03 Mart 2024 16:21

TMMOB, Kozlu'nun 32. yılında seslendi: İş cinayetleri kader değildir!

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu 3 Mart İş Cinayetleri İle Mücadele Gününde İzmit İnsan Hakları Parkında iş cinayetlerine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da kömür ocağında meydana gelen ve 263 emekçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının üzerinden tam 32 yıl geçti. TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu 3 Mart İş Cinayetleri İle Mücadele Gününde İzmit İnsan Hakları Parkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, sorumluların affedilmeyeceğini ve bir gün bizlerden çalınan hayatının ve emek sömürüsünün hesabının sorulacağını ifade etti. Elma “Bu ölümleri ancak ve ancak işçiler, emekçiler, sendikalar, meslek örgütlerinin birlikteliği ve örgütlü mücadelesi önleyebilir. Yeni cinayetler yaşanmaması için hiçbir iş cinayetini unutmayacağız!” dedi.

"SİYASİ İRADELER BU CİNAYETLERİN SORUMLULARINDANDIR"

Mehmet Ali Elma bu cinayetlerin sorumlularının işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini maliyet olarak gören işverenler ile iş cinayetlerine kader diyen uyguladığı politikalarla ihmalkar davranan iktidar/siyasi irade olduğunu belirtti. Elma “Sermaye sınıfının temsilcisi siyasi iktidar, her iş cinayetinin ardından; ‘kader, fıtrat, kader planı, acı çekmeden güzel öldüler, bu mesleğin kaderinde var’ şeklinde açıklama yapmayı uygun gördü. Çünkü ölenler ne kendi evlatlarıyız ne de yakınıydı. Onların insan ve insan emeğine karşı kayıtsız tutumları iş cinayetlerini her geçen gün artıyor” dedi.

"İŞ CİNAYETLERİ RUTİNE BİNDİ"

Her gün 5 emekçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini anlatan Elma yıllardır bunun bir rutin haline geldiğini ifade ederek “2023 yılı 3 Mart tarihinden bu yana bin 860 emekçi, sekiz aydır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Vedat Işıkhan döneminde ise bin 300 emekçi iş cinayetlerinde can verdi. 3 Şubat 2024 tarihinde işçi katliamlarına bir yenisi daha eklend 9 işçinin hayatını kaybetti. Can kaybının yanında yığına uygulanmış olan kimyasal işlem nedeni ile malzeme içerisindeki hidrojen siyanür ve diğer ağır metallerin toprağa ve suya karışması ve bir çevre katliamının yaşanması da söz konusu” dedi.

"MESLEK HASTALIKLARI ÖLÜME YOL AÇIYOR"

Meslek hastalıklarının iş cinayeti kapmasında kullanılmadığını söyleyen Elma, ileriki süreçte meslek hastalıkları ölüme yol açan iş kaynaklı sağlık sorunları dır diyerek “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’ya göre, meslek hastalıklarına bağlı ölümler, iş cinayetlerinin 6 katından fazladır. SGK’nin 2022 verilerine göre, ülkemizde 589.000 iş kazası meydana gelmiş, 953 meslek hastalığı tespit edilmiştir. İş kazalarından kayıt altına alınabilen ölüm sayısı bin 517 iken meslek hastalıkları kaynaklı ölüm sayısı ise 8’dir. Bu sayılar gösteriyor ki; Ülkemizde yılda en az 200-300 bin meslek hastalığı ve meslek hastalıklarından kaynaklanan 9 bin ölüm gizlenmiştir.” dedi.

"MESEM, UCUZ İŞÇİLİK PROJESİDİR"

İş cinayetlerinde her yaştan emekçi yaşamını kaybetmekttiğinin altını çizen Elma “Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında 1 gün okulda, 4 gün işyerinde ‘eğitim’ de olan “öğrenci” lerinde işyerlerinde yaşamını kaybettiği haberlerine rastlamaktayız. Arda Tonbul, Ulaş Dumlu, Zekai Dikici, Ömer Çakar, Ömer Girgin, Murat Can Eryılmaz’ Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) adı altında çalıştırılırken işyerlerinde ölüme gönderilen çocuklardan bazıları… Açıkça ifade ediyoruz; MESEM bir eğitim projesi değildir, tamamen denetim dışı bırakılan ucuz çocuk işçilik projesidir” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de bir araya gelen binlerce kadın taleplerini haykırdı

SONRAKİ HABER

TMMOB Adana İKK: 2023 yılında en az 1932 işçi işyerinde hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa