23 Şubat 2024 11:36

Tren katliamları sonrası görevinden alınan Veysi Kurt, TCDD Genel Müdürlüğüne atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, MASAK, TCDD ve Milli Piyango İdaresi gibi pek çok kurumda atama ve görevden alma gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Mehmet Yirun/DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla; MASAK'tan TCDD ve Milli Piyango İdaresi'ne kadar pek çok kurumda atama ve görevden alma gerçekleştirildi. Erzincan İliç’teki maden katliamı sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda bir Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdür yardımcısı, bir Maden Tetkik ve Arama Genel Müdür yardımcısı ile üç Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür yardımcısı görevden alındı. Çorlu, Ankara, Bilecik tren katliamları sırasında TCDD Taşımacılık AŞ'nin başında olan ve 2019'da görevden alınan Veysi Kurt TCDD Genel Müdürlüğüne atandı.

Bazı bakanlık ve kurumlara ilişkin atama ve görevden alma kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre Adalet Bakan Yardımcılığına Hurşit Yıldırım (eski AKP milletvekili) atandı.

Hazine ve Maliye, Kültür ve Turizm, Sağlık ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının üst kademelerine atamalar yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı; Muhasebat Genel Müdürlüğüne Nazmi Zarifi Gürkan, Risk Analizi Genel Müdürlüğüne Nuray Serdaroğlu Erbil, Kamu Sermayeli kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğüne Muhammet Faruk Aykut, Teftiş Başkanlığına Kaan Kasım, MASAK Başkanlığına Hasan Kaymak, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğüne Ekrem Candan atandı.

TCDD İŞÇİLERİ: VEYSİ KURT’UN ATAMASI ÖZELLEŞTİRME PLANININ BİR PARÇASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Genel Müdürlüğüne ise Veysi Kurt'un ataması yapıldı. 2019 yılında TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı görevinden alınan Veysi Kurt'un döneminde çok sayıda ölümlü tren kazası yaşanmıştı. 2017'de Ankara-Kırıkkale'de bir işçinin hayatının kaybettiği tren vagonunun devrildiği kazası, aynı yıl Elazığ'da yük treninin devrildiği ve iki makinistin hayatını kaybettiği tren kazası, 2018 yılında 25 kişinin öldüğü Çorlu'daki tren kazası, aynı yıl Ankara'da 3'ü makinist 9 kişinin hayatını kaybettiği yüksek hızlı tren kazası, 2019 yılında Bilecik'te 2 makinistin yaşamını yitirdiği yüksek hızlı tren kazası yaşandı.  

Kurt'un TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü görevinden alınma sebebinin meydana gelen tren kazaları olduğu belirtiliyordu. TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 10 Mayıs 2016 Tarihinden itibaren vekaleten yürütmekte olan Veysi Kurt 13 Mayıs 2017 tarihinde asaleten atanmıştı. 2019 yılında, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Genel Müdürlük görevinden alınan Veysi Kurt, aradan 5 yıl geçtikten sonra 2024 yılında Resmi Gazete kararıyla TCDD Genel Müdürü oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla TCDD’de yapılan atama ve görevden almalar sonrası Çorlu Tren katliamının ardından görevden alınan Veysi Kurt’un genel müdürlüğe atanmasına demiryolu işçileri tepki gösterdi. Çorlu Tren Katliamı öncesi Veysi Kurt’un demiryolunda özelleştirmelerin kapısını açan 6441 sayılı kanunun mimarlarından olduğunu söyleyen işçiler, bu atamayı TCDD’de özelleştirmenin yeni bir adımı olarak değerlendirdi.

TCDD’DE SERBESTLEŞTİRMENİN MİMARLARINDAN

Atamayı Evrensel’e konuşan demir yolu işçileri, “Veysi Kurt, daha önce demir yollarında serbestleştirmenin fikir babalarındandı. Demir yollarında özelleştirmenin kapılarını açan 6441 sayılı kanununla beraber demir yolları adım adım özel şirketlere peşkeş çekildi. Bunun mühendislerinden biri de Veysi Kurt’tu” dedi.

BİR HAFTA ÖNCE DE YENİ YÖNETMELİK ÖZEL TEŞEBBÜSE KAPI AÇMIŞTI

İşçiler 16 Şubat tarihinde yayımlanan yönetmeliği de hatırlattı. Söz konusu Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği’nde “Ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde yapılan demiryolu taşımacılık faaliyetlerinin düzenlenebilmesi için demiryolu altyapı ve demiryolu tren işletmecileri ile acente, gar veya istasyon işletmecisi faaliyetlerinde bulunanların; a) Hizmet esasları, mesleki saygınlıkları ile mali ve mesleki yeterlik şartlarının belirlenmesi, b) Faaliyet gösterenlerin hakları, yetkileri, yükümlülükleri ile sorumluluklarının belirtilmesi, yetkilendirilmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemek…” maddeleri yer alıyordu.

Yönetmelikte yer alan hükme göre; özel teşebbüs, belirtilen şartları sağlaması koşuluyla demiryolu endüstrisinde yetkilendirilecek ve işletmecilik yapabilecek.

ADIM ADIM ÖZELLEŞTİRME

Resmi Gazetede yayımlanan her yeni kararla TCDD’de özelleştirme adımlarının atıldığını söyleyen işçiler, bunu sağlamanın bir yolu olarak da Veysi Kurt’un yeniden atandığını söyledi. İşçiler, “Veysi Kurt döneminde Cengiz Holding’in özel trenin bizzat Kurt, tarafından emir çıkartılarak yolcu treninden sonra tren işletmeciliğinde öncelik tanındığını hatırlıyoruz. Yeni kararlarla ve Kurt’un atanmasıyla özelleştirme hızlandırılmak isteniyor” dedi.

“İŞÇİYİ GÖZDEN ÇIKARDILAR”

İşçiler ayrıca, “Yıllar sonra tüm kartlar yeniden dağıtılıyor.  Özelleştirme mevcut hükümet tarafından üstlenilen bir politika. Sendika da bu olanları seyrediyor. Sendikanın mevcut yapısı değişmedikçe özelleştirme karşısında seyretmeye devam ederiz. İşçiyi gözden çıkarmış bunlar. Başından atmaya çalışıyorlar. Özellikle de bakım servisi olarak bu ‘Teknik AŞ’ denilen oluşum çok hızlı ve şiddetli şekilde içimize giriyor. Bu işin sonunu iyi görmüyoruz. Veysi Kurt’un atanması ardından bu özelleştirme planı artacak, Veysi Kurt’un karnesinden bunu biliyoruz!” diye konuştu.

BİROL GÜVEN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI SİNEMA GENEL MÜDÜRÜ OLARAK ATANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne Birol İnceciköz, Telif Hakları Genel Müdürlüğüne Erkin Yılmaz, Sinema Genel Müdürlüğüne Birol Güven atandı. Düzce, Kastamonu, Samsun ve Sinop'un İl Kültür ve Turizm Müdürlerinin atanmaları gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanlığına Asım Hocaoğlu, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne Osman Kan, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne İlhan Hatiboğlu, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne Celal Şahin, Teftiş Kurulu Başkanlığına Davut Eker, Strateji Geliştirme Başkanlığına Engin Karabaş atandı.

DİĞER ATAMALAR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Çanakkale, Edirne ve Erzurum Bölge Müdürü pozisyonlarına da yeni isimler atandı.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı; Plan ve Programlar Genel Müdürlüğüne Osman Nuri Erdem, Ekonomik Modelleme ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğüne Esra Güler, Bütçe Genel Müdürlüğüne Bahtiyar Sazlık, Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürlüğüne Faruk Cirit, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ve Uluslararası Kalkınma İşbirliği Genel Müdürlüğüne Selçuk Koç, Devlet Yardımları Genel Müdürlüğüne Murat Deliçay, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne Mehmet Aydın atandı.

Aralarında Balıkesir, Kocaeli ve Sinop'un da yer aldığı 11 ile yeni müftü ataması gerçekleştirildi.

GÖREVDEN ALINANLAR

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Kandemir, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Aydındağ, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcıları Bayram Arı ve Sami Sarıyıldız görevden alındı. Sözkonusu görevden alma kararlarının Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde yaşanan ve 9 işçinin toprak altında kaldığı göçüğün ardından gelmesi dikkat çekti.   

Tarım ve Orman Bakanlığı; Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcıları Maruf Aras ve Mustafa Uzun, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcıları Murat Alp ve Abdullah Ekin görevden alındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Birol Güven, Sinema Genel Müdürü oldu

SONRAKİ HABER

"Yaratılış teorisi" biyoloji dersi müfredatında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa