25 Şubat 2024 04:28

EMEP Mamak Belediye Başkanı adayı İlke Işık: Kadınlar Mamak’ta güvenle yaşamalı

“Yıllardır emekçilerin, kadınların, gençlerin taleplerine kulak tıkayan, belediye bütçesini bu hizmetlere harcamak yerine şehir dışı gezilerine harcayan bir belediye var.”

Fotoğraf: Mehmet Özer

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Hilal KILIÇ
Ankara

Mamak’ta, Emek Partisinin belediye başkan adayı olan İlke Işık, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin avukatlarından kadına yönelik şiddet, 10 Ekim Katliamı ve pek çok işçi davalarında çalışmalar yürüten Işık, “Mamak kadınların güvenle yaşadığı bir kent olmalı. Emek Partisi olarak sürdürdüğümüz mücadelenin bir parçası olarak kadınlarla birlikte belediyeyi yönetmeye adayız” diyor.  

Mamak’ın tek kadın belediye başkan adayısınız, yerel yönetimlerde kadınlara dair özel bir çalışmanız olacak mı?

Yerel seçimlerde kadın adayları çok fazla göremiyoruz. Kadınların yaşadığı eşitsizlik, kendilerine aday olarak yer bulmalarına da olanak sağlamıyor. Kadınlardan oy isteyen partiler kadınları adaylık konusunda değerlendirmiyor. Öte yandan bu yerel seçim kentlerin, kentte yaşayanların sorunlarından çok adayların, kişilerin konuşulduğu öne çıktığı bir seçim oldu. Oysa biz kentin sorunlarını tartışmak istiyoruz. Mamak için de bunu söyleyerek yola çıktık. Mamak yoksulluğun çok derin yaşandığı ilçelerden biri. Kadınlar bir yandan ekonomik sorunlarla boğuşurken öte yandan çocuklar, ev işleri, hasta yaşlı bakım hizmetleri gibi görevlerle bir cendereye sıkışmış durumda.

Mamak Belediyesinin öncelikli görevleri kadınların sorunlarını çözmek için adımlar atmak olmalı. Kadınların çalışabilmeleri için en önemli ihtiyaçlardan biri ücretsiz kreşler ve çocuk bakım alanları. Her mahallede bunun sağlanması belediye olanakları ile çok mümkün. Aynı durum, kadınlara iş olanakları, kurslar, mesleki eğitimler için de geçerli.

"BELEDİYENİN TEK SIĞINMAEVİ 2015’TE KAPANDI"

Kadına yönelik şiddet tüm ülkede olduğu gibi Mamak’ta da büyük ve ciddi bir sorun. Akdere Mahallesi’nde otobüs durağında öldürülen Nejla Yıldız’ın davasını Mamaklı kadınlarla birlikte takip etmiş ve katilin ceza almasını birlikte sağlamıştık. Belediyelerin kanundan kaynaklı yükümlülükleri olmasına karşın sığınmaevleri konusunda bu yükümlülük yerine getirilmiyor. Mamak’ta belediyenin açtığı tek sığınmaevi 2015 yılında kapandı ve bir daha açılmadı. Mamaklı kadınların yıllardır talep ettiği sığınmaevleri öncelikli hedeflerimizden.

Mamak kadınların güvenle yaşadığı bir kent olmalı. Aydınlatılmayan yollar, güvenli olmayan parklarla dolu Mamak. Kadınların sosyal ve kültürel anlamda kullanabileceği mekanlar yok. Yaşlıların ve hastaların engellilerin nefes alabilecekleri, bakımlarının sağlanacağı merkezler belediyenin gündemi olmuyor. Yıllardır bu taleplere kulak tıkayan, dikkate almayan, belediye bütçesini bu hizmetlere harcamak yerine şehir dışı gezilerine harcayan bir belediye var. Mamak’ta kadınlarla birlikte yürüttüğümüz bir mücadele var. Dolayısıyla Emek Partisi olarak sürdürdüğümüz mücadelenin bir parçası olarak kadınlarla birlikte belediyeyi yönetmeye adayız.  

"KADINLARIN ÖRGÜTLÜ OLDUĞU BİR KENT"

Geçtiğimiz hafta Mamak’ta yerel bir dernek olan Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin MEB’e açtığı okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi davasında avukat olarak yer aldınız. Bu konuda yerel yönetim ne yapabilir?

Mamak kadınların örgütlü olduğu bir kent. Yoksulluğa, eşitsizliğe, ayrımcılığa karşı kadınlar mücadele ediyorlar. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği de bu örgütlerden biri. Ben Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin avukatlarından biriyim. Mamaklı kadınlar da bu kapsamda imzalar topladılar, kapı kapı gezdiler. Çocuklar okula aç gidip eğitim görmeye çalışıyorlar.

Derneğimizin açığı davanın muhatabı Milli Eğitim Bakanlığı da olsa Mamak Belediyesinin bu konuda adım atması mümkün. Nitekim bazı belediyelerin kampanya ile birlikte okullara yemek verdiğini biliyoruz. Mamak Belediyesi şimdiye kadar bu sorumluluğu asla almadı. Bizim en önemli başlıklarımızdan biri bu. Bunu Mamaklı kadınların mücadelesiyle başaracağız.

Mamak’taki altyapı sorunları su baskınlarında can kaybı yaşanmasından da görüldüğü önemli bir sorun. Mamak’ta ikamet eden emekçiler yoğunlukla Ostim, Sincan, Çankaya gibi ilçelere gitmeye çalışıyor, yakın hastaneler şehir hastanesine taşındı. Bu sorunlar nasıl çözülmeli?

Kent sürekli büyürken, mevcut ulaşımın ihtiyacı karşılamadığı çok açık. Mamaklıların her gün evden çıkıp yeniden eve girebilmesi büyük çile. Ulaşım sorunun çözümü için Büyükşehir Belediyesi dışında Mamak Belediyesinin atabileceği çok sayıda adım var. Mamak sınırları içerisinde ücretsiz ya da çok düşük sembolik rakamlarla ulaşım olanakları sağlamak gerekiyor. Tabii Mamak’taki işçilerin Ankara’nın bir ucundaki iş yerlerine gitmelerini kolaylaştırmak öncelikli bizim için.

"MAMAK HALKI PARKLARDA KORKMADAN ZAMAN GEÇİREBİLMEK İSTİYOR"

MAMAK kentsel dönüşüm adı altında binalar ile dolduruldu. Gençler, çocuklar ve yaşlılar için sosyal alanlar nasıl oluşturulabilir?

Mamak belki de tüm ülke açısından gecekondularıyla bilinir bir kentti. Çok da uzun sayılmayacak bir zaman dilimi içerisinde bu gecekondular yerini hiç planlı olmayan bir yapılaşmaya bıraktı. Kentsel dönüşümün rantsal bir dönüşüm olarak uygulanması, imar planlarının buna göre hazırlanması bütün ülkenin olduğu gibi Mamak’ın da sorunu. Sosyal alanların olmadığı, gençlerin, kadınların, yaşlıların, engellilerin, her Mamaklının ücretsiz kullanabileceği alanlar Mamak Belediyesinin asla gündemi olmadı. Parklarda korkmadan zaman geçirebilmek istiyor Mamak halkı. Sinemadan, tiyatroya, kültürel aktivitelere Mamak halkının ulaşması bunun için merkezlerin kurulmasını Mamak halkıyla beraber sağlayacağız.   Emek Partisi olarak yerel yönetim organlarını, belediye başkanı ve meclis üyelerini görevden alma yetkisinin sadece ve yalnızca kendilerini seçen yerel halkta olacağı, tüm yerel yöneticilerin vasıflı işçi, memurdan daha yüksek maaş almayacağı, belediyenin tüm karar mekanizmalarında işçilerin emekçilerin söz sahibi olacağı demokratik, halk yararına bir yerel yönetim için birleşelim çağrısı yapıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

MİTAŞ patronu durmak bilmiyor: Önce ücret gaspı ardından işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

Elazığ KESK Şubeler Platformundan Ana Dili Günü etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa