Geçmişini unutmayan kent: Batman | Halk gerici güçler ve kayyumlar cenderesinde
Yerel seçimlere bir ay gibi bir süre kalmışken Batman’da vatandaşlarla güncel sorunlarını, yerel seçimlerden beklentilerini konuştuk.
Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel
Dilan TEMİZ
Batman
Batman Diyarbakır Caddesi’ndeyiz. Aslında şehrin sosyalleşmeye olanak tanıyan tek caddesi de denilebilir. Kocaman kentte bir cadde ve sosyalleşmeye çalışan insanlar. Cadde boyu banklarda oturmuş insanlar Atatürk Park’ına doğru kalabalıklaşıyor. Batman, geçmişten beri gerici güçlerle anılan bir kent. Yerel seçimler öncesi HÜDA PAR ve beraberindeki bu güçlerin etkisinin AKP ile artırıldığına dikkat çeken yurttaşlar bu güçlerin nereden geldiklerini unutmadıklarını söylüyor. Yerel seçimlere bir ay gibi bir süre kala ise kayyumlar yine gündemde. Yurttaşlar, “Belediyeler geri alınacak ama tahribat ne olacak?” diye soruyor.
Kalabalıklardan birine yaklaşıp 3 genç ile sohbet ediyoruz. Gençlerden biri 23 yaşında anestezi bölümünden mezun ve atama bekliyor. Bu sebeple isim vermek istemiyor. Kentin sorunlarına dair konuşuyor: “Aslında bu kentin yıllardır süregelen sabit bir sorunu var; altyapı sorunu” diyerek birkaç ay önce yaşanan sel felaketini hatırlatıyor. Bir diğer soruna ilişkin ise şöyle konuşuyor: “Sosyal yaşantıdaki boşluk. Kültürel faaliyetlerin olmayışı ya da kısıtlı oluşu. Kayyumların bu alandaki etkinlikleri engellemesi.”
YILMAZ GÜNEY SİNEMASI ÖNCE KAPATILDI, SONRA BETONA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Kültür, sanatın olmayışına dair konuşurken, Atatürk Parkı’nın hemen yanında 2006 yılında faaliyete geçen, yıllar içinde kentle özdeşleşen Yılmaz Güney Sineması akla geliyor. 11 Eylül 2016 tarihinde belediyeye atanan kayyum tarafından kapatılan Yılmaz Güney Sineması, kapatıldıktan bir süre sonra da 30 Ocak 2017’de elektrik kontağından çıktığı iddia edilen bir yangınla küle döndü. Sinema yeniden inşa edilmek yerine kayyum tarafından beton bir alana dönüştürüldü.
"KAYYUMLAR KABUL EDİLECEK BİR ŞEY DEĞİL"
Genç bu seçimlere ilişkin de kayyumdan endişeli: “3 aylık seçim yapıyoruz zaten. Seçtiklerimiz 3 ay ya kalıyor ya kalmıyor, ondan sonra kayyum atanıyor. Bu kabul edilmeyecek bir şey. Halk bir kere bir partiyi istiyorsa o olmalı. Halkın istediğini kendi zorlamanla değiştirmek demokrasiye aykırı bir şey.”
Tüm bunları konuşurken yaklaşık 20 sarıklı küçük çocuğun birkaç adam eşliğinde bir poligon atış dükkanına girmesi dikkatimizi çekiyor. Kentte son zamanlarda artan gerici güçler ve HÜDA PAR’ın etkisi de tartışılır durumda.
Hemen yandaki esnaf, “Taa ilçedeki medreseden geliyorlar. Medreseler çok arttı. Allah affetsin biz de Müslüman’ız ama bu ufacık çocuklar medreselerde nasıl olacak?” diye soruyor.
"GERİCİ GÜÇLERİN KARŞISINDA BİR GÜÇ DE VAR"
Gençlerden bir diğeri dahil oluyor sohbete; “HÜDA PAR’ın bence kentte etkisi o kadar fazla değil genele göre. Ama yine de belli bir kesime seslendiği için ya da şu anda Gazze olayları olduğu için biraz daha ön plandalar. Tabii genel seçimlerin ve AKP’nin desteği de etkili oluyor. Son dönem nasıl bu kadar güç topladığını da biliyoruz, nasıl ortaya çıktıklarını da. O sebeple burada her ne kadar etkileri de olsa karşısında bir güç de var” diyor. Son olarak “Kültürel aktiviteler daha fazla olmalı, işsizlik sorununa çare düşünülmeli” diyor.
Mustafa ise kentteki sıkıntılara ilişkin ulaşım, altyapı gibi pek çok sorun olduğunu belirtiyor. Yerel seçimlere ilişkin ise şunları söylüyor: “Bizim partimiz DEM Parti. Son zamanlarda Batman’ı gerici partilerle anıyorlar ama biz onlara geçit vermeyiz. ’90’lardan beri gelen bir şey bu. Şimdi farklı bir parti olmaları değişmeyecek. Dilimizi de kimliğimizi de kültürümüzü de gericiliğe bırakmayacağız. Ne yapmak istediklerini biliyoruz ama geçmişi de unutmayız. Kayyumlara ilişkin ise şöyle konuşuyor: “Kayyumlar elbet gidecek ama kalan sorunlar ne olacak bilinmez. Belediyeler geri alınacak ama tahribatlar ne olacak?”
"KADINLAR DAHA DÜŞÜK ÜCRETLERE ÇALIŞTIRILIYOR"
28 yaşındaki Zeynep Yeşilbaş ile taleplerine dair konuşuyoruz. Kentin beton alandan çıkartılması gerektiğini söyleyen Yeşilbaş şöyle konuşuyor: “Yeşil alanların çoğalması lazım, hastanelerin de çoğalması lazım, kalabalık çok fazla, randevular yok. İşsizlik fazla, çalışana özellikle kadınlara hak ettiği verilmiyor.”
"İŞ OLANAKLARI YARATILMALI"
Fatma isimli kadın ise, “Çalıştığım yerde bana asgari ücret verilmiyor, tekstil atölyesinde çalışıyorum. Ama erkekler asgari ücret alıyor. Kirada oturuyorum, bir sürü ihtiyaç var, iş zaten yok mecbur bu ücrete çalışıyorum. İş olanakları yaratılmalı. Herkes perişan. Geçinmek gerçekten çok zor 3 tane çocuğum var. Kızım 18 yaşında sınava hazırlanması gerekirken o da çalışıyor” şeklinde konuşuyor.
ALTYAPI SORUNU, İŞSİZLİK, ÇARPIK KENTLEŞME
Mehmet Sadık Baysu isimli vatandaş bu seçimlerde oy kullanmayacağını söylüyor. Bunu da şöyle açıklıyor: “Bu düzen ve sistem değişmeden talepler de boş o sebeple. Mesela bu son yıllarda çarpık yapılaşma ve işsizlik çok fazla, Batmanlı gençler hep başka şehirlere gidiyor.”
AKP’li olduğunu belirten Ahmet ise belediyelerde hizmetin önemine şöyle değiniyor: “Osman Baydemir vardı HDP’den ben o adamı her yerde takdir ediyorum. Hizmet ediyordu çünkü. Yerel ve genel bence ayrı. Onun için o parti bu partiden ziyade halkını düşünenler önemli. İmar alanında Batman’ı hepsi mahvetti. Belediyenin altyapı sorunlarını da çözmesi gerek, şehirde altyapı yok.”