01 Mart 2024 15:31

Karaburun’da ÇED sürecine yerel seçim ertelemesi

Karaburun’da yapılmak istenen DGES ve Elektrik Depolama Tesis Projelerinin ÇED süreci yerel seçimler sonrasına ertelendi.

Görsel: TKGM

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in Karaburun ilçesi, 2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesine rağmen birçok RES ve GES Projesine hız kesmeden devam ediliyor. Çevre örgütlerinin tepki göstermesine ve mahkeme kararlarına rağmen Karaburun Yarımadası’nda rüzgar ve güneş enerji santralleri çevre talanını sürdürüyor.

Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun’da 2023 yılında rüzgar enerji santrallerinin yanı başına güneş enerji santrali dikmek isteyen Alto Holding Grubuna ait enerji şirketi binlerce zeytin ağacını sökmüştü. Bölgede yaşayan köylüler Karaburun Kaymakamlığı aleyhine dört ayrı dava açtı.

HALK TOPLANTISI ERTELENDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Karaburun Küçükbahçe Mahallesi Çullubağ Mevkiinde 518 ada 100,101 ve 102 parsel sahaları üzerinde yapılması planlanan DGES ve Elektrik Depolama Tesis Projeleri ÇED sürecine yönelik 13 Mart 2024 tarihinde halk toplantısı yapılacağı açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü 22 Şubat 2024 tarihinde yayımladığı resmi yazıyla, ÇED başvuru dosyası hakkında yeniden görüş talep edilerek Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılım toplantısının “sehven” verilmiş olduğu ve ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelendiğini açıkladı.

Sehven açıklandığı ifade edilen Proje Halk Toplantısının ertelenmesinin ardından Karaburun Kaymakamı iken istifa edip Cumhur İttifakı’nın Karaburun Belediye Başkan Adayı Eyüp Kaykaç, konu ile ilgili açıklama yaptı. Kaykaç, Küçükbahçe köyünde 24 hektarlık bir alana yayılacak ve ilçenin doğal güzelliği ile ekolojik dengesi ve tarımsal üretim kapasitesini tehlikeye sokacak projelerin ÇED sürecinin başlamasıyla ilgili olarak süreci durduracak adımları attıklarını ileri sürdü. 

“KAYKAÇ KARABURUN’U YOK EDEN PROJELERİN KORUYUCULUĞUNU ÜSTLENDİ”

Cumhur İttifakı adayı Eyüp Kaykaç’ın, DGES ve Elektrik Depolama Tesis Projelerinin ÇED sürecine yönelik açıklamasını gazetemize değerlendiren Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, Kaykaç’ın 2 yıllık görev süresince yaşanan çevre katliamına sessiz kalıp bugün bu açıklamayı yapmasının tamamen yaklaşan yerel seçimler öncesi halkın tepkisini çekmemek için olduğunu söyledi.

Kaykaç’ın halka açık alanda çevrecileri ve Kent Konseyini sevmediğini açıkladığını belirten Özer, “Kaykaç, Karaburun’da görev yaptığı sürede ‘belediye başkanı seçileceğim’ yerine ‘ele geçireceğim’ ifadesini kullandı. Görev yaptığı süre içinde binlerce zeytin ağacı sökülürken sessiz kalarak onayladı. RES’ler, GES’ler ve maden ocakları Karaburun’u yok ederken, Kaykaç bu projelerin ‘koruyuculuğunu’ üstlendi” dedi.

“TARIM VE HAYVANCILIK PROJELERE KURBAN EDİLDİ”

Yaylaköylü Mustafa Şenbahar’ın ifadesi alınmak üzere gözaltına alındığı sürede binlerce zeytin ağacının söküldüğünü hatırlatan Özer, “Karaburun’un yüzde 89’u bugün RES-GES ve maden ocakları tarafından kaplanmış durumda. Karaburunlulara, tarım, turizm ve yerleşim alanı olarak sadece yüzde 11’lik bir alan bıraktılar. Bugün tarım arazileri RES ve GES’lerle kaplanınca bölgemizdeki tarım ve hayvancılık tehlikeye girdi. Karaburun’da 50 bin keçi varken bu sayı bugün 5-6 bine geriledi. Yaylaköy arıcılığı ile bilinirken bugün neredeyse tükendi. Tarım ve hayvancılık bölgede projelere kurban edildi” diye konuştu.  

BAKANLIKTA 13 PROJE BEKLİYOR

Karaburun’un yüzde 89 proje alanlarıyla kaplanırken Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı’nda 13 proje dosyasının daha olduğunu ifade eden Özer, “Bu projelerin tek bir açıklaması var. O da Karaburun’u bitirmektir. Bu projelerin iş kapısı olacağı söyleniyordu. Bugün görünen o ki geçim kaynaklarımız elimizden tek tek alınıyor. Kuşlarımız, arılarımız bizi terk ediyor” dedi.   

Reklam