22 Şubat 2024 15:09
Son Güncellenme Tarihi: 22 Şubat 2024 15:47

MESEM’de tacize uğrayan öğrenciye skandal cevap: Alışın, iş hayatınızda sık karşılaşacaksınız

MESEM kapsamında çalıştığı Sertrans Lojistik’te tacize uğrayan öğrenciye "Alışın, iş hayatınızda sık karşılaşacaksınız" denirken, Mercedes’te müşterinin taciz ettiği öğrenci işten çıkarıldı.

Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA

Paylaş

Son 1 yılda 8 çocuğun (öğrencinin) iş cinayetinde hayatını kaybettiği, çocuk sömürüsüne yasal kılıf olan mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) skandallar bitmiyor. İstanbul Avcılar’da Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin MESEM programının 12. sınıfına devam eden kadın öğrenci çalıştığı iş yerinde tacize uğradı. Sertrans Lojistik adlı firmada cinsel istismara maruz kalan kadın öğrenci, patronu tarafından ‘Taciz iş hayatında sıklıkla karşılaşacağınız bir şey, alışın’ nasihatiyle karşılandı. Öğrencinin yaşadıklarını okul yönetimine anlatması ve şikayetçi olması üzerinde okul iş yeri ile yaptığı anlaşmayı iptal etti.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.  MESEM kapsamında çalıştırılan öğrencilerin iş yerlerinde uzun çalışma saatleri, iş kazaları, iş cinayetleri ve taciz vakalarına sonuç doğurabilecek bir patron inisiyatifi ve denetimsizliğin olduğuna işaret eden Bayhan “Bunun güncel örneklerinden biri, İstanbul’un Avcılar ilçesindeki Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin MESEM programının 12. sınıfına devam eden lojistik bölümüne kayıtlı kadın öğrencinin yaşadıklarıdır” ifadelerini kullanarak tacize uğrayan öğrenciye patronunun ‘Alış buna iş hayatında sıklıkla karşılaşacaksın’ nasihati verdiğini söyledi. 

"MERCEDES TACİZE UĞRAYAN ÖĞRENCİYİ İŞTEN ÇIKARDI"

Benzeri bir olayın yine aynı okulda MESEM programına kayıtlı bir başka kadın öğrencinin daha başına geldiğine dikkati çeken Bayhan “Mercedes’te çırak olarak çalıştırılan öğrenci, iş yerinin bir müşterisi tarafından tacize uğramış, Mercedes yetkilileri ise taciz mağduru kadın öğrenciyi haksız ve suçlu bularak işten çıkarma yöntemine başvurmuştur” dedi.

"YAŞANANLAR MÜNFERİT DEĞİL"

Bu iki örneğin münferit değil yaygın yaşanan olaylar olduğunu, öğrencilerin taciz yaşadıkları işyerlerini birbirlerine söyleyerek buralarda çalışmadığını belirten EMEP’li Bayhan, Bakan Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti: “MESEM programının faaliyette olduğu yıllar boyunca, çalıştırılmış olduğu iş yerinde tacize ve istismara maruz kalan çırak ve kalfa sayısı kaçtır?  Bakanlığınızın, iş yerlerinde yaşanması muhtemel taciz olaylarını denetlemek üzere ne gibi önlemleri mevcuttur? Bakanlığınızın, yaşanan taciz olaylarından haberdar olabilmesinin tek yolu, taciz mağduru öğrencinin bu durumu okul idaresine iletmesi ile mi mümkündür? Okul ile olan anlaşması sona erdirilen Sertrans Lojistik adlı firmaya sözleşme iptali dışında herhangi bir yaptırım ya da cezai işlem uygulanmış mıdır? Mercedes’te yaşanan taciz/cinsel istismar olayından Bakanlığınız haberdar mıdır? Kendi bünyesinde çıraklık yapan bir öğrencinin yaşadığı bu olay karşısında Bakanlığınız duruma ne şekilde müdahalede bulunmuştur?​” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Belediyesinde kayyumdan yandaşa kadro: Yandaş sendikaya üye ol, mülakattan geç

SONRAKİ HABER

DEM Parti: Ana dilinde sağlık hizmetinin verilmemesi sağlık hakkı ihlalidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa