26 Şubat 2024 05:05 Güncelleme: 26 Şubat 2024 18:56

Foça'daki elektrik kesintileri vatandaşı çarpıyor! | Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi

Elektrik dağıtımının özelleştirildiği İzmir Foça'da yurttaşlar, "Özelleştirmenin acı faturasını ödüyoruz" diyerek yaşanan elektrik kesintilerinden yakındı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: MichaelGaida/Pixabay

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi Foça’da yurttaşları canından bezdirdi. İzmir Foça’da sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerine çözüm üretilmedi. Elektrik kesintileri hayati ve maddi sorunların yaşanmasına neden oldu. Yurttaş lehine yatırımların yapılmaması vatandaşları mağdur etti. Yaşadıkları elektrik kesintileri sorununa karşı Kazım Dirik ve Yeni Bağarası muhtarlarının çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar sorunlarını Evrensel'e anlattı.

"İÇİ BOŞ TRAFO İSTEMİYORUZ"

Elektrik kesintileri nedeniyle bölgede önemli sorunlar yaşandığını belirten Kazım Dirik Mahalle Muhtarı Mevlüt Işık, “Mahalledeki elektrik trafosunun yetersiz kalması sonucu mobil trafo getirip mahalleye koydular. Getirdikleri trafonun kabloları dışarıda yağmurun güneşin altında tehlike yaratıyor. Muhtarlık sınırları içinde neredeyse her gün farklı sokaklarda elektrik kesintisi yaşıyoruz. Mahalleye getirdikleri trafonun içi boş, tamamen göstermelik iş yapıyorlar. Gediz AŞ bu soruna bir an önce çözüm bulmalılar” dedi.

"İNSAN HAYATI ÇOK DAHA ÖNEMLİ"

Yaptıkları tüm başvurulara rağmen sorunun çözüme kavuşturulmadığını söyleyen Yeni Bağarası Muhtarı Cihat Gerihan, “Bölgemizde yeterince personel olmaması arızalara zamanında müdahale yapılmamasına neden oluyor. Elektrik mühendisinin olmaması bölgedeki trafo ihtiyacının tespit edilmemesine neden oluyor. Benim muhtarlık alanımda belediyenin belirlediği 4 noktaya trafo acilen yapılması gerekiyor. Yer olmasına rağmen çalışma yapılmıyor. Deprem bölgesindeyiz, bugünkü koşullarda yatırım yapılmıyor yarın nasıl yatırım yapılacak kara kara düşünüyoruz. Bir sorunumuzda eski elektrik direkleri, üzerimize düşecek diye korkuyoruz. Soruyorum insan hayatı mı yoksa ayrılmayan bütçe mi?” diye konuştu.  

"ÖZELLEŞTİRMENİN ACI FATURASINI ÖDÜYORUZ"

Uzun yıllardır Foça’da yaşayan Selma Tok Mısır, “Her elektrik kesildiğinde, ilgili olduğunu düşündüğümüz Gediz AŞ’yi arıyoruz. Konuyla ilgisi olmayan kişilere derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Elektriklerin sıklıkla kesilmesi nedeniyle klimalarımız, internet modemimiz, beyaz eşyalarımız zarar görüyor. Farklı faz vermeleri nedeniyle birkaç prize yetecek elektrik veriyorlar. Ayrıca sokak aydınlatmalarımız yanmıyor diye arıyoruz bu sefer dalga geçer gibi gündüz de yakıyorlar. Bu sefer kapatın diye arıyoruz. Vergimizi, elektrik faturalarımızı ödüyoruz çok net olarak söylüyorum hizmet almak istiyoruz. Özelleştirmeye karşıydık, iyi olacak dediler inanmadık şimdi sonuçlarını acı fatura olarak yaşıyoruz” dedi. 

"ZARARIMIZ ÇOK FAZLA"

Bağarası’da et işletmeciliği yapan Murat Aktaş da elektrik kesintilerinden mağduriyet yaşıyor. Aktaş, “Kullandığımız cihazlar çok pahalı cihazlar elektrik kesintilerinden sonra ayarsız gelen fazlar cihazlarımıza zarar verdiği gibi ürünlerimize de zarar veriyor. Bundan önce yaptığımız girişimler bugüne kadar çözüm olmadı. Altyapısı hazırlanmadan yoğunlaşan yapılaşma bizi çok etkiliyor. İşletmemizdeki soğuk hava depomuzdaki bir motorun yanması 35-40 bin lira demek. Sadece bu kadar da değil deponun içindeki ürünler de zarar görüyor. Bu zararlarımızı kimse karşılamıyor” ifadesini kullandı. 

"ÇUKURU BİLE KAPATMADILAR"

Elektrik kesintilerinin Foça’nın uzun yıllardır kanayan yarası olduğunu söyleyen Foça Belediye Meclis Üyesi Tuncay Şentürk, “Bir buçuk yıl önce Gediz AŞ’nin başlatmış olduğu yüksek gerilim hattı kabloları açıkta bırakılmış bir şekilde bekliyor. Dilekçe ile başvurmamıza rağmen hiçbir yetkili buraya müdahale etmedi. Bizde açılan çukur kapatılmadığı için çevrede yaşayan vatandaşlar ve çocuklar bir felaket yaşamasın diye kendi olanaklarımızla bu çukuru kapattık” dedi.  

"ELEKTRİK KESİNTİLERİ HASTA EDİYOR"

Bağarası Kazım Dirik Mahallesi’nde devamlı elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalan Ecem Ünal, “Elektrik kesintilerinden dolayı buzdolabımız yandı. Servis çağırdık, kartını değiştirdik. Rapor tutturmamıza rağmen elektrik dağıtım şirketi Gediz AŞ hiçbir zararımızı karşılamadı. 4 yıllık buzdolabım elektrik kesintilerinden dolayı kartını değiştirmek için 2 bin 500 liraya mal oldu. Yeni evlerde baca olmadığı için klimayla ısınmak zorundayız. Kesintiler olduğunda soğukta çocuklarımız hasta oluyor” şeklinde konuştu.

"MAĞDURİYETİMİZ DEVAM EDİYOR"

Bağarası Hacı Veli Mahallesi’nde yaşayan Emekli Aslan Taşkıran, “Geçtiğimiz yıl elektrik kesintisinden dolayı beyaz eşyalarım zarar gördü. Servis çağırdım, elektrik kesintisinden dolayı olduğunu söyleyip 6 bin lira fatura kestiler. Eksiksiz olarak tüm evraklarımla tüketici haklarına başvurduğum halde bana hâlâ bir dönüş yapmadıkları için mağduriyetimiz devam ediyor” dedi.

"ÖZELLEŞTİRME BİZE ZARAR"

Elektrik şirketi yetkililerinin kesintiler için geldiğini çare bulacaklarını söylediklerini belirten Yeni Bağarası’da hayvancılık yapan İbrahim Kahraman, “Bize hizmet verecek diye devlet elektriği özelleştirdi. Ne oldu? Tam tersi oldu. Elektrik kesintisi sonrası faz farklılığı nedeniyle süt sağma makinem zarar açtı. Soruyorum bu elektrik neden özelleştirildi, bize zarar açsın diye mi? Bana kimse masal anlatmasın ben çoban adamım ben zararı ı bilirim. Elektrik faturası geldiğinde faturamızı ödüyoruz. Gediz AŞ alacağına şahin vereceğine tosbağa olmasın zararımızı karşılasın” ifadelerini kullandı.

"FARKLI FAZLAR BİZİ ÇARPTI"

Kesintiler nedeniyle mağduriyet yaşayanlardan biri de 5 yıldır Bağarası’da yaşayan Murat Oğuztaş. Buraya yerleştiğinden beri farklı faz vermelerinden dolayı her 6 ayda bir klimaları, beyaz eşyaları zarar gören Oğuztaş, “En son 7 Ocak’taki kesinti nedeniyle Gediz AŞ’yi aradım. Bana tel koptu onun değişmesi gerektiğini söylediler. 11 saatte bir teli değiştiremediler. Değiştirdikten sora 2 faz vermelerinden dolayı evin elektriklerin ancak yarısı çalıştı. Daha sonra yine elektrikler kesildi tekrar aradığımızda bu sefer 3 faz elektrik verdiler. Bu sefer kameralarım, ısı pompası her şey yandı. Her zaman olduğu gibi şikayette bulunmama rağmen çözüm olmadı. Cihazlar için servis çağırdım. 17 bin lira zararım oldu. En son CİMER’e ve tüketici hakem heyetine şikayetlerimi yaptım, sonuç bekliyorum” dedi.

"ALT YAPI SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR"

Artan nüfus yoğunluğu ve imara açılan alanların elektrik sorununa neden olduğunu ifade eden Alevi Kültür Derneği Bağarası Şube Başkanı Halil Çıtak, “Bugün burada hiç kimse hizmet alamıyor. Oturma ruhsatı alındığı halde elektriklerimiz bağlanmıyor. Hayvan üreticiliği yapıyorum. Elektrikler kesilince süt sağamıyor zarar ediyoruz. Bölgemize acilen elektrik altyapısını güçlendirecek altyapı acilen yapılmalıdır” diye konuştu.

Reklam