Gazeteciler 8 yıldır yargılanıyor
Gazeteci Neşe İdil için verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ertelendi. Özgür Gündem davasında duruşma 2 dakika sürdü.
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel
Gazetecilerin davalarında cezalar ve ertelemeler görüldü. Gazeteci Neşe İdil için verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ertelendi. Özgür Gündem davasında duruşma 2 dakika sürdü. Yargılanan Vice News Muhabiri Hanrahan “Kameraman olarak yasayı çiğneyecek ne yaptığımı anlamış değilim” dedi.
NEŞE İDİL’E HAPİS CEZASI
Gazeteci Neşe İdil’in, Ocak 2015’te “Kobanê’nin IŞİD’den tamamen temizlenmesini kutlayan YPJ’li kadınlar” notuyla yaptığı sosyal medya paylaşımından yargılandığı davada karar çıktı. Duruşma savcısı 2023’teki ilk duruşmada verdiği mütalaayı tekrar ederek hapis cezası istedi. İdil’in Avukatı Aydın mütalaaya karşı savunma yaptı. Benzer dosyalarda Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararlardan örnekler sundu, beraat talep etti.
Duruşmada mahkeme başkanı “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla Neşe İdil’e alt sınırdan 1 yıl 3 ay hapis cezası verirken hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
DAVA 2 DAKİKA SÜRDÜ
Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in daha önce beraat ettikleri ancak bozma kararı sonrası yeniden yargılandıkları Özgür Gündem davası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam etti. Mahkeme Fransa’da yaşayan Ahmet Nesin’in ifadesinin alınması için yazılan talimatın beklenmesine karar vererek duruşmayı 29 Mayıs’a erteledi.
2016’da kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için yargılanan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin önce yargılanıp sonra beraat etmişti. Ancak istinaf kararı bozunca üç ismin yeniden yargılanmasına başlandı.
"DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE SUÇLANMADIM"
Belgesel çekmek için geldikleri Diyarbakır’da 2015 yılında önce tutuklanan, ardından sınır dışı edilerek haklarında dava açılan Vice News Muhabiri Jake Hanrahan ve Kameraman Philip Pendlebury’ın yurt dışında alınan savunmaları dava dosyasına girdi.
Gazeteciler haklarındaki suçlamaları reddederek, sadece gazetecilik faaliyeti nedeniyle Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Pendlebury, savunmasında “Kameraman olarak yasayı çiğneyecek ne yaptığımı hâlâ anlamış değilim” derken Hanrahan ise “Bu dava dışında, dünyanın hiç yerinde yaptığım işten dolayı suçlanmadım” dedi.
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada sanıklara “Örgüte bilerek isteyerek yardımda bulunmak suretiyle üye olmak,” “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a muhalefet” ve “Örgüt propagandası yapmak,” suçlamaları yöneltiliyor. Sanıklar hakkında 15’er yıldan 67 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (MEDYA SERVİSİ)