Galata köprüsünde insan zinciri
MARMARA’DA BALIĞI UNUTUN
İstanbul Nükleer Karşıtı Platform üyeleri daha sonra Galata Köprüsü'nde basın açıklaması yaptı. NKP adına basın açıklamasını okuyan Fidan Üredi, basın açıklaması ve insan zinciri için özellikle Galata Köprüsü'nü seçtiklerini belirterek, “Mersin ve Sinop’ta nükleer santral yapılırsa olası bir sızıntı tüm Türkiye’yi etkileyecek. Ayrıca, Mersin’de yapılacak santralden çıkacak nükleer atıkların Rusya’ya gönderileceği söyleniyor. Resmi belgelerde yer almayan bu açıklamalar doğruysa İstanbul Boğazı’ndan geçecek tehlikeli maddelere bir de nükleer atıklar eklenecek. Olası bir kazadan sonra ne Galata Köprüsü’nde ne de Marmara’da balık tutmak, denize girmek mümkün olacak. Yüz binlerce yıl radyoaktif kalan bu atıklar yüzünden İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalacak. Sadece bu bile nükleer enerjiye hayır demek için yeterli bir neden” diye konuştu.
‘KİMSE HAYAL KURMASIN’
Nükleer felaketleri önlemenin tek yolunun nükleer santral yapmamak olduğunu söyleyen Üredi sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Japonya bile bu felaketle baş edemiyor. Türkiye’de ise, davulun sesi uzaktan hoş gelir misali, AKP bu ölümcül elektrik üretim biçiminde ısrar ediyor. Halka rağmen nükleer santral olmaz, tüm dünyada bu böyle oldu, Türkiye’de de böyle olacak. Kimse hayal kurmasın”
160 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ
11 Mart 2011’de dünya bir büyük nükleer felakete tanıklık etti. Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’nde dünyanın en büyük ikinci nükleer santral kazası yaşandı. 160 bin insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazanın maliyetinin ise ilk 10 yıl için 250 milyar doları bulması tahmin ediliyor. Fukuşima eyaletinde yaşayan 95 bin çocuğun yüzde 44’ünde tiroid anormallikleri olduğu belirtildi. (İSTANBUL)
Evrensel'i Takip Et