20 Şubat 2024 19:45
/
Güncelleme: 22:57

Derinleşen yoksulluk nedeniyle en temel ihtiyaçlara odaklanılıyor*

Toplumun her kesiminin yaşamını olumsuz etkileyen yoksulluk, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından sürekli yeni destek kalemleri üretilmesine yol açıyor.

Derinleşen yoksulluk nedeniyle en temel ihtiyaçlara odaklanılıyor*

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 2019 yılından bu yana Başkan Tunç Soyer'in "Dayanışma yaşatır" vizyonu doğrultusunda ortak refahı âdil şekilde İzmirlilerle paylaşmak için faaliyet gösteriyor.

Sosyal hizmet uygulamalarının en kayda değer kısmını "sosyal destekler" oluşturuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi her yıl Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na, kentteki yüksek nüfusa sahip metropol ilçe belediyelerinin bütçesi kadar bütçe ayırıyor. Ancak sürekli derinleşen yoksulluk yüzünden, sosyal destek kalemleri her geçen gün artıyor.

Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı; 1-5 yaş arası çocukların sağlıklı ve nitelikli süte ulaşması için sürdürülen Süt Kuzusu gibi projeleri devam ettirirken, ekonominin giderek bozulması nedeniyle iş yükü ağırlığını temel ihtiyaçlara vermek durumunda kaldı.

2019 yılından günümüze kadar incelendiğinde; sosyal destek başvurularının nüfus artış oranına nazaran çok ciddi boyutta yükseldiği göze çarpıyor. Destek taleplerini inceleme ve değerlendirmeyle görevli meslek elemanları, durmaksızın sahada hane ziyareti yaparak başvuruları sonuçlandırmasına rağmen, henüz kapısı çalınamamış ihtiyaç sahibi yurttaşların sayısı azalmak yerine düzenli olarak artıyor.

SÜREKLİ YENİ DESTEK KALEMLERİ EKLENİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, kentin 11 bölgesinde dezavantajlı yurttaşlara destek olma hedefiyle çalışan Bizİzmir Dayanışma Noktalarında ihtiyaç sahiplerine günlük sağlanan sıcak yemek desteğinden yararlanmak isteyenlerin sayısı oldukça yüksek.

Derin yoksulluk, ailesi başka şehirlerde yaşayan ve İzmir'de eğitim gören üniversite öğrencilerinde de son derece ciddi boyutta hissediliyor. Alınan geri dönüşlerde; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından üniversitelilere sağlanan sıcak akşam yemeği ve sabah çorbası desteği için talep ve memnuniyetin oldukça yüksek olduğu görülüyor. Öğrenciler kira, ders materyali, ulaşım ve diğer maliyetler bir tarafa; hızla yükselen gıda enflasyonu nedeniyle beslenme ihtiyacını gidermekte dahi fazlasıyla güçlük çekiyor ve uzun kuyruklar oluşturarak belediye desteklerinden yararlanıyorlar.

Toplumun her kesiminin yaşamını olumsuz etkileyen yoksulluk, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından sürekli yeni destek kalemleri üretilmesine yol açıyor. Son olarak emekliler için bir nakdi destek uygulaması başlatıldı.

Ekonomideki durum göz önüne alındığında; sosyal hizmet faaliyeti yürüten kuruluşların daha uzun süre "yurttaşların yaşam kalitesini yükseltecek" desteklerden ziyade, en temel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalara odaklanmak zorunda kalacağı anlaşılıyor.

KADINLARA GENÇLERE VE ÇOCUKLARA YÖNELİK SOSYAL PROJELER

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, “Eşit yurttaşlık temelinde toplumcu bir belediye” anlayışı etrafında farklı kırılganlıklara sahip gruplar başta olmak üzere kente kapsayıcı nitelikte sosyal ve ekonomik politikalar üretmek, bu bağlamda projeleri kamusal alanda hayata geçirmek üzere yaptığı çeşitli çalışmalar bulunuyor. 

Mesleki bilgi ve beceri sağlamak üzere oluşturulan Meslek Fabrikası bünyesinde 35 alanda 215 branşta ücretsiz kurslar açılıyor. Kadın istihdamını arttırmak ve kadınların çalışabileceği iş kollarını genişletmek amacıyla 30 kadına Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü tarafından ağır vasıta şoförlüğü ve iş makinesi operatörlüğü kursu verilerek İZSU Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdama katılmaları sağlandı.

Bir başka çalışma alanı olan Masalevleri; 36 – 60 ay aralığındaki çocukların gelişimsel özelliklerini bütüncül bir şekilde göz önünde bulundurarak oluşturulan atölye uygulamaları içeren merkezler. Masalevlerinin ayırt edici özelliği; Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü ile işbirliği yaparak masalevi annelerini güçlendirecek ve istihdama katılmalarını sağlayacak beceri ve meslek edindirme kurslarına dâhil olmalarını teşvik etmesi. 2019 yılından bugüne 17 masalevi açılmış, 6643 çocuk masalevlerinden hizmet almış durumda.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü de kadınların ve kız çocuklarının öncelikle cinsiyet temelli maruz bırakıldıkları her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele ve savunuculuk mekanizmalarının geliştirilmesine, sonrasında ise hayatlarının her alanının eşitlik esasıyla kurulmasına yönelik çalışmalar, hizmetler ve politikalar üretmekte.

Kentteki kadınların ihtiyaç beyanlarını esas alarak oluşturulmuş Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nde de psikolojik, hukuki ve sosyal hizmet destekleri veriliyor.

Yine İzmir’ de Kadınlar Sinema Yapıyor Projesi kapsamında 2021-2023 yılı içerisinde gerçekleştirilen 5 sinema atölyesinde 122 kadın eğitim aldı, 12 adet film üretildi. Filmler ile 1062 kişiye ulaşıldı.

Anahtar Tiyatro Topluluğunun İzmir’ in çeşitli ilçelerinde sergilediği “Kadın Hikâyeleri”  adlı oyunu ile 1271 kişiye ulaşıldı. Proje kapsamında; kadınlara senaryo yazımı, kurgu yapımı, yönetmenlik gibi teorik ve pratik eğitimler verildi.

Gençlere yönelik olarak da toplamda 4 gençlik merkezine ek olarak 2024 yılı içerisinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi civarında Genç İzmir Çiğli Gençlik Merkezinin açılması planlanıyor.

Gençlerin kent yönetimine katılmasını hedefleyen Türkiye’ nin ilk ve tek Gençlik Belediyesi kuruldu. Yaklaşık 1000 gencin başvuru yaptığı, 210 gencin katıldığı kura çekim töreninde 87 genç asil meclis üyesi olarak belirlendi. Gençlik Belediyesinde toplam 11 komisyon bulunuyor.

*İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ek’imiz için gönderdiği bilgi notu

Evrensel'i Takip Et