CHP'li Sarıbal Enerji Bakanı Bayraktar'a sordu: Göçükte altın mı arayacaksınız?
Gazetemizin gündemi getirdiği maden tekeli SSR Mining'in Türk hükümetiyle İliç'te 9 işçinin altına kaldığı zehirli yığınının taşınması için yer aramasını Meclis gündemine taşındı.
Fotoğraf: Serhat Zafer/AA
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, gazetemiz Evrensel'in gündeme getirdiği, İliç’teki madenin büyük ortağı SSR'nin 9 işçiye mezar olan zehirli yığının taşınması için hükümetle birlikte yer aramasını Meclis gündemine taşıdı.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İliç'teki Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı SSR'nin zehirli liç yığını için nihai depolama alanı arayışına girmesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a sordu. Sarıbal, önergesinin gerekçesinde "13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç’te işçi ve doğa katliamına neden olan Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı, uluslararası maden tekeli SSR Mining, 2023 yılı raporunu 27 Şubat’ta ‘güncelledi’ ve raporda 'İlk olarak, Sabırlı Vadisi’ne akan liç malzemesinin nihai depolanması için yer bulunması hedeflenmektedir' denildi. Şirket bu konuda hükümetle birlikte yer arandığı açıkladı.” ifadelerine yer vererek şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
- Adı geçen şirketin hükümetinizle ilgili maden konusunda, facianın ardınan yürüttüğü “işbirliği” hangi mahiyettedir?
- Bu malzemenin taşınmasının öncelikli amacı nedir?
- Şirketin liç malzemesine yer arayışında hükümetinizle “birlikte” olmasının, bu malzemede içerildiği düşünülen “maden” ya da “cevher” ile ilgisi nedir?
- Yer değiştiren malzeme altında hala erişilememiş işçiler söz konusu iken, hükümetiniz ve şirket, bu liç malzemesinin içindeki altın ile mi ilgilenmektedir?
- Liç malzemesinin ekokırım bakımından zararlı mahiyeti, cevher bakımından değerli mahiyetinden daha mı önceliklidir?
- Adı geçen raporda “Türk hükümeti ile beraber aranan yer” çevreyi bu liç malzemesinden (akıntı, sızıntı) korumaktansa, liç malzemesinin kendisini korumak için midir?
- Göçükte altın mı arayacaksınız?
Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı SSR Mining, 2023 yılı raporunu ve faciadan hemen önce 2024 yılı ve uzun vadeli hedeflerini paylaştığı raporu güncelledi. Evrensel'in "Şirketin gözü göçükteki altında mı?" manşetiyle gündeme getirdiği raporda maden tekelinin, Sabırlı Vadisi’ne akan siyanür ve ağır metal bulaşıklı cevher kütlesini buradan kaldırıp depolamak için hükümetle birlikte bir yer arayışında olduklarını açıklaması dikkat çekti. Maden tekelinin neden depolama alanı aradığı, akan toprağın içerisinden altının yeniden ayrıştırılıp ayrıştırılamayacağı soruları gündemde. (HABER MERKEZİ)