03 Mart 2024 15:20

Zonguldak Kozlu Sahili’nde tıbbi atıklar

Zonguldak’ta incelemelerde bulunan SES MYK üyeleri Kozlu sahilinde ucu açık enjektörlerden kan alma tüplerine kadar pek çok tıbbi atıkla karşılaştı.

Fotoğraflar: SES

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Zonguldak Devlet Hastanesinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmesi üzerine Zonguldak’a giden SES Genel Merkezi adına inceleme yapmaya giden SES MYK üyeleri ihbar üzerine Kozlu sahilinde tıbbi atıkların olduğunu öğrendi. Sahilde inceleme yapan SES üyeleri ucu açık enjektörlerden kan alma tüplerine kadar pek çok tıbbi atıkla karşılaştı.

Evrensel’e konuşan SES MYK üyesi Sıddık Akın, Zonguldak şube yöneticileriyle beraber Kozlu Sahilinde inceleme yaptıklarını anlattı. Tıbbi atıkları görünce şok olduklarını ifade eden Akın, “Tıbbi atıklar bertaraf edilmek üzere sağlık kurumlarından toplanır, bunların kent çöplüklerine dahi bırakılmaması gerekirken sahilde ucu açık enjektörler, kan tüpleri gördük” dedi.

‘PEK ÇOK HASTALIĞIN BULAŞMASINA NEDEN OLABİLİR’

Oldukça kirli bir sahil olduğunu ve çöplerin arasında çokça tıbbi atık olduğunu ifade eden Akın, “Bu şekilde tıbbi atık yönetimine aykırı bir durum nasıl olabilir? Özel hastaneler mi, kamu hastaneleri mi bırakıyor? Bir yerden yağmur sularıyla mı geliyor? Yetkililerin acilen duruma ilişkin inceleme yapması gerekir” diye konuştu.

Durumun halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Akın, “Tıbbi atıklar enfeksiyon yapıcı atıkları, patolojik atıkları ve kesici-delici gibi atıkları kapsar. Bu tıbbi atıklarla temas AİDS gibi pek çok kan hastalığının bulaşmasına neden olabilir. Bu konuda ilgili kurumlar gerekli araştırma ve incelemeyi yapmak zorundadır. Tıbbi atıkların kontrolü, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili yasal düzenlemeye uymamak ciddi anlamda suç teşkil ediyor. Bu atıkların denize atılması ya da ulaşmasında sorumluluğu olanlar açığa çıkarılmalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Haaretz: İsrail, Kahire’deki müzakere heyetini geri çekti!

SONRAKİ HABER

Rusya Alman subayların Ukrayna savaşı ile ilgili ses kaydını yayımladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa