ÖSYM tüccar gibi | YKS ücretlerine yüzde 156 zam, depremzedelere ücretli sınav
Milyonlarca öğrencinin üniversite hayalini ticarete çeviren ÖSYM para basıyor. Bu yıl YKS ücretlerine yüzde 156 zam yapan ÖSYM, geçen yıl depremzedelere tanıdığı ücretsiz sınav hakkını da unuttu.
Görseller & Kolaj: DHA
Eylem NAZLIER
İstanbul
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), sınav ücretlerine yaptığı fahiş zamlarla gündemde. Üniversiteye girmek isteyen gençlerden memur adaylarına kadar milyonlarca gencin girdiği merkezi sınavları gerçekleştiren ÖSYM adeta para basıyor. 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine ÖSYM, resmi enflasyonun katbekat üzerinde yüzde 156 zam yaptı. Yaklaşık 4 milyon öğrencinin başvurması beklenen YKS’de zamla birlikte her oturum için öğrencilerden alınan 115TL sınav ücreti 295 TL’ye çıkarken, TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar toplam 885 TL sınav ücreti yatırmak zorunda kaldı. 26 Şubat 2024’te sınava başvuru süresi dolarken, sınav başvurunda gecikenler de ücretleri yüzde 50 zamlı ödeyecek. Öğrencilerin sınav ücretine yüzde 156 zam yapan ÖSYM, sınavlarda gözetmen olarak görev yapan öğretmenlere ise yüzde 40 zammı reva gördü.
ÖSYM PARA BASIYOR!
ÖSYM, 2018’de sınavlardan 528 milyon TL kazanırken 2019’da 546 milyon TL, 2020’de 860.5 milyon TL, 2021’de 767.6 milyon TL, 2022’de 1 milyar 31 milyon 649 bin lira 2023’te 1 milyar 257 milyon liraya çıkardı. 2024’te ise artan sınav ücretleriyle ÖSYM’nin sınav gelirinin 2 milyar TL’yi aşması bekleniyor. ÖSYM tarafından 2024 için belirlenen KPSS ücreti ise 4 bin 499 TL oldu.
"SINAVLAR GELİR KAPISI OLDU"
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, ÖSYM’nin bir tüccar gibi davranmasını eleştirerek “Kamu hizmeti veren bir kurumun kâr, zarar mantığıyla hizmet vermesi son derece yanlış. Çocuklarımızın geleceği için dönüm noktası haline getirilen sınavları gelir kapısı olarak görülmemeli” dedi. Gülez, ocak ayında 260 TL olan YÖK Dil Sınavı başvuru ücretine yüzde 88’in üzerinde zam yapılarak, 490 TL’ye çıkarıldığını hatırlatarak “Yaklaşık 4 milyon öğrencinin başvurması beklenen YKS ücretine ise yüzde 156 zam yapılarak tüm oturumlara girmek isteyen öğrencilerden toplam 885 TL ücret istendi” dedi. Gülez, sınava dayalı eğitim sistemine son verilmesi gerektiğini belirterek “Eğitim zaten rekabet ve eleme üzerinden eşitsizlik üretiyor. Bir de sınav ücretlerine yapılan fahiş zamların yapılması eğitimde hak eşitliğini tamamen ortadan kaldırmak anlamına geliyor” diye konuştu.
"YKS ÜCRETİMİZİ ÖĞRETMENLERİMİZ KARŞILADI"
6 Şubat 2023’te 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından 2023 YKS’de depremzede öğrencilerden sınav ücreti alınmamıştı. Ama bu yıl ÖSYM kazandığı devasa paralara rağmen depremzede öğrencileri de unuttu. O öğrencilerden biri de Umut. Bu yıl YKS’ye girecek olan Umut, geçen yıl depremzede öğrencilere ücretsiz olan sınavın bu yıl neden ücretsiz olmadığına tepki göstererek “Biz halen depremzedeyiz. Bir de bu yıl sınav ücreti 2’ye katlandı. Öğretmenlerimiz benim durumumda olan birçok öğrenci için dayanışma kampanyası başlatmıştı. Ben de o dayanışmadan yararlandım. Yani sınav ücretimi birçok arkadaşıma yaptıkları gibi öğretmenlerimiz karşıladı” dedi.
"ELLERİNİ CEBİMİZDEN ÇEKSİNLER"
Bu yıl YKS’ye girecek olan Burak İstanbul’da yaşıyor. Hem okuyup hem sınava hazırlanan Burak fırsat buldukça da günlük işlerde yevmiye karşılığı çalışıyor. Kamu kurumu olan ÖSYM’nin sınav ücreti almaması gerektiğini düşünen Burak “Dar gelirli bir aile için sınava yatırılan bu miktar büyük bir tutar. Mecbur bu ücretleri yatıracağız. Bizim öğrenci olduğumuzu unutuyorlar. Zenginlerin vergilerini sileceklerine, kıyak yapacaklarına biz öğrenciler için bu sınavları ücretsiz yapsınlar. Ellerini bizim cebimizden çeksinler” tepkisini gösterdi.