EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Mitaş’ta yaşanan işten atmaları Çalışma Bakanına sordu
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Enerji alanında faaliyet gösteren Mitaş’ta yaşanan iş atmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
İskender Bayhan | Fotoğraf: TBMM
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Enerji alanında faaliyet gösteren Mitaş’ta yaşanan hak gaspları ve işten atmaları Meclis gündemine taşıdı.
150 bini aşkın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu sözleşmesi, 17 Ocak’ta patron örgütü MESS ile işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında imzalanmış, yüzde 98’lik zamla metal iş kolunda ortalama ücret 30 bin TL olmuştu. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yer aldığı ISO 500 listesinde 196. sıraya yükselen Mitaş Endüstri; Ankara, İzmir ve Kocaeli’ndeki fabrikalarında çalışan işçilere MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) ile bağıtlanan miktardan 9 bin lira eksik ücret vermiş ve işçiler de hakları olan zamlı ücreti alabilmek için üretimi durdurmuştu.
Yapılan eylemler sonucunda işçilerin ‘performans düşüklüğü’ ve “küçülme” gerekçeleri ile işten çıkarılmaya başlandığını hatırlayan Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Mitaş, İş Kanunu’nun 29. Maddesiyle belirlenen toplu işçi çıkarma prosedürünü uygulamış mıdır?” diye sordu.
5 KITADA 140’TAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Şirket'in yıllık cirosunun 200.000.000 USD olup 1.600 çalışanı bulunduğunu söyleyen Bayhan, “5 kıtada 140’tan fazla ülkeye ihracat yapmış olmasıyla övünen Mitaş Endüstri; üretimden elde ettiği satışları 2020 yılında yüzde 27.85, 2021 yılında yüzde 42.53 artırırken 2022 yılında üçe katlayarak yüzde 129.73 oranında artırmıştı. ‘Zor durumdayız, alım satım yapamıyoruz’ gibi bahanelerle işçilerden fedakârlık bekleyen Mitaş Endüstri yönetimi, MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) ile bağıtlanan zammı işçilere vermediği gibi işten çıkarmalara da devam etmektedir” dedi.
Bayhan, yanıtlaması istemiyle Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
- Mitaş Endüstri; MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) ile bağıtlanan ücret zammını uygulamayarak TİS’i yok saymış ve kendi belirlediği keyfi ücret üzerinden işçilerin ücretlerini eksik yatırmıştır. Ardından, işçilerin tepkisi üzerine sözleşmeyi uygulamak zorunda kalmış ve işçilerin hak ettiği ücreti yatırmıştır. Ancak sözleşme uygulandıktan sonra Mitaş Endüstri’nin Ankara’daki fabrikalarından farklı bölümlerden birçok işçi çeşitli bahanelerle işten çıkarılmıştır. 23.02.2024 tarihinden itibaren Mitaş’ta işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır? Hakkını aradığı için işçilerin adeta cezalandırılarak işten çıkarılması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
- Mitaş, İş Kanunu’nun 29. Maddesiyle belirlenen toplu işçi çıkarma prosedürünü uygulamış mıdır? Eğer uygulamadıysa bu hususta bir denetim yapmayı düşünüyor musunuz?
- Mitaş’ta üretim baskısı ve performans dayatması nedeniyle işçiler yoğun bir tempo ile çalıştırılmakta ve sık aralıklarla iş kazası gerçekleşmektedir. Aynı zamanda, işçiler arasında bel fıtığı ve ellerde his kaybı gibi meslek hastalıklarının da yaygın olduğu görülmektedir. Bakanlığınıza bağlı müfettişler işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin uygulanıp uygulanmadığını hangi aralıklarla denetlemektedir?
- Mitaş Endüstri’nin işçilere keyfi bir ücret tayin etmesi ve ardından haklarını savunan işçilere sopa göstererek onları işten çıkarması gibi hak ihlallerine karşı Bakanlığınız gerekli inceleme ve yaptırımlarda bulunacak mıdır?
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)