09 Mart 2013 14:21

Kadın emeğini görünür kılmak için

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGP) Kadın Koordinasyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çalışmaları kapsamında 1.Kadın Emeği Çalıştayı düzenledi. Belediye-İş İstanbul Şubeleri Binasındaki toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya direnişteki kadınlardan, akademisyen kadınlara kadar geniş katılım

Kadın emeğini görünür kılmak için
Paylaş

Açılış konuşmasını Petrol-İş Kadın Servisi ve Dergisi editörlerinden Selgin Zırhlı Kaplan gerçekleştirdi. Kaplan SGP Kadın Koordinasyonu’nun oluşturulma amacının görünmeyen kadın emeğinin görünür kılınması olarak açıklarken, koordinasyonun Sendikal Güç Birliği Platformundan ayrı alanları ve gündemleri olduğunu ifade etti.

EKONOMİK KRİZ VE KADINLAR

“Emek Piyasalarında Neo-Liberal Dönüşüm ve Kadınlar” isimli birinci oturumda ilk olarak Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Yelda Yücel konuştu. Yücel 2008 krizinin hâlâ tam olarak aşılamamış olduğunu belirtirken, devletlerin oluşturduğu farklı politikaların hepsinde emeğin üretilmesi için ayrılan bütçenin en aza indirildiğine dikkat çekti. Türkiye’nin krizden diğer Avrupa ülkelerine oranla küçük bir istihdam kaybı ile çıktığını ifade eden Yücel, krizden sonra ki toplanma aşamasında yarı zamanlı işlere yönelimin daha fazla olduğunu vurguladı. Yücel ayrıca krizlerden sonra kadınların istihdam kayıplarının daha fazla olduğunun altını çizdi ve “ Erkekler krizler sonrası istihdam alanlarına daha çabuk dönüyorlar.” dedi.

İstanbul Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Feryal Saygılıgil de Nikaragua’da serbest bölgelerde çalışan kadınların sorunlarını dile getirmek için oluşturulan örgütlenmelerin deneyimleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Nikaragua’da kadınların örgütlenip ve bir araya gelirken her konu hakkında tartıştıklarına değinen Saygılıgil “bu örgütlenmelerin talepleri ve istekleri ise çalışan kadınların deneyimleri üzerinden şekillendi. Bu açıdan bu deneyimin bizim ülkemiz için de çok değerli olabileceğini düşünüyorum” dedi.

KADIN İSTİHDAMI NASIL ARTAR?

İlk oturumda son olarak konuşan ise Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Prof. Dr. Şemsa Özar oldu. Özar Türkiye’de kadın istihdamının ilk kurulduğu yıllardan beri düşük olduğunu dile getirirken, son yıllarda sıkça söylenenin aksine kadın istihdamının kayıt içi alan başta olmak üzere her alanda arttığını verilerle ortaya koydu. “Kadınlar istihdam için çaba sarfediyor ve çalışma yaşamına katılma çabası gösteriyor” diyen Özar buna rağmen Dünya Ekonomik Forumu verilerinde Türkiye’nin kadın istihdamında 135 ülke arasında 124. sırada yer aldığını da dile getirdi. Kadını eve hapseden bakım hizmetlerinin karşılanması konusunda devletin işverenlerden, işverenlerin ise hükümetten adım beklediğini fakat sorunun bir türlü çözülmediğini aktaran Özar, “Aslında bizi eve hapsetmeye pek niyetli değiller, çalışma yaşamına katılmamızı istiyorlar fakat bunu nasıl ve ne koşullarda yapacakları önemli. Bu yüzden esneklik kavramına dikkat etmeliyiz” dedi. Özar son olarak esnek çalışma yöntemleri üzerinden yoğun bir saldırının hazırlandığını vurgularken bunun karşısında işçi ve emekçi kadınların taleplerini iyi belirlemesi ve bu taleplerin altını doldurması gerektiğini aktardı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sanıklar bir türlü tutuklanamaz

SONRAKİ HABER

Sporda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa