yapılabilecek.

Sözleşme özel hukuk hükümlerine tabi olacak ve süresi, tesisin özelliklerine ve fizibilite raporuna bağlı olarak sözleşmede belirtilen sabit yatırım dönemi hariç 30 yılı geçmemek üzere idarece belirlenecek.

TİCARETHANE KURALLARI

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı 2. ve 3. basamak sağlık tesislerinin bağış, faiz ve kira gelirleri ek ödeme dağıtımında kullanılamayacak. Bu birimlerde görevli personele yapılacak ek ödeme toplamı, ilgili birimin cari yıldaki hizmet bedelinden ayrı olarak faturalandırılan ilaç ve her türlü tıbbi sarf malzemesi gelirlerinin yüzde 45’i, döner sermaye gelirlerinin yüzde 50’sini aşamayacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilana çıkılarak ihale süreci başlatılmış işler, mevcut ihale şartnamelerine göre sonuçlandırılacak.


2,5 YILA 25 YILLIK KIYAK!

TTB Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, “İki yıllık kira bedeliyle yaptırılabilecek hastane için devletin kasasından yirmi beş yıl para ödenecek” diyor. Örnek: Bakanlık Erzurum’da 1.200 yataklı bir hastane yaptırmak için klasik usul ihale açıyor. İhale bedeli 193 milyon TL. Aynı Bakanlık, Kayseri’de 1.500 yataklı bir hastane için bu sefer kamu özel ortaklığı modeliyle ihaleye çıkıyor. Yıllık kira bedeli 137.7, yirmi beş yıllık 3 milyar 443 milyon 250 bin TL! Bakanlık, bir buçuk yıllık kira bedeliyle yaptırabileceği hastane için 25 yıl kira ödemeyi taahhüt ediyor.”


YÜZLERCE KATRİLYONLUK BİR OPERASYON

DR. Osman Öztürk şimdiye kadar yapılan on üç ihaleden bilgisine ulaşılabilip hesaplanabilen on hastane için 25 yılın maliyetini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Sabit yatırım tutarı 3 milyar 880 milyon 591 bin TL… Yirmi beş yıllık kira bedeli 36 milyar 791 milyon 468 bin TL… Fazladan ödeme 26 milyar 500 milyon 954 bin TL!.. Mevzuata göre, Sağlık Bakanlığı isterse kendi binası da dahil bütün sağlık kurumlarını aynı yöntemle yaptırabilecek. Yüzlerce katrilyonluk bir özelleştirme operasyonu... Medical Park’tan Dia’ya, Astaldi’den Samsung’a, YDA’dan Allen Shariff’e yerli, yabancı, dinci, laik, sabırsızlıkla bekleyen konsorsiyumlar...


KANADA ÖRNEĞİ OLACAKLARI GÖSTERİYOR

İŞte Türk Tabipleri Birliği tarafından yayınlanan, Kamu Özel Ortaklığı (KÖO) uygulamasının Kanada’daki sonuçları: -    KÖOhastanelerinin aşırı harcamaları Kanada ekonomisine zarar veriyor. -    Hizmet kalitesini olumsuz etkiliyor, erişimi kısıtlıyor. -    KÖO şirketleri, sözleşmeleri gizliyor ve kamu denetiminden kaçırıyor. -    Hastanelerin merkezi yerlerde toplanması nedeniyle kırsal kesimdeki kamu hastaneleri kapatılıyor ve küçük yerleşim yerlerindeki hastaların erişimi zorlaştırılıyor, acil bakım hastaları sıkıntı yaşıyor. -   Daha az insan çalıştırılması nedeniyle temizlik işleri aksıyor, kâr dürtüsü hizmet kalitesinin önüne geçiyor. -   Toplam yatak sayısı azalıp, erişebilirlik kısıtlanırken hizmet kalitesi de geriliyor. -   Daha küçük kamu hastaneleri KÖO’lar yüzünden kapandıkça acil bakım hizmetleri giderek erişilmez oluyor. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Meclis halka kapanacak

SONRAKİ HABER

Sanıklar bir türlü tutuklanamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa