25 Şubat 2024 04:49

'Utanç sözleşmesi' ağırımıza gidiyor

OSTİM’de MESEM kapsamında çalıştırılan çocuklar (öğrenciler) kendilerinden imza alınarak olası bir kazada ‘sorumluluk size aittir’ denilmesine tepkili: “Mecburen imza attık, ağırımıza gidiyor.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz DİKKAN
Ankara

Ankara OSTİM’de mesleki eğitim merkezi (MESEM) programı kapsamında çalıştırılan çocuklara (öğrencilere) imzalattırılan ve olası bir iş kazasında ‘Cezai ve tazminat sorumluluğu size aittir’ sözleşmesini gazetemiz manşetine ‘Utanç sözleşmesi’ olarak taşımıştı. Gazetemizle birlikte tekrar yanlarına gittiğimiz çocuklar, okulda iş sağlığı ve güvenliği önlemleri anlatıldıktan sonra kendilerine imzalatılan sözleşmeye tepki göstererek “Esas sorumluluk patron ve müdürde olmalı. Kağıdı İmzalattık mı imzalattık, sorumluluk sizde” tavrını kabul etmediklerini söyledi. Yaşananlara ilişkin okul yönetimi ve Milli Eğitim Bakanlığını (MEB) aramamıza ve mail atmamıza rağmen herhangi bir geri dönüş olmadı.

Kendilerine imzalatılan sözleşmenin içeriğini çoğunluk okumadan imza atarken tek tük okuyanlar “Mezun olmak için mecbur imzaladık” ifadelerini kullanarak kendilerine yönelik bu tutumun zorlarına gittiğini söyledi. Gazetede manşet olduklarını gören öğrenciler elimizdeki gazeteleri alıp okumanın yanı sıra arkadaşlarına da vermeye çalışarak haklarımızı savunmalıyız çağrısını yapıyorlar.

"DENETİM DE İŞ GÜVENLİĞİ DE YOK"

17 yaşındaki CNC Bölümü Öğrencisi T.B, patronların iş güvenliğini zaten önemsemediklerini, okuldaki koordinatör hocaların da düzgün denetim yapmadıklarını söylüyor. Denetime gelenlerin kendileriyle konuşmadığını onları sadece patronun yanına çıkarken gördüklerini dile getiren T.B, bu yüzden çalışma koşullarının daha da güvensiz hale geldiğini belirterek “Okul günümüzde denetim yapıldığı da oluyor. Hem denetim hem de iş güvenliği yok. Bir de başımıza bir şey gelirse bizi sorumlu tutmak istiyorlar. Esas sorumluluğu patron ve müdür almalı” diye konuştu.

"MAKİNELERİN KORUMALARI SÖKÜLDÜ"

15 yaşındaki 2. sınıf CNC Bölümü Öğrencisi A.D, çalıştığım iş yerinde tezgahtaki makinelerin korumalarını zamandan tasarruf etmek için hep söktüklerini belirterek “Patron daha çok kazansın diye daha hızlı üretmemiz için bunu yapıyor. Biz de korumasız makinelerin başında çalışmaktan endişe etsek de mecbur kalıyoruz çalışmaya” ifadelerini kullanarak asıl sorumlulara işaret ediyor.  A.D, iş yerinde malzeme eksik diye 2.5 ay boyunca gece 12’ye kadar çalıştığını da anlatırken yanındaki arkadaşı geç saatlere kadar çalışmak durumunda kaldıklarını söylüyor.

Haftanın bir gün gittikleri okulda devamsızlık haklarının 6 gün olduğunu anlatan 16 yaşındaki Ç. S, “Patron okul günü işe çağırıp müdüre haber verince o devamsızlığa yazılmıyor. Ama ben hafta boyu çalışıp yorgunluktan geç kalınca okula yok yazılıyorum.  Patron müdürlük yapıyorsa ne gerek var müdüre?​” diye soruyor.

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM tüccar gibi | YKS ücretlerine yüzde 156 zam, depremzedelere ücretli sınav

SONRAKİ HABER

EMEP’in belediye başkan adayı Özak işçisi Funda Bakış: Sermaye ve ranta karşı işçilerin birliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa