22 Şubat 2024 14:19

İngiltere Parlamentosunda Gazze krizi

İskoç partisinin Gazze’de ateşkes çağrısı mecliste tartışmalara neden oldu. Parlamento dışında yüzlerce kişi önergeye destek verdi. Krizli oturumda önerge değiştirilerek ve düşük katılımla onaylandı.

Fotoğraf: Raşid Necati Aslım/AA

Paylaş

İngiltere’de milletvekilleri, İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) Gazze’de “acil ateşkes” çağrısıyla sunduğu önergeyi oylamak üzere Avam Kamarası’nda tartıştı.

Ana muhalefet İşçi Partisi ise bir değişiklik önergesiyle “acil insani ateşkes” çağrısının oylanmasını istedi. Hükümet partisi olan Muhafazakar Parti ayrı bir değişiklik önergesiyle “acil insani ara” çağrısını gündeme getirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle, hem İşçi Partisi’nin hem de hükümetin değişiklik önergesini tartışmaya açma kararı alınca, parlamento prosedüründen saptığı gerekçesiyle eleştirildi. Hükümet önergesini geri çekti ve Muhafazakar Parti milletvekilleri parlamentoyu terk etti. SNP de kendi önergesini tartışma fırsatı verilmediği için oylamadan çekildi.

İŞÇİ PARTİSİ İÇİN BİR İLK

Bunun üzerine İşçi Partisi’nin “acil insani ateşkes” önergesi onaylanmış oldu. Ancak kararın bağlayıcı özelliği bulunmuyor. Yine de İşçi Partisi, çatışmaların başladığı Ekim ayından bu yana ilk kez Gazze’de “acil insani ateşkes” çağrısını dile getirmiş oldu.

Meclis Başkanı Hoyle ise, niyeti dışında oylamanın bu şekilde sonuçlanmış olmasından üzüntü duyduğunu dile getirdi.

HALK "ATEŞKESE EVET" İÇİN BASTIRDI

Tartışmalar süresince Parlamento meydanında toplanan kalabalık bir kitle Gazze’de savaşın son bulması ve acil ateşkes ilan edilmesi talebiyle gösteri yaptı.

Parlamentodaki görüşmeler öncesi yüzlerce kişi, kendi bölgelerinin milletvekilleriyle görüşüp evet oyu kullanmasını istemek için parlamento binasına girdi. Milletvekilleriyle görüşmek isteyen vatandaşlar bina önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Görüşmeler sırasında yapılan eylemde toplanan protestoculara seslenen Güney Afrikalı eski Yahudi milletvekili Andrew Feinstein, Filistin'in bir ahlak meselesi olduğunu söyledi. “Seçtiğiniz ve maaşını ödediğiniz insanlar bunu unutuyor” diyen Feinstein, İngiliz silah üreticilerinin “Gazze'deki soykırımın işbirlikçisi olduğunu” ifade etti.

Savaşı Durdur Koalisyonundan Andew Murray de konuşmasında, “Bugün İngiliz siyaseti için utanç günüdür” ifadelerini kullanarak, 7 Ekim'den bu yana meclise önerge sunmayan Muhafazakar Parti ve İşçi Partisinin, SNP'nin ateşkes önergesi sunduğu gün iki farklı önerge sunarak meclisi yavaşlattığını kaydetti.

Eylem sırasında İngiltere'nin sembollerinden Big Ben’e (Elizabeth Kulesi) “Şimdi ateşkes” ve “Bombardımanı Durdur” yazıları yansıtıldı.

İLK TARTIŞMA KASIM AYINDA YAŞANMIŞTI

İskoç Ulusal Partisi (SNP) Kasım ayında da “acil ateşkes” çağrısıyla bir önergeyi Parlamento’ya sunmuştu. Bu önergeye nasıl oy verileceği konusunda İşçi Partisi’nde günlerce süren tartışmaların ardından 10 milletvekili partiden istifa edip ateşkes çağrısını desteklemiş, partinin 198 milletvekilinden 56’sı bu yönde oy vermişti.

Parti liderliği çatışmaların başlangıcında parti içinden gelen baskılara rağmen, “İsrail’in kendisini savunma hakkı” olduğu gerekçesiyle ateşkes çağrısını reddetmiş, önce “insani ara”, bir süre sonra da “sürdürülebilir ateşkes” üzerinde durmuştu.

Gazze’deki savaşa karşı halk hareketinin en güçlü olduğu batılı ülkeler arasında yer alan İngiltere’de, Stop the War şemsiye örgütünün düzenli aralıklarla organize ettiği gösterilere yüz binlerce kişi katılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Assange'ın ABD'ye iade davası: Gazeteciliğin sınırları çiziliyor

SONRAKİ HABER

Eski HDP Diyarbakır İl Eş başkanları Alökmen ve Ceylan'ın davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa