CHP'li Gürer: Tarımda girdi maliyet artışları rafa yansıyor
Tarımsal maliyet artışlarını değerlendiren CHP'li Gürer, "Üreten ürettiği ile kazanamadığı için çiftçilikten uzaklaşıyor. Tüketici ise ürünü pahalıya almak zorunda kalıyor" dedi.
Fotoğraf: CHP
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, TÜİK tarafından açıklanan tarımsal maliyet artışlarına dair değerlendirmede bulundu.
Tarımsal girdi fiyatlarında yıllık yüzde 41,43, aylık bazda da yüzde 2,62’lik bir artışın olduğuna işaret eden Gürer, “Yıllık tarımsal fiyat girdi endeksine göre üç alt grupta daha düşük, 8 alt grupta daha yüksek değişim gösterdiği ifade ediliyor. Gübre ve toprak geliştiricilerde yüzde 9,69’luk artış yaşanırken, tarımsal ilaçlarda yüzde 24,75, yemde yüzde 27,21, tohumda yüzde 44,15 ve veterinerlik harcamalarında yüzde 151,60’lık artış var” diye konuştu.
Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın devam ettiğini anlatan CHP’li Gürer, “Veriler ışığında duruma baktığımızda aylık bazda değişiklikleri çok yakın takip edememe durumu ortaya çıkıyor. Gübre ve yem gibi hayvanlara ve toprağa gerekli ürünler farklı dönemlerde önemli artışlar kaydediyor. Özellikle çiftçinin ihtiyacı olduğu dönemlerde gübre fiyatları artıyor. İhtiyaç duyulmayan gübrenin fiyatı ise sabit kalıyor” dedi.
“GÜBRE FİYATLARINDAKİ DALGALANMA ÜRETİCİNİN ALEYHİNE İŞLİYOR”
Gübre fiyat artışlarında ortaya çıkan dengesizliği örneklerle anlatan Gürer, “DAP gübrenin alış fiyatı 23 Şubat 2023’te bayilere gelişi 14 bin 250 lira iken 14 Eylül’de 19 bin 600 liraya çıktı. Hububat ekim döneminde gübre fiyatları anormal şekilde arttı. Ekim dönemi bittikten sonra 8 Aralık’ta 18 bin 350 liraya, 13 Şubat 2024 ise 17 bin 850 liraya düştü. Bir ayda yüzde 2,72 düşüş oldu. DAP gübreye ihtiyaç olmadığı dönemlerde bayi fiyatları düştü. Üst gübre olarak bilinen Üre gübre 23 Şubat 2023’te ton başına bayiye geliş fiyatı 10 bin 700 lira iken 8 Aralık’ta 12 bin 600 liraya, 13 Şubat 2024’te ise 14 bin liraya çıktı. Gübre fiyatındaki artış yüzde 11 oldu. Bayinin k ârı da eklendikten sonra çiftçinin ihtiyacı olduğu dönemde ciddi fiyat artışları kaydedildi. Bu durum girdi maliyetlerine yüksek gider olarak yansıyor. TÜİK ise ortalama fiyat artışını baz aldığı için gübre fiyat artışlarını düşük gibi gösteriyor. Oysa çiftçinin ihtiyacı olduğu dönemlerde gübre fiyatlarının anormal şekilde artması, ihtiyaç olmayan dönemlerde azalması çiftçinin aleyhine bir durum olarak karşımıza çıkarken TÜİK, sadece ortalamaya bakarak sanki bu konuda bir sorun yokmuş algısını oluşturuyor” diye konuştu.
“GÜBREDEKİ YÜKSEK FİYAT SAHTE GÜBREYE YOL AÇTI”
Gübre fiyatlarındaki artışın ucuz ve taklit ürünlerin piyasada yer bulmasına neden olduğuna işaret eden Gürer, “Bazı çiftçilerin, sahte gübre nedeniyle ürünlerinde verimi düşüyor. Tohum, ilaç ve gübre yetkili bayilerden alınmalı ve ürün etiket bilgileri ile mutlaka fatura istenmeli” önerisinde bulundu.
Çiftçinin ürününü maliyetine bile satamazken, tüccara geçen ürünün fiyatlarının arttığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Doğal olarak bu artış raftaki ürünün fiyatını da artıyor. Üreten ürettiği ile kazanamadığı için çiftçilikten uzaklaşıyor. Tüketici ise ürünü pahalıya almak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)