Çiftçi eylemlerinin sürdüğü Fransa'da tarım fuarı geldi çattı, Macron telaşlı
Fransa'da çiftçi eylemleri, yarın başlayacak Uluslararası Tarım Fuarı'nın arefesinde ivme kazandı. AP seçimlerinde oy deposu olarak görülen çiftçilere ılımlı mesajlar verilmeye devam ediyor.
Fotoğraf: Ümit Dönmez/AA
Kıvanç DEMİR
Strasbourg
Fransa'da verilen sözler üzerine bir süredir eylemlerinin seyri yavaşlayan çiftçiler bugün de parisi traktörleri ile kuşattı. Çiftçiler yarın başlayak tarım fuarı nedeniyle Macron üzerindeki baskıyı artırmak için tüm kentlerde eylemleri artırdı.
Kasım 2023'te irili ufaklı başlayan eylemler ocak ayında iki haftalık süre boyunca güç kazanarak çiftçilerin öfkelerini daha güçlü dile getirmesini sağlamıştı. Ocak ayının son haftası ve 1 Şubat günü çiftçilerin taleplerine yönelik adım atılacağına dair açıklamalar yapan Başbakan Gabriel Attal ve Tarım Bakanı Marc Fesneau'nun sözleri yeterli görülmese de ülkenin en büyük çiftçi sendikası FNSEA ve Les Jeunes Agriculteurs ikinci açıklamadan sonra birçok yerde protestoları sonlandırma ve çekilme çağrısı yapmıştı.
3. büyük sendika olan Confederation Paysannes (Köylüler Konfederasyonu) ise hükümetin bu açıklamalarına aldanmamak gerektiği, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, insanca yaşanabilecek ücret ve üretici köylünün acil taleplerinin hemen karşılanması gibi taleplerini sürdürerek geri çekilmeme çağrısı yapmıştı. Çiftçiler yaklaşık 3 haftadır belirli şehirlerde otoyol gişelerini bloke etti, bazı büyük perakende satış yapan mağazaların önlerinde eylemler yaptı, yer yer önemli kavşaklarda bildiri dağıtıp barikatlar kurdu. Ayrıca birkaç yerde meyve ve sebze hallerine girişler engellendi. Bazı şehirlerde küçük çaplı çiftçi grupları, alışveriş mağazalarına girip içeride çıplak eylemler gerçekleşirken, Fransız markası olmayan tarım ürünleri raflardan indirildi.
FUAR YAKLAŞTI, ÇİFTÇİLER MACRON’UN ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRMAYA ÇALIŞIYOR
Çiftçiler, seslerini farklı biçimdeki protestolarla duyulması için çabalamaya devam ediyorlar. Şubat ayı başlarında CGT, FSU ve Solidaires gibi işçi sendikaları da Köylüler Konfederasyonu çağrılarına imzacı ve destek olduklarını açıklamıştı. Gelinen aşamada son 3 haftadır Confederation Paysannes (Köylüler Konfederasyonu) eylemlerine devam ediyor. Son birkaç gündür ise yeniden FNSEA ve Les Jeunes Agriculteurs sendikalarının belirli şubelerinde yeniden eylemler gerçekleştirmeye başladı. Amaç hafta sonu yapılacak tarım fuarına kadar Macron ve hükümeti üzerindeki baskıyı daha da arttırmak.
1964’ten beri yapılan Uluslararası Tarım Fuarı bu sektörde meyveden sebzeye, hayvancılıktan et ürünlerine kadar çeşitli ürünleri ticari olarak sergileme ve tanıtım yapma olanağını sunuyor. Başkent Paris'in Porte de Verseille yerelinde her yıl düzenli olarak yapılan fuar, bu yıl 24 Şubat - 3 Mart tarihleri arasında gerçekleşek. Tarım Bakanı Fesneau bu yılki fuarı tahmini olarak 600 binin üzerinde kişinin ziyaret edeceğini açıkladı. Aralarında başlıca tarım sendikalarının (FNSEA, Jeunes agriculteurs, Coordination rurale, Confédération paysanne vs.) ve büyük perakendecilerin (Lidl, Leclerc, vs.) ve et işleyicisi Bigard gibi sanayicilerin temsilcilerinin de bulunduğu birkaç yüz kişinin temsil edileceği belirtildi.
MACRON ÇİFTÇİLERLE GÖRÜŞMEYİ PLANLIYOR
Emmanuel Macron’un bugün (24 Şubat Cumartesi) Tarım Fuarının açılışını yapacağı haberlere yansıdı. Macron’un ayrıca, çiftçiler ve sendikalarının yanı sıra perakende sektörü patronları ve başkaca dernek temsilcileriyle de bir araya gelip görüşmek istediği belirtiliyor.
Başbakan Attal da 21 Şubat Çarşamba günü eylemleri yumuşatmak adına bir basın toplantısı düzenlemişti. Başbakan 1 Şubat'ta sendikalara verilen 62 taahhüdün yüzde 50'sinin yerine getirildiğini, yüzde 31'inin ise ilerleme aşamasında olduğunu ve diğerleri üzerinde de çalışmaların başladıklarını söyledi.
AB TRAKTÖR EHLİYETİ TARTIŞMASI DA ÇİFTÇİLERİN GÜNDEMİNDE
Çiftçilerin gündemindeki bir diğer konunun ise Avrupa Birliğinin traktör ehliyeti ile ilgili hazırlığı olduğu belirtiliyor. Fransa’da 16 yaşından büyük bir çiftçiyseniz ehliyete gerek olmaksızın pek çok türde traktör kullanmanız mümkün. Ehliyet konusunun gündeme gelmesi üzerine “AB çiftçilere traktör ehliyeti dayatacak mı? Yeni bir ehliyet almak için her 15 yılda bir zorunlu sağlık muayenesi yapılacak mı?” gibi sorular çiftçilerde endişe yarattı ve bu durumun da çiftçi eylemlerine yansıması bekleniyor.
POLİTİKACILAR, AP SEÇİMLERİ İÇİN GÖZLERİNİ ÇİFTÇİ OYLARINA DİKTİ
6-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine ise 3,5 ay kaldı. Avrupa'daki kendisini sağdan sola tüm partilerin hedeflerinden biri Avrupa'daki çiftçilerin oylarını da almak. Fransa'daki çiftçilerin sert eylemlerine İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'den Başbakan Attal’a politikacıların ılımlı mesajlarla karşılık vermesi bununla açıklanıyor. Bazı araştırmalar, aşırı sağcı RN’in (Ulusal Buluşma Partisi) liste başı adayı Jordan Bardella'nın, Emmanuel Macron ve ekibinin önünde olduğunu gösteriyor. Macron ve ekibi bu arayı kapatmanın telaşında ve işleri de bir hayli zor görünüyor. Bu nedenle çiftçilerden alacağı her oy onlar için daha önemli hale geliyor.
Çiftçilerin taleplerine ilişkin, Fransa'da kedisini solda tanımlayan partilerin adımları ise zayıf ilerledi. LFI (Boyun Eğmeyen Fransa Partisi) ve PCF (Fransız Komünist Partisi) AP seçimlerine ortak girmeyecekleri belirtildi ancak tartışmalar sürüyor.
Le Parisien'in haberine göre, Fransız Komünist Partisinin Avrupa seçimleri liste başkanı Léon Deffontaines, verdiği demeçte, Brüksel'den çiftçilere yönelik ehliyet ve benzeri dayatmaları kınadığını açıkladı. Böylesi düzenlemelerin çiftçiler için önemli bir maliyet getireceğini belirten Deffontaines, bu tür düzenlemelerin tarım dünyasının dengesini tamamen bozma riski taşıdığını söyledi.