9 Mart 2013 14:40

Kazalar artacak ulaşım zamlanacak

TCDD’nin kamusal özelliğini ortadan kaldıracak tasarıyla, kamu eliyle yürütülen demir yolu ulaşımı özelleştirilmiş olacak. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) bu durumun, kazaların artması, ulaşımın daha pahalı hale gelmesi, ekonomik olmayan seferlerin kaldırılması gibi sonuçlar doğuracağına dikkat çekiyor.

‘İÇERİSİNDE İNSAN UNSURU YOK’

Tasarının Meclis gündemine gelmesi tepkileri de beraberinde getirdi. BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, yapılmak istenen düzenlemelerin içerisinde başta çalışanlar olmak üzere insan unsurunun bulunmadığını söyledi. Tasarının Bakanlık tarafından yetkilendirilen herkesin altyapı ve tren işletmeciliği yapabilmesine izin verdiğine dikkat çekti.
Demirkol, tasarıyla kriterleri ve yöntemi belirlenmeden ticari olmayan hatlarda işletmeciliğin devam edip etmemesi kararında tek yetkilinin Bakanlar Kurulu olacağını ifade etti.
Demirkol, bu hükmün Bakanlar Kurulunca kamu hizmeti sayılmayan ve bazı trenlerin ekonomik olmadıkları gerekçesiyle seferden kaldırılması sonucunu da beraberinde getireceğine dikkat çekti. Halen tek elden yürütülen demir yolu işletmeciliğinin yeni düzenlemeyle birbirinden kopuk işleticiler ve şirketler tarafından yürütüleceğini belirten Demirkol, bunun işleyişte kaos getireceğini vurguladı.

ULAŞIM PAHALI OLACAK

Yeni düzenlemeyle, demir yolu trafik emniyetinin tehlikeye atılacağını ve kazaların artacağını söyleyen Demirkol, demir yolu taşımacılığının 3’üncü şahıslara açıldığı ülkelerde kazaların artış gösterdiğine dikkat çekti. Demirkol, diğer yandan demir yolu ulaşımından yararlanan yolcu ve yük taşıtıcılarının bu hizmetten daha pahalı olarak yararlanmaya başlayacaklarını, çalışan sayısının ise süreç içerisinde hızla azalacağını söyledi.


49 YILLIĞINA BEDELSİZ VERİLECEK

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, tasarıyla TCDD ve demiryolu taşımacılığı özelleştirilme arifesinde olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, tasarıda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi adıyla demiryolu tren işletmecisi olarak bir şirket kurulmasının öngörüldüğünü söyledi. “Özel şirketlerin kendi demiryolu ağını inşa edebileceği, kendilerine ait veya tasarruflarındaki demiryolu altyapısının kullanım ücretlerini kendilerinin belirleyeceği hükmü yer almaktadır. Özel şirketler tarafından inşa edilecek demiryolu için gereken kamulaştırmanın devlet tarafından yapılacağı ancak bedelinin ilgili şirketten tahsil edileceği ve bunun karşılığında taşınmazların ve üzerindeki varlıkların 49 yıllığına bedelsiz olarak şirkete devredileceği şeklinde hükümler yer almaktadır” denildi.


‘AMAÇ ÖZELLEŞTİRME VE KADROLAŞMA’

BİrleŞİk Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol, tasarının en önemli hedefinin demiryolu hizmetini kamu hizmeti olmaktan çıkararak parası olanının bu hizmetten yararlanabileceğine işaret ettiğini belirtti. Kamusal alanın tasfiye edilmek istendiğini söyleyen Demirkol, tasarının taşeronlaşmanın, ucuz ve güvencesiz işgücü kullanımının önünü daha çok açacağını vurguladı. Demirkol, 655 sayılı KHK ve söz konusu tasarının temel hedefinin AB uyum süreci gölgesinde, demiryolu sisteminin bütün halinde özelleştirilip, alanın talana açılarak, siyasi kadrolaşma için yeni alanlar yaratmaktan başka amacının olmadığını vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et