4 Mart 2024 14:58
/
Güncelleme: 5 Mart 2024 14:06

TTB'den 14 Mart Tıp Bayramına dair 14 talep

GÜNÜN YAZILARI

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, yaklaşan 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla TTB Genel Merkezinde açıklama gerçekleştirdi. 16 Mart’ta İstanbul’da gerçekleşecek hekim buluşmasına çağrı yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın söz verdiği pek çok talebin Meclisten geçen sağlık düzenlemesinde yer bulmadığı belirtilen açıklamada; 14 Mart'a giderken hekimlerin, sağlık emekçilerinin 14 talebi duyuruldu.

TTB Genel Merkezinde düzenlenen açıklamaya TTB Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, TTB MK üyesi Dr. Onur Naci Karahancı ile emekli hekim Mehmet Çakmak katıldı. Açıklamaya aralarında Mersin, Diyarbakır, İstanbul ve Kilis gibi birçok ilin tabip odası başkanları da katılarak destek verdi. “Şiddetsiz, güvenli, güvenceli, demokratik bir yaşam” başlığını taşıyan açıklamayı okuyan Dr. Fincancı, “Son yıllarda hazırladığımız sağlıkta şiddet, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fiili hizmet süresi zammı, öğrencilerin özlük hakları düzenlemeleri, tüm ücretlerin emekliliğe yansıması, 7600 ek gösterge, emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında iyileştirme yapılması gibi kanun tekliflerini ısrarla Meclis’teki partilere sunduk ancak ne yazık ki Meclis’te gündeme alınmadı. Elbette bu torbanın içinde bütün toplumun sağlık hakkını yok sayan ve bizleri aba altından artık çıkardıkları sopalarla tehdit eden tüm maddelerin Anayasa Mahkemesine götürülmesi için elimizden geleni yaptık” diyerek TTB olarak 14 Mart’a giderken 14 talepleri olduğunu söyledi.

BAKANIN SÖZÜNÜ VERDİĞİ 6 KONU

Konuşmasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sık sık sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili söz verdiğini ancak yapamadıkları bazı konular olduğuna dikkat çeken Dr. Fincancı, “Birincisi; hekimlerin emekliliğine dair ek göstergenin en düşük 6400’e çıkarılması, ikincisi; sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması, üçüncüsü; sağlık çalışanlarının taban ücretinin pratisyen hekimlerin üçte biri olması, dördüncüsü; nöbet ücretlerinin düzenlenmesi, beşincisi; uzman aile hekimlerinin taban ücretinin uzman hekimlerle aynı olması, altıncısı; aile sağlığı merkezlerinin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılması” dedi.

TORBAYA ATILAN HER KANUN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE BASKI

“Görüldüğü üzere, belirtilen konuların hiçbirine geçtiğimiz günlerde Meclis’ten olduğu gibi geçen ve Resmî Gazete’de yayımlanan kanunda yer verilmediği gibi; hekimlerin/sağlık emekçilerinin şiddet ve güvencesiz çalışma gibi sorunlarına da öncelik verilmemiştir” diyerek devam eden Dr. Fincancı, “Bu kanunun önceliğinin sağlık çalışanlarına baskı ve sağlık alanındaki özel sermayenin çıkarları olduğu açıktır. Halk sağlığına zararlı ne varsa torbaya atılan kanun, sağlık emekçilerini de köleleştiren bir düzeni yerleşik hale getirecektir” diye konuştu.

Dr. Fincancı TTB olarak 14 Mart’a giderken 14 taleplerinin şunlar olduğunu açıkladı:

  1. TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması idarecilerin sorumluluğundadır. Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.
  2. Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.
  3. Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.
  4. Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır.
  5. Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir.
  6. Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir.
  7. Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir.
  8. Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı %15 olmalıdır.
  9. Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir.
  10. Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir.
  11. Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır.
  12. Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır.
  13. Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır.
  14. Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.

EMEKLİ HEKİMLER YENİDEN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Açıklama ardından söz alan pek çok ilde tabip odası başkanları 16 Mart'ta İstanbul’da düzenlenecek olan hekim buluşmasına çağrı yaparak mücadele ile zorlukları aşacaklarına dikkat çektiler. Açıklamada son sözü emekli hekimler adına konuşan Mehmet Çakmak söyledi. Bugün yüzlerce emekli hekimin umutsuz ve mutsuz olduğunu söyleyen Mehmet Çakmakçı, “Bazı hekimlerin evine Türk-İş’in son olarak Şubat ayında açıkladığı yoksulluk sınırının altındaki maaş giriyor. Bazı hekimler ise bunu dahi alamıyor. Böyle olunca hekimler yeniden çalışmak zorunda kalıyorlar. Türkiye’de yüzlerce emekli gibi, emekli yaşamı sürmeyip çalışmak zorunda kalıyorlar” diyerek emekli hekimlerin taleplerinin karşılanmasını istediklerini açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et