04 Mart 2024 05:25

Kürsüde "artık bekleyemeyiz" deseler de Gazze'de etkili duruş yok

Gazze’ye insani yardım için artık birilerinin iznini beklememek gerektiğini savunan AKP iktidarı, İsrail’i zor durumda bırakacak etkili adımları 5 aydır atmıyor.

Hakan Fidan, 3. Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) kapanış törenine katılarak konuşma yaptı. | Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

İktidar Antalya’da ev sahipliği yaptığı 3. Diplomasi Forumunda Gazze’ye insani yardım için artık birilerinin iznini beklememek gerektiğini savundu. Ancak İsrail’i zor durumda bırakacak etkili adımlar 5 aydır atılmıyor. Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, “Yapılacak olan çok açıktı: İsrail ile olan ticaretin azaltılması için çok etkin tedbirler alabilirlerdi. İktidarın etkin bir karşı duruşunu görmedik” dedi.

Abluka altındaki Gazze’ye yönelik 5 aydır devam eden katliamlar, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumunda gündem oldu. 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişinin katılımıyla sona eren Diplomasi Forumunda, İsrail-Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri de ele alındı. Forumun kapanışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de açlığın ve hastalığın kol gezdiğini, insani yardımların ulaştırılması için neler yapılabileceğinin, hangi tedbirlerin gündeme getirilebileceğinin ifade edildiğini anlattı. Fidan, “Bazı bakan arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde artık uluslararası toplumun yerleşik ifade edilen şu andaki uygulamaları bir kenara bırakıp (Gazze konusunda) tek taraflı adım atılması gerektiğine inanan arkadaşlarımız var. Bizler de artık bu görüşleri destekliyoruz. Çünkü birilerinin iznini bekleyerek Gazze’ye yardım ulaştırmak, artık 2 milyondan fazla insanın yavaş ve sessiz ölümüne ortak olmak manasına geliyor” dedi.

Diplomasi Forumunda Gazze’deki katliamların son bulmasına ilişkin etkili bir yaptırım konusunda bir sonuç çıkmadı. Öte yandan foruma ev sahipliği yapan Türkiye, Gazze’de işlediği insanlık suçları nedeniyle İsrail’i yalnızlaştıracak adımlar atmıyor. İktidarın bugüne kadar düzenlediği miting ve eylemlerle İsrail’in saldırıları protesto edilirken, sadece Mecliste İsrail ürünlerinin kullanılmamasıyla boykot da göstermelik kaldı. İsrail ile ticaret ise tüm tepkilere rağmen sürüyor.

"TİCARET SINIRLANABİLİRDİ"

Peki iktidar Gazze’ye yönelik saldırıların durması için neler yapabilirdi? İsrail ile ilişkilerin kesilmesi çağrılarına kulak tıkayan iktidar, İsrailli diplomatların “güvenlik kaygıları” gerekçesiyle Türkiye’den ayrılma kararını “Biz gönderdik” diye duyurmaya çalıştı. Ancak ilişkiler hep sürdü.

Evrensel'e konuşan Siyaset Bilimci Erhan Keleşoğlu, “Yapılacak olan çok açıktı: İsrail ile olan ticaretin azaltılması için çok etkin tedbirler alabilirlerdi. Özellikle iktisadi anlamda sınırlayıcı faaliyet yapabilirlerdi. Fakat bunları yapmayı tercih etmediler. Bu bir tercih meselesi. İktidarın etkin bir karşı duruşunu görmedik. Sadece birkaç hükümet üyesi Mecliste boykot çağrısı yaptı” dedi.

"ASLINDA SÖYLEMLE ÇELİŞKİLİ DEĞİL"

Ancak bunun iktidarın söylemi ile yaptıkları arasındaki bir çelişki olmadığını anlatan Keleşoğlu, “Çünkü iktidar hep bunu yapıyor. Yani söylem düzeyinde İsrail’i mahkum eden söylemler duyuyoruz, ancak fiiliyatta İsrail ile olan ilişkileri devam ettiren, onlara zeval gelmemesini sağlayan bir anlayış; siyaset başka ticaret başka anlayışı... Buradan ele alırsak bir çelişki değil, aksine bir tutarlılık olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ankara JİTEM davasında beraat kararına üye hakimden şerh: Adam öldürdükleri kesin bir yargı

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta yasak sonrası TOKİ konutları rant kapısı mı yapıldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa