Hekimler ve sağlık emekçileri: Torbadan sağlık yerine ceza ve Anayasasızlaştırma çıktı
Sağlıkla ilgili değişiklikleri öngören kanun teklifinin sağlık emekçilerinin haklarına ve toplum sağlığına zarar vereceği belirtilen açıklamalarda teklifin geri çekilmesi istendi.
Fotoğraf: İzmir Tabip Odası
İzmir Sağlık Platformu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine ilişkin basın açıklaması düzenledi.
İzmir Tabip Odası binasında gerçekleştirilen açıklamada, “Torbadan sağlık yerine ceza ve Anayasasızlaştırma çıktı. Meclis’te görüşülen kanun teklifi derhal geri çekilmelidir” denildi. Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Yüce Ayhan, kanun teklifinin hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına ve toplumun sağlığına daha da zarar veren düzenlemeler içerdiğini söyledi.
“SAĞLIK ORTAMINI ÇÖKÜŞE SÜRÜKLEYEN ANLAYIŞTIR”
Ayhan, “Kanun teklifinde hastanelerde dağıtılacak ek ödeme miktarının belirlenmesinde esas olan unsurlar; tahakkuk, verimlilik, hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmeti elde etme maliyeti gibi faktörler şeklinde sıralamıştır. Bu unsurları, sağlık hizmeti sunumunun niteliğini ölçmek için kullanan anlayış, Türkiye sağlık ortamını çöküşe sürükleyen anlayışın ta kendisidir. Bir disiplin cezası olarak değerlendirdiğimiz, disiplin cezası sonucu hastanelerde çalışanlarda ek ödemelerde kesintilerin ve aile sağlığı merkezi çalışanlarında destek ödemelerindeki kesintilerin bu düzenlemeyle kanuna alındığı görülmektedir. Bu düzenlemeler mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, yasal olmayan hususlarda düzenleme yapılmadan tekrardan kanun teklifine konulması; Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımama anlamına da gelmektedir” dedi.
“VERİLEN SÖZLER TEKLİFTE YER ALMIYOR”
“Üstelik Sağlık Bakanı’nın bu konuda Meclis koridorlarında sarf edip sosyal medya hesabından paylaştığı sözler, hem ekonomik haklarımızın gaspının ve güvencesizliğin savunulması hem de hekimlik onurumuzun yok sayılmasıdır. İnsanca yaşayacağımız ve emekliliğe yansıyan bir ücret, güvenceli iş ve güvenceli gelecek; bir ödül değil, alın terimizin karşılığıdır” diyen Ayhan, ilgili düzenlemelerin Anayasa’nın 2, 17 ve 56. maddelerine aykırı olduğunu ifade etti.
Hekimlerin emekliliğine dair ek göstergenin en düşük 6400’e çıkarılması, sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması, sağlık çalışanlarının taban ücretinin pratisyen hekimlerin üçte biri olması, nöbet ücretlerinin düzenlenmesi, uzman aile hekimlerinin taban ücretinin uzman hekimlerle aynı olması ve aile sağlığı merkezlerinin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılması gibi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği sözlerin kanun teklifinde yer almadığını söyledi.
“HAKLARIMIZ VE TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Sağlık emekçilerinin hakları için hazırladıkları teklifi Meclis’teki partilere sunduklarını dile getiren Ayhan, “Ne yazık ki Meclis gündeme alınmadı. Şu an Meclis’teki kanun teklifinin geri çekilerek önerdiğimiz tekliflerin Meclis gündemine hızla alınmasını talep ediyoruz. Hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarını alabildiği, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesini önceleyen bir sağlık sistemini hep birlikte inşa edene dek hekimlik değerleri, meslektaşlarımızın hakları ve toplum sağlığı için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
MERSİN | ‘YASA TEKLİFİ GERİ ÇEKİLSİN’
Mersin Tabip Odası da Mecliste görüşülmeye devam edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamaya Mersin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Hekimsen, Hekim Birliği Sendikası, Tabip-Sen ve Genel Sağlık-İş Sendikası katıldı.
Tabip odaları tarafından Meclis’e sunulan kanun tekliflerini ısrarla gündeme alınmadığına dikkat çeken Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, “Hekimlerin sorunlarının çözümünün bizlerin önerdiği kanun teklifleriyle mümkün olabileceğini yeniden ifade ediyor ve şu an Meclisteki yasa teklifinin geri çekilerek önerdiğimiz tekliflerin Meclis gündemine hızla alınmasını talep ediyoruz” dedi.
Nesanır, kanun teklifinin, hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına ve toplumun sağlığına zarar vereceğini vurguladı. Teklifte hastanelerde dağıtılacak ek ödeme miktarının belirlenmesinde esas olan unsurlar; tahakkuk, verimlilik, hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmeti elde etme maliyeti gibi faktörler şeklinde sıralandığını belirten Nesanır, bu unsurların, sağlık hizmeti sunumunun niteliği ile bağdaşmadığını ifade etti.(Mersin/EVRENSEL)