Dardanos Orman Kampı’nın özelleştirilmesine karşı imza kampanyası: “Halk Plajı” olsun denildi “rant plajı” yapılmak isteniyor!
Çanakkale'de Dardanos Orman Kampının kamudan alınarak özelleştirilmesi girişimine karşı imza kampanyası başlatan Çanakkaleliler; “Halk Plajı” olsun denildi “rant plajı” yapılmak isteniyor" dedi.
Fotoğraf: Kazdağları Ekoloji Platformu
Özer AKDEMİR
Çanakkale merkezde bulunan Dardanos Orman Kampının kamunun elinden alınarak özelleştirilmesi girişimine karşı Çanakkaleliler imza kampanyası başlattı. Dardanos’taki kamuya ait tek orman kampı olan ve halk plajı olması istenen bölge Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilerek “Ticaret-Turizm Alanı, Park, Kumsal-Plaj ve Yol” alanı yapılmak isteniyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI İLE
Çanakkale’nin merkez İlçesi Çınarlı Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olan orman kampı imar planlarında “Kamu Eğitim ve Dinlenme Alanı” olarak geçiyordu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı makamınca onaylanan nazım ve uygulama imar plân ile orman kampının “Ticaret-Turizm Alanı, Park, Kumsal-Plaj ve Yol” olarak değiştirilmesi kararı 03.02.2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.
YURTTAŞLAR İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR
Kararda, kampın 20 m.lik sahil şeridi ise vatandaşların kullanımı için park alanı olarak düzenlendi. Bölge halkının kullanımına açık tek kamp ve dinlenme alanı olan ve “halk plajı” yapılması için yıllardır çaba gösterilen alanda imar planlarında yapılan bu değişiklikle turizm işletmesi kurulacağı düşüncesi bölgede yaşayan yurttaşları endişelendirdi. Böylesi bir durumun bölgedeki yerleşimin sosyal ve teknik altyapı standardını düşüreceği, mevcut yapı ve nüfus (araç dahil) yoğunluğu arttıracağı endişesini taşıyan yurttaşlar, bu karardan dönülmesi için imza kampanyası başlattı.
ORMAN İŞÇİLERİNİN EĞİTİM-DİNLENME KAMPI KALDIRILIYOR
Yapılan plân değişikliği il orman yangınları ile mücadele veren personelin eğitim ve dinlenme tesisi olan mevcut sosyal donatı alanı da kaldırılıyor. 582.666 Ha orman varlığı olan Çanakkale’de Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü personelinin yanı sıra kamu, AKUD ve Sivil Toplum Kuruluşları vb kurumların arozöz, ilk müdahale aracı, su ikmal aracı, iş makinesi operatörleri ve kule görevlileri uygulama ve eğitimleri de bu kampta veriliyordu. Karara karşı dava açmaya da hazırlanırken, Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanının belediyeleri devreden çıkararak tek başına imar planı düzenleme yetkisi de dahil bir dizi yetkisini iptal etmesi de yurttaşları umutlandırdı.
ANAYASAYA VE KIYI YASASINA AYKIRI
Yörenin kamunun elinde kalması için başlatılan imza kampanyasında Anayasa’nın 43.maddesinde “Deniz, Göl ve Akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir” hükmüne de vurgu yapıldı. İmza metninde Kıyı Kanunu gereği de kıyı ve sahil şeritlerinin herkesin eşit ve serbestlikle yararlanmasına açık olduğu ve hiçbir yapının yapılamayacağı hükümlerine dikkat çekildi. Metinde “Çanakkale, Dardanos ve Kepez halkı olarak mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olan turizm ve ticaret alanı olarak tanımlanan taşınmazın özelleştirilerek, hizmet amacının dışına çıkarılmasına karşı çıkıyoruz. Bu amaçla revize edilerek onaylanan imar planı iptal edilmeli, toplum ve kamu yararına gözetilmeyen bu uygulamadan dönülmesi için gereken yapılmalıdır. Yahya Çavuş Eğitim Merkezi’nin, özelleştirme kapsamından çıkarılarak, herkesin eşit şekilde yaralanabileceği bir kamusal mekan olarak kalmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
MERCAN RESİFLERİ VE DENİZ ÇAYIRLARI RİSK ALTINDA
Dardanos sahilinin ranta açılması aynı zamanda nesli tehlike altında olan ve koruma statüsü bulunan Dardanos mercan resifleri ve deniz çayırlarının da yok olması riskin barındırıyor. Dardanos mercan resifleri ile yine deniz ekosisteminde çok önemli yeri olan deniz çayırları nedeniyle Çanakkale Boğazının en önemli Deniz Doğa Alanı olarak kabul ediliyor.
DURMUŞ: İHALE AŞAMASINDA DAVA AÇACAĞIZ
Orman İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Durmuş: Dardanos Orman Kampı’nın evveliyatı vatandaşın tarlasıydı. Orman Genel Müdürlüğü tarafından satın alınmış ve bir süre depo olarak kullanılmış bir arazi. Yani Orman Genel Müdürlüğü'ne ait bir mülk. Satılabilir mi satılabilir ama yıllarca bu kamp Orman Genel Müdürlüğü personeli işletmelerinde çalışan personelinin sosyal ihtiyaçlarına yönelik, Sosyal Tesis olarak kullanıldı. Maalesef AKP iktidarı sosyal devlet değil tüccar devleti anlayışı ile hareket eden bir iktidar olduğu için bu kampı satışa çıkarttı ve satıyor. Burada başka bir sorun da var. Özellikle dinlenme ünitelerinden birkaçı kıyı şeridinde yani orası yeşil alan içerisinde. Dolayısıyla belediyeyle de sorun yaşanır. Yani belediye ‘Burası belediyeye sınırları içerisinde yeşil alandır, ticarethane olarak kullanılamaz’ diyebilir. Ayrıca bu tür arazilerin bir takım yandaşın eline geçmesine de bizler sendika olarak da karşıyız. İhale aşamasında dava açacağımızı da sizler aracılığıyla duyulmak isteriz.