Şirketin derdi akan cevheri kurtarmak
Maden tekelinin neden depolama alanı aradığını Maden Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Aytekin Taşdemir ve Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük ile konuştuk.
Fotoğraf: AA
Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul
Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı SSR Mining, 2023 yılı raporunu ve faciadan hemen önce 2024 yılı ve uzun vadeli hedeflerini paylaştığı raporu güncelledi. Raporda dikkat çeken ise maden tekelinin, Sabırlı Vadisi’ne akan siyanür ve ağır metal bulaşıklı cevher kütlesini buradan kaldırıp depolamak için hükümetle birlikte bir yer arayışında olduklarını açıklaması oldu. Maden tekelinin neden depolama alanı aradığını, akan toprağın içerisinden altının yeniden ayrıştırılıp ayrıştırılamayacağını Maden Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Aytekin Taşdemir ve Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük ile konuştuk.
AKAN CEVHER EKONOMİK DEĞERE SAHİP
Siyanürle altın ayrıştırılmasını konuştuğumuz Maden Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Aytekin Taşdemir, “Bütün toprak içerisindeki değerli metali ayrıştırmak için toprağı bir yere yığıp üzerine siyanür sıkıyorlar. Yani İliç’te akan madde, aslında içinde cevheri bulunduruyor. O alana akan cevheri de başka bir alandan taşımak için en az iki, üç yıl lazım. Şimdi ise akan cevheri kaldırıp, tesise taşıyıp, değerli cevheri elde edebilirler” dedi.
"YATIRIMCILARA GÖZ KIRPIYORLAR"
Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük ise “Bu cevherin başka bir yere taşınması çevre ve insan sağlığı açısından risklidir. Madenci şirketin bunu, şu an bulunduğu alan içinde yapması gerekir” dedi. Raporda depolamak için yeni bir alanın Türkiye hükümeti ile birlikte aranmasının yatırımcılara göz kırpmak olduğunu söyleyen Küçük, “Türkiye hükümeti birlikte yer aradıklarını söyleyerek yatırımcılara, bu altını ayrıştıracağız, toprağa karışmasını engelleyeceğiz, Türkiye hükümeti de bize yardım ediyor anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.