Tarlasına çöktükleri çiftçiye yanıt vermediler
Aydın’da Zorlu Enerji tarafından kurulması planlanan JES projesinin yapılacağı tarlanın sahibi, projeyi gazetemizden öğrendi. Tarla sahibi şirketi aradı ancak cevap alamadı.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
İzmir
Zorlu Holdinge ait Zorlu Enerji tarafından Aydın’ın, Kuyucak ilçesi Bucak köyü yakınlarında “Kuyucak JES” projesi yapılmak isteniyor. Projenin ÇED sürecinin başladığı ile ilgili haberimiz sonrası gazetemize ulaşan Bucak köyünden Veli Yılmaz jeotermal enerji santrali (JES) yapılmak istenen arazinin kendilerine ait olduğu ve bu projeden haberlerinin bulunmadığını ileri sürdü. Projeden araziyi satmak istediği süreçte haberi olduğunu anlatan Veli Yılmaz, tarlasını satın almayı planlayan kişinin gazetemizdeki haberi kendisine göstererek vazgeçtiğini söyledi. Yılmaz’ın Zorlu Holding ve ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik’e ulaşma çalışmaları da sonuç vermemiş.
TARLAYI SATMAK İÇİN KAPORA ALDIK
30 Ocak tarihli “Aydın’da tarım alanlarının ortasına bir JES daha kuruluyor” başlıklı haberimizle ilgili gazetemiz İzmir Bürosunu arayan Veli Yılmaz haberde JES kurulacak alanın mülkiyetinin kendilerinde olduğunu söyledi. Yılmaz, “Biz yaklaşık 30 bin 200 metrekarelik ekeli tarlamızı 10-15 gün önce satmak için birisiyle anlaştık. 3 milyon lira bedelle satacağımız tarla için alıcıdan 250 bin lira da kapora aldık. Alıcı buraya zeytinlik yapmak için aldığını söyledi bize. Ardından sizin haberden sonra işler bir anda değişti. Şaşırdık kaldık” dedi.
"TARLAMDAKİ PROJEDEN HABERİM OLMADI"
Alıcının gazetemiz haberini kaynak göstererek satın almak istediği tarlanın JES sahası olduğunu, bu nedenle alımdan vazgeçerek kaporasını geri istediğini aktaran Yılmaz, “Tarla kardeşlerimle bana ait. Beş kişinin mülkiyetinde. Hiç birimizin bu işten haberi yok. Ne şirket aradı, ne ÇED yapan firma. JES alanı ile ilgili köyden kimsenin bilgisi yok. Satış için kapora aldığımız kişi vazgeçti ve kaporasını istiyor. Muhtemelen mahkemelik olacağız” dedi. Yılmaz, “Proje tanıtım dosyasındaki haritada kırmızı ile gösterilen JES sahasındaki 183 No’lu parsel bizim tarla. Bizim haberimiz bile olmadan nasıl JES sahası olarak gösterildi anlayamadık” ifadelerini kullandı.
NE ZORLU NE ÇED FİRMASI BİZİMLE İLGİLENDİ
Ardından Zorlu Holdingi aradığını söyleyen Yılmaz, “Bizim böyle bir projemiz yok deyip başlarından savdılar. Proje tanıtım dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik ise dosyayı hazırlayan kişinin sahada olduğunu, ancak haftaya kendisine ulaşabileceğini söyledi. Şaşkın bir şekilde olacakları bekliyoruz” diye konuştu.
"MÜLKİYET DURUMU" KISMI BOŞ
Çınar Mühendislik tarafından hazırlanan Zorlu Holding Enerji “Kuyucak (50 MWm/50 MWe) JES projesi” ÇED başvuru dosyası’nda santral sahası ile ilgili mülkiyet durumu kısmında bir bilginin olmaması dikkat çekti. Dosyanın 2. bölümünde “proje yeri ve etki alanının mevcut çevresel özellikleri” başlığı altında “mülkiyet durumu” sekmesi de yer almasına rağmen dosyanın o bölümü içerisinde böyle bir bilgiye yer verilmemiş.
"RUHSAT SAHASI ÖNEMLİ DOĞA ALANI"
ÇED sürece başlatılan proje ile ilgili 15.08.2023 tarihinde proje alanı ve çevresinde arazi etüdü çalışmaları gerçekleştirildiğinin belirtildiği dosya eklerinde bu arazi etüt tutanağına yer veriliyor. Çınar Mühendislik AŞ ve Zorlu Jeotermal AŞ adına iki yetkilinin imzasını taşıyan tutanakta ruhsat sahasının tamamının 1/100.000 ölçekli planda Akdağ önemli doğa alanı sınırları içinde yer aldığı, projeye en yakın konutun 440 metre uzaklıktaki Bucak Mahallesi’ndeki konut olduğu, Bucakköy ve çevresinde zeytin yoğunluklu tarım alanları bulunduğu belirtiliyor.