01 Mart 2024 19:48

Trabzon'da Solaklı Vadisi üzerine kurulmak istenen HES'e yöre halkından tepki

Uzungöl’ün bulunduğu Solaklı Vadisi üzerine kurulması planlanan HES’e yöre halkı tepki gösterdi: "Uzungöl rant alanı değil koruma alanıdır.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Trabzon’un Çaykara ilçesinde Uzungöl’ün bulunduğu Solaklı Vadisi üzerine kurulması planlanan HES’e karşı, Trabzon Meydan Parkı’nda toplanan kitle, HES’i protesto etti.

Katılımcılar adına konuşan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, "Bu yıl Uzungöl, turizminin 5'nci yılını kutlamayı planlarken, üzülerek ifade etmek isteriz ki, Uzungöl, HES projesi ile cezalandırılmaya çalışılmaktadır" dedi.

​Çaykara ilçesindeki Solaklı Deresi üzerinde, 2012 yılında Trabzonspor’un sahibi olduğu, Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Tic. Ltd. Şti tarafından 'Uzungöl Regülatörü Hidroelektrik Santral (HES) Projesi' oluşturuldu ve proje için ÇED raporu alındı. Raporun ardından HES’e karşı çıkan yöre halkının yargıya başvurmasıyla; 2014 yılında Danıştay 14’üncü Dairesi, Trabzon idare Mahkemesi’nin HES kararını bozdu.

2023 senesinde ise Trabzonspor, Uzungöl HES’in yüzde 90’ını ADV Elektrik Üretim Ticaret A.Ş Firması’na 50 milyon TL’ye sattı. Aradan geçen süre zarfında HES için bölgede herhangi bir çalışma başlatılmadı. Geçtiğimiz günlerde söz konusu HES alanında şantiye kurulduğunu ve çalışma başlatıldığını belirten yöre halkı HES projesinin iptali için Trabzon Meydan Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

Katılımcıların ellerinde; “Uzungöl’ü HES’lerle yok etmeyelim, Uzungöl’de HES’e hayır, su hayattır satılamaz, Uzungöl rant alanı değil koruma alanıdır” yazılı pankart ve dövizler yer aldı.

“YENİDEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ”

Katılımcılar adına açıklama yapan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, 2012 yılında hazırlanan projenin Danıştay kararına rağmen yeniden yürürlüğe girdiğini belirterek, “Bugün buraya toplanmamızın nedeni; ülkemizin ve bölgemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Uzungöl’e yapılması planlanan HES projesidir. Daha önce Trabzonspor’un adıyla ruhsatı alınan "Uzungöl HES" 2012 yılında ÇED raporu almıştır.  Turizme ve çevreye vereceği zararını öngören bölge insanlarımız çok güçlü şekilde projeye karşı çıkmış ve hukuki yola başvurmuştur. Uzungöl’de, toplumun her kesiminden insanların olduğu büyük çaplı protesto gösterileri düzenlenmiştir. Danıştay’ın iptal kararına rağmen, ne olduysa, proje yeniden yürürlüğe girmiştir. Trabzonspor bu projeyi uygulamaktan vazgeçmiş ve projenin çok büyük kısmını özel bir firmaya satmıştır” dedi.

“UZUNGÖL CEZALANDIRILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

HES projesiyle Uzungöl halkının cezalandırılmak istendiğini ifade eden Keleş, “Yerleşim bölgelerinin altından geçecek olan HES tünellerinin potansiyel tehlike oluşturmasından dolayı, facialara yol açmayacağını kim ve kimler garanti edebilir?​” diye konuştu.

Yapımı planlanan HES projesinin iptal edilmesini istediklerini belirten Keleş, “Şimdi buradan en başta devlet yetkililerine sesleniyoruz. Bir an önce bu projenin yeniden incelenmesini ve bu tarihi yanılgıdan bir an önce dönülmesini talep ediyoru” ifadelerine yer verdi. (DHA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Arzu Erkan: Uçak yerine Çayırovalı emekçilerin parası uçuruldu

SONRAKİ HABER

Divriği Kültür Derneğinden 8 Mart etkinliği: Vardık, varız, var olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa