Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinden mahkumlar: Hak gaspları son bulsun
Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesindeki tutuklu ve hükümlüler yaşadıkları hak ihlallerini anlattı.

Fotoğraf: MA
İLGİLİ HABERLER

Cezaevlerinde son 17 ayda 93 tutuklu yaşamını yitirdi
2016 yılının aralık ayından bu yana Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde tutulan tutuklu ve hükümlüler Evrensel'e gönderdikleri mektupla yaşadıkları hak gasplarını sıraladı.
“Bu hapishanede temel hak ve hukukun tanınmaması, lehe olan açık yasa ve hükümlerine ve mahkeme kararlarına uyulmaması ve verilmiş olan sözlerinin tutulmaması nedeniyle yaşadığımız sorunlar hâlâ sürüyor” denilen mektupta mahkumlar yaşadıkları hak gasplarını “2024 ocak ayı hak gasbı raporu” başlığıyla şöyle sıraladı:
YAŞANAN HAK İHLALLERİ
- “6 arkadaşımız 85 aydır tek kişilik hücrelerde tutularak cezalandırılıyor. Arkadaşlarımızın üç kişilik hücrelere alınmasını istiyoruz.
- Kitap, yayın hakkımız gasbediliyor. Hakkında toplatma kararı olmayan kitap, dergi ve yayınların verilmesini; kitaplar keyfi verilmiş olan sayı sınırının kaldırılmasını istiyoruz.
- Sohbet hakkı tam olarak uygulanmıyor. Haftada 10 saat olan sohbet hakkının tam olarak uygulanmasını istiyoruz.
- Haber kanalları yayına verilmiyor.
- Açık ve kapalı görüş süresinin 1 buçuk saate çıkarılmasını istiyoruz.
- “Güvenlik önlemi” denilerek başlatılan, hâlâ sürdürülen tutuklu ve hükümlülerin hastane sevklerine saatsiz gitmeye zorlanması keyfiliğine son verilmesini istiyoruz.”
Mektupta, keyfi disiplin cezaları başta olmak üzere başkaca hak gasplarına son verilmesi talep edildi. (Van/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et