04 Mart 2024 04:50

Bakanlıktan yetersiz ambulans itirafı

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki ambulans sayısının üç yıldır yerinde saydığını söyleyen CHP Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığının “Ambulans sayısı artırılamıyor” itirafını Meclis gündemine taşıdı

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık Bakanlığının yayımladığı 2024-2028 stratejik planında ambulans sayısının artırılamadığı dikkat çekti. Ambulans sayısının 3 yıldır yerinde sayması ve acil hastalara zamanında ve nitelikli sağlık hizmeti verilememesi Meclis gündemine taşındı. Bakanlık 2024 yılı için ambulans başına düşen nüfus sayısını 14 bin 500 olarak hedeflerken, Türkiye genelinde acil yardım ambulansı düşen nüfus 2021 yılında 14 bin 598 olmuştu.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki ambulans sayısının üç yıldır yerinde saydığına dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığının “Ambulans sayısı artırılamıyor” itirafını Meclis gündemine taşıdı. 2024 yılında alınması planlanan ambulansların yarısından fazlasının hibe şartına bağlandığını da vurgulayan Emir, “Bakanlık, ambulans teminini hibeye bağlamış, şimdi de kaynak arıyorlar” dedi.

Murat Emir TBMM kürsüsünde

ÖNGÖRÜLEN DÜZEYDE ARTIRILAMADIĞI İTİRAFI

Sağlık Bakanlığının yayımladığı 2024-2028 stratejik planına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’li Murat Emir, Türkiye genelindeki ambulans yetersizliği tespitinin raporlara yansıdığını belirtti. Türkiye genelinde acil yardım ambulansı düşen nüfusun 2021 yılında 14 bin 598 olduğunu kaydeden Emir, “Ambulans sayısı yeterince artırılamadığı için ambulans başına düşen nüfus sayısı, aradan geçen üç yılda düşmediği gibi artmış durumda” dedi.

CHP’li Emir, “Bakanlığın 2024 yılı için belirlediği hedeften, ambulans sayısının bu yıl da yeterince artırılamayacağını anlıyoruz. Bakanlığın raporunda bu konudaki yetersizliklerle ilgili itiraflar da yer alıyor. Strateji planında ‘Ambulans sayısının planlamalar doğrultusunda öngörülen düzeyde artırılamadığı’ ifade edilirken ‘Ambulans alım planlamasına uygun kaynak teminin sağlanmaması’ ifadesiyle de ambulans alımı için bütçeden yeterince pay ayrılmadığı itirafı yapılıyor. Strateji planında mevcut ambulansların yenilenememiş olmasından dolayı yaşanan sıkıntılar da dile getiriliyor. Planın tespitler bölümünde yer alan ‘Acil yardım ambulanslarının kullanım sıklığından kaynaklanan yıpranmalar sebebiyle 10 yıl ve üzeri kullanımda etkinliğin azalması’ şeklindeki ifadeden de eldeki ambulansların bir kısmının aslında kullanılamaz olduğunu anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

"HİBE BULUNAMAZSA YETERLİ AMBULANS YOK"

Kaynak sorununun 2024 yılı merkezi yönetim bütçesine de yansıdığını hatırlatan Emir, “Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı için 1000’in üzerinde ambulans alımı öngörmüştü ancak bunun 620’si, yani yarısından fazlası hibe şartına bağlanmış durumda. Yani, bir yerlerden hibe sağlanabilirse ambulans alınacak, hibe bulunamazsa ambulans alınamayacak” şeklinde konuştu.

"BÜYÜKŞEHİRLERDE SIKINTI DAHA BÜYÜK"

Bakanlığın kağıt üzerinde 2025 ve sonrasında ambulans başına düşen kişi sayısını azaltmayı hedeflediğini söyleyen CHP’li Emir, “Ancak herhangi bir strateji ortaya konmadan, hibe beklenerek bu sayı nasıl azalacak? Kaldı ki, bakanlığın açıkladığı veriler tam olarak aslında gerçeği de yansıtmıyor. Mevcut veriler toplam nüfusun toplam ambulans sayısına bölünerek elde ediliyor ancak örneğin orta Anadolu’da ambulans başına 9 bin nüfus düşerken, bu sayı İstanbul’da 28 bine ulaşıyor. Büyükşehirlerde tablo daha da vahim durumda” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail devleti besleniyor, Filistin açlıktan ölüyor

SONRAKİ HABER

Kütaş’ta sendikalaşan 14 işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa