25 Şubat 2024 04:24

EMEK Partisi Sincan Belediye Başkan Adayı Metin Gül: Sincan’ı sanayi odasıyla değil, işçiler olarak yönetelim

“Mahalle meclisinde çıkacak olan sorunlara Sincanlılar olarak birlikte çözüm arayacağız. Çocukların okulda yaşadığı beslenme sorunlarını halk meclisindeki temsilciler ile aşmaya gayret edeceğiz.”

Fotoğraf: Evrensel

İlin detaylı sonuçları için tıklayın...
Paylaş

Ceylan GEÇGİN
Ankara

Emek Partisinin Sincan Belediye Başkan Adayı Matbaa İşçisi Metin Gül, gazetemizin sorularını yanıtladı. Uzun yıllar OSTİM’de çalışan, Arkadaş Kitabevinde DİSK Sosyal-İş sendikalaşma mücadelesinde yer alan Gül, Ankara’nın yoğun ve örgütsüz işçi nüfusunun bulunduğu Sincan’ın sorunlarını anlattı. Belediye başkanının Ankara Sanayi Odası yönetimiyle kol kola olduğuna dikkat çeken Gül, Sincan’ın sanayi odasındaki patronlar değil, işçilerin yer aldığı halk meclisleriyle yönetilmesi gerektiğini vurguluyor.

Sincan’da hangi acil sorunların çözülmesi gerektiğini düşünüyorsunuz? Belediye seçimlerinde neyi hedefliyorsunuz?

Sincan’ın göbeğinde bir sanayi merkezi olması nedeniyle ciddi bir hava kirliliği var. Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan seçim ziyaretlerine Ankara Sanayi Odası yönetimini ziyaret ederek başladı. Öyleyse sormak lazım, Sincan belediyesi halkın sağlıklı koşullarda yaşama hakkı için fabrikalarda hava filtrelerini ne sıklıkla denetliyor?

GENÇLERE YA İŞÇİLİK YA İMAMLIK DAYATMASI

Sincan’da lise düzeyinde çoğunluklu olarak meslek liseleri yer alıyor. İşçi ailelerine çocuklarını imam hatip liselerine göndermek ya da meslek liselerine göndermek olarak iki seçenek sunuluyor. Meslek liseleri ve MESEM’lerin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığını ve çocukları ucuz iş gücü olarak gördüklerini biliyoruz. Sermaye Sincan’ı yalnızca bir işçi potansiyeli olarak düşündüğü için eğitim olanaklarını çeşitlendirmeye gerek de duymuyor. Mevcut belediye başkanının Sincan OSB olarak bildiğimiz ASO 1’in yönetim kurulu ile yakın ilişkiler kurarak gençleri mesleki eğitim merkezilerine yönlendirdiğini biliyoruz. Çocukları patronların hizmetine göndererek yaşamlarının çalınmasına yol açıyorlar. Sincan emekçileri ile 14-15 yaşındaki çocukların fabrika köşelerinde sefil olmasına karşı, belediye tarafından çocukların yaşam koşullarını düzeltmek açısından burs verilmesini sağlamak, okullarda nitelikli eğitim almalarına önayak olmayı hedefliyoruz.

Peki mahallelerde emekçilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi için neler yapılmalı?

Sincan’da yaşayan ama OSTİM’de, Gersan’da, Sitelerde çalışan, Ankara’nın şehir hastanelerinde sağlık işçisi olarak çalışan binlerce işçi var. Buralarda çalışan işçiler sabahın erken saatlerinde işe yetişmek için tabiri caizse ağzına kadar dolu otobüslerde işe gidiyorlar. Dolayısıyla ulaşım bu kent için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Kış saatinin devam etmesi ile sabah karanlık saatlerde fabrika servislerinin kalkacağı duraklara yürümekten endişe eden kadın işçilerin olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda Sincan’da yaşayan işçilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılması oldukça sınırlı. Öncelikle emekçilerin sosyal aktivitelere katılabilecekleri alanlar olması gerektiğini düşünüyoruz. Çocukların ders çalışıp, spor yapabileceği alanların bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Sincan’da parkların nicelik olarak sayısı yüksek fakat bu parkların nitelik olarak gençlerin kendini geliştirebileceği alanlar yaratmadığını görüyoruz.

‘10 MAHALLEYE BİR KREŞ DÜŞMÜYOR’

Sincan kadınların çalışma yaşamına daha az katıldığı bir ilçe. Bu yüzden ev içinde çocuk ve yaşlı bakım yükü kadınların omuzlarına yükleniyor. 57 mahallesi olan Sincan’da sadece 5 adet belediye kreşi var. Belediye kreşleri dışında çocuklarını kreşe göndermek isteyen aileler fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Her mahallede en az bir adet kreş olması, yaşlı bakımevi olması kadınlara yıkılan bakım yükünü hafifletecektir. Tespit ettiğimiz bu soruna karşı çalışmalar yaparken de kurulan mahalle meclisleri ile ve temsilciler ile bir araya gelerek sorunlara çözüm arayacağız. Örneğin, kreş ve yaşlı bakımevinin nerede ihtiyaç duyulduğunu mahalle meclislerinde tartışacağız. Mahalle meclisinde çıkacak olan sorunlara Sincanlılar olarak birlikte çözüm arayacağız. Çocukların okulda yaşadığı beslenme sorunlarını halk meclisindeki temsilciler ile aşmaya gayret edeceğiz.

Sözünü ettiğiniz halk meclislerinde, yerel yönetimlerde Sincan’daki işçilerin rolü ne olmalı?

Halk meclisinin temsilcilerini de yine bu mahallelerde yaşayan Sincanlılar seçecek. Halk meclisi, mahalle, sokak, fabrika ve iş yerlerinden temsilciler ile seçilecek. Bu mecliste işçiler, kamu emekçileri, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, kadınlar ve işçiler yer alacak. Seçilen meclis üyeleri de mahalle sakinlerinin denetimine açık olacak, yani bir kere seçildikten sonra kalıcı olmayacak. Bu durum Belediye Başkanlığı için de geçerli. Sincan halkı görevini yerine getirmeyen belediye başkanını, meclis üyelerini değiştirmek için 5 senelik seçim aralıklarını beklemek zorunda olmayacak, görevden çağırma hakkı olacak. Kurduğumuz halk meclisleri ile Sincan Belediyesinin bütçesini birlikte yöneteceğiz. Mahallelerde, sokaklarda ne gibi ihtiyaçlar varsa, çocukların beslenme dahil olmak üzere eğitim masraflarını halk meclisleri ile çözüme ulaştıracağız. Belediye bütçesini Sincan halkı ile planlayacağız. Burjuva siyasetçilerinin yaptığı gibi işverenlere, patronlara Sincan’da halka ait olması gereken alanları peşkeş çekmeyeceğiz.

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesi: İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın Sakarya mitinginde "İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın" pankartı kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa