26 Şubat 2024 15:46
/
Güncelleme: 27 Şubat 2024 12:38

İzmir’de Evrensel ile dayanışma gecesi: Mücadelenin en önemli ayağı dayanışma ruhu

İzmir’de Bayraklı Havuz kafede gazetemiz Evrensel ile dayanışma gecesi düzenlendi. İzmir muhabirimiz Eda Aktaş, Evrensel'in 29 yıldır işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve ezilen halkların sesi olduğunu dile getirerek, tüm baskıcı politikalara okurlardan aldıkları güçle göğüs gerdiklerini söyledi.

Etkinliğe Emek Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Köroğlu, İl Başkanı Elif Çuhadar, Bornova, Çiğli, Menemen, Buca ile Bayraklı Belediye başkan adayları, CHP Bayraklı Belediye Başkan adayı İrfan Önal, Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube başkanı ve yöneticileri, BES Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Güven ve İzmir Şube Başkanı Deniz Çetin, SES İzmir 1 ve 2 No’lu şubelerin başkan ve yöneticileri, Tüm Bel Sen İzmir 1 ve 2 No’lu Şubelerin başkan ve yöneticileri, İzBB Meclis Üyesi Hakan Barçın ve İlhan Dal, DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Ufuktan Öden, Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Özgür Arslan, DİSK/İletişim-İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu, Eğitim Sen 4 ve 5 No’lu şube yöneticileri, Foça Tarih Doğa Talanına Hayır Platformu üyeleri, Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Cem Turan, TPI İş Yeri Baştemsilcisi, TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, BORKAD Başkanı ve üyeleri ile çok sayıda kitle örgütü temsilcisi katıldı.

"İLAN HAKKIMIZ DÜZMECE TEFTİŞLERLE GASBEDİLDİ"

Etkinlikte konuşan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, okur dayanışmasının gazeteye güç kattığını ifade etti. Basın İlan Kurumu’nun Evrensel’e uyguladığı ilan cezasına değinen Özdal, "İlan hakkımız düzmece teftişlerle gasbedildi. Biz sadece devlet ve sermaye ile karşı karşıya değiliz biz medya alanında da tekellerle karşı karşıyayız. Türkiye’de tüm gazeteler tek bir dağıtımcı şirket Turkuaz tarafından dağıtılıyor. Turkuaz Medya grubu Sabah gazetesinin sahibi, Sabah gazetesinin sahibi Kalyon grubunun sahibi, Kalyon grubu Türkiye’de değil dünyada kamudan en çok ihale alan şirketlerden bir tanesi. Karşı karşıya olduğumuz tablo bu” dedi.

Hakkı Özdal

Hakkı Özdal | Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Evrensel 

"SERMAYENİN GÜCÜNE KARŞI DAYANIŞMA RUHU"

Resmi ilan hakkının okurların bayiden birden fazla gazete alması gerekçesiyle kesildiğini anlatan Özdal, iktidara yakın olduğu için ilan hakkından fazlasıyla yararlanan gazetelerin olduğunu söyledi.

Evrensel’in yaptığı haberlerden örnekler veren Özdal, “Biz ülkemizin içinde bulunduğu duruma karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz ve yazmaya devam edeceğiz. Çok zorlu olanaklarla bunu yapmaya çalışıyoruz. Karşımızda sermayenin gücü var ama bütün bunlarla mücadele edebilmenin en önemli ayağı bu dayanışma ruhu” diye konuştu.

"İYİ Kİ OKURLARI VAR, İYİ Kİ BU COĞRAFYADA BİR SES VAR"

Köşe yazarımız Dr. Zeki Gül ise, “Bir yerde yazarken bu kadar kendinizi özgür ve mahcup hissetmezsiniz. Niye mahcup, bugüne kadar tek bir kötü bir şey duymadım. Evrensel böyle bir gazete. Sadece sorun aktaran değil çözüm yolları sunan, okurlarının görüşünü alan bir gazete. İyi ki okurları var, iyi ki bu coğrafyada bir ses var" dedi.

"BASKILARA KARŞI YAN YANA GELMEK ÖNEMLİ"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu da "Ne yazık ki ülkemizde medya özgür değil. Biz gazeteciler sansür yiyoruz, otosansür uygulamak zorunda aklıyoruz, acaba işten atılır mıyım korkusuyla her gün işe gidiyoruz, gözaltına alınıyoruz, cezaevine atılıyoruz. Bu sorunlar sadece gazetecilerin sorunu değil. Biz bunları yaşadığımızda yurttaş ve toplum haber alma hakkından mahrum kalıyor. Bugün sadece gazetecilik yaptığı için 14 meslektaşımız cezaevinde. Geçtiğimiz hafta İzmir’de 5’i gazeteci biri kurumun basın temsilcisi 6 arkadaşımız yaptıkları haberler gerekçe gösterilerek gözaltına alındı, 4’üne ev hapsi cezası verildi. Biz bu kadar sorunlarla ne yazık ki mücadele etmek zorundayız. Buna karşı koyabilmenin en önemli yolu da yan yana gelebilmek, dayanışma göstermek. Üniversite yıllarından beri okuduğum, hepimiz için okul niteliğinde olan Evrensel iyi ki var" diye konuştu.  

"GENÇLERİN ÜRETMESİ VE SANATIN BİR PARÇASI OLMASI ÖNEMLİ"

Daha sonra söz alan Genç Hayat Kültür Sanat yarışma jürisi yazar Özgür Zeyrek, "Evrensel gazetesinin bünyesinde olana Genç Hayat ekibi çok güzel bir proje yapıyor. Genç kültür sanat yarışması düzenliyor. Geçen sene özgürlük konu başlığıyla bu sene ise ‘Savaş ve barış’ konusu. Gençlerin bu duyarlığını sadece söz söyleyerek değil aynı zamanda üreterek, var ederek ve sanatın bir parçası olması önemli. Gençlerin yaptığı bu çalışma çok kıymetli. Onları kutluyorum ve bunun bir parçası olmak onur duyuyorum" dedi.

"TÜM HAK GASPLARINI EVRENSEL İLE BİRLİKTE ÇÖZDÜK"

DEÜ Hastanesi sağlık işçisi Efsun Kesal ise söz alarak yıllardır verdikleri mücadelede Evrensel gazetesinin yanlarında olduğunu söyledi. Kesal, “Yaşadığımız onlarca sorunu Evrensel gazetesi sayesinde yola getirdik. Hastane yönetiminin işçilere dayattığı bütün zorlukları, tüm hak gasplarını biz Evrensel sayesinde, Evrensel ile birlikte çözdük. Evrensel’in ve içinde bulunan herkes benim kahramanım. O yüzden bu varlığı sürdürmek için çoğalalım, artalım, birbirimizi güçlendirelim” diye konuştu.

Son olarak söz alan emekli sağlık işçisi Serip Altınçelep de emeklilerin yaşadığı sorunları anlattı. Emekli maaşıyla geçinemediğini dile getiren Altınçelep, hükümetin emeklilere hakkını vermediğini söyledi.

Etkinlik Geniş Merdiven Müzik Grubunun sahne almasıyla son buldu.

İzmir'de Evrensel'le dayanışma etkinliğine katılanlar

Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Evrensel

İzmir'de Evrensel'le dayanışma etkinliğine katılanlar

Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Evrensel

(İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et