Foça’da kolonları çürük okulda eğitime devam
Foça’da depreme dayanıklılık testi açıklanmayan ve kolonları çürük olan Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim risk altında sürüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından okul binalarının güvenirliliği de gündemde. İzmir’in Foça ilçesindeki Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, eğitimciler ve veliler binanın çürük kolonları nedeniyle endişeli.
ÇÜRÜK KOLONLAR SIVANDI
Okul binasının depreme dayanıklılığına ilişkin CİMER’e yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını belirten eğitim emekçileri, okuldaki taşıyıcı kolonların hasar görmesinin ardından alçıyla kapatıldığını söyledi. Okula karot testi için gelen teknik ekibin kolonları görünce binanın dayanıklılığını düşüreceğini belirterek vazgeçtiklerini belirten eğitim emekçileri, “Hem bizim hem de öğrencilerimizin hayatları hiçe sayılıyor” tepkisini gösterdi.
"TEST SONUCU NEDEN AÇIKLANMIYOR?"
30 Ekim 2020’de yaşanan Sisam depreminden sonra dayanıklılık tartışması süren okul 2007 deprem yönetmeliğinden önce 1994’te yapılmış. Halim Foçalı Mesleki Teknik Anadolu Lisesindeki deprem testi sonucunun açıklanmamasını gazetemize değerlendiren Deprem Uzmanı Serkan İçelli, ülke genelinde bu durumda olan kaç tane okul olduğunun bilinmediğini söyledi. Sisam merkezli 2020’deki depremde İzmir ve çevresindeki birçok kamu binası gibi bu okul binasının da yorulduğuna ve bunun büyük bir tehlike yarattığına dikkat çeken İçelli “Deprem testinin açıklanmaması büyük sorun. Pamukkale Üniversitesi Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı bünyesinde yapılan test sonuçlarının kamuoyuna açıklanması ve müeyyidelerin bir an önce uygulanması gerekir” diye konuştu.
"BETON BETONLUKTAN ÇIKMIŞ"
Milli Eğitim Bakanlığının bu tip ihbar ve tespitleri değerlendirmek için bir komisyon kurmak yerine konuya duyarsız kaldığına işaret eden İçelli “Öğretmen ve öğrencilerin hayatları bu kadar mı değersiz? Ya siz 50 cm etriye aralığı olan, betonu betonluktan çıkıp un haline gelmiş böyle bir okulda çocuğunuzu okutur musunuz?” diye sordu.
"MARAŞ DEPREMLERİNİ ÇABUK UNUTTUK"
İzmir’in her an depreme hazır olması gerektiğine vurgu yapan İçelli “Maalesef görüyoruz ki bir adım yol alamamışız. Çok yakında yaşadığımız depremleri unutmuşuz. Olası bir depremde ayakta kalamayacak birçok kamu ve özel yapılar olmasına rağmen kimse elini taşın altına koymuyor. Bugün elimizi taşın altına koymazsak yarın tüm bedenimiz beton altında kalacak” uyarısını yaptı.
JMO: 4 BİN OKUL RİSK LATINDA
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının (JMO) raporuna göre; ülke genelinde 4 bin 159 okul deprem riski yüksek alanlarda bulunuyor ve ülke genelinde 191 okul da doğrudan fay hattı üzerinde yer alıyor. JMO, risk haritasına göre, bu alanlarda kalan okul, hastane, idari yapılar, kritik altyapı ve konutların öncelikle gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.