Almanya ile Rusya arasında kriz derinleşiyor: Moskova Alman büyükelçiyi çağırdı
Almanya’nın üst düzey askeri yetkililerinin yaptığı bir toplantının ses kaydının Rus medyasında yayınlanmasının ardından iki ülke arasında çıkan kriz derinleşiyor.
Fotoğraflar: Rusya bayrağı (solda), Unsplash | Almanya bayrağı (sağda), Pixabay
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya’yı “enformasyon savaşı” yürütmekle suçlarken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Almanya’nın Moskova büyükelçisini çağırdı. Devlete ait RIA Novosti gazetesi Alman büyükelçinin, Alman subayların Kırım hakkında kamuoyuna duyurulan konuşmasıyla bağlantılı olarak çağrıldığı Rusya Dışişleri Bakanlığı’na geldiğini duyurdu. Gazete, Moskova’daki bakanlığa gelen elçinin Rus gazetecilerin sorularını yanıtlamayı reddettiği bir video yayınladı.
Cuma günü Rus medyası, Alman subayların Ukrayna’ya gönderilecek silahları ve Kiev’in Kırım’daki bir köprüye olası saldırısını tartıştığı bir görüşmenin 38 dakikalık kaydını yayınlamış ve bunun üzerine Rus yetkililer Almanya’dan açıklama talep etmişti. Ses kaydında telefon toplantısına katılanların, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un şu ana kadar açıkça reddettiği Taurus seyir füzelerinin Kiev’e teslim edilmesi olasılığını tartıştığı duyuluyor ve Ukraynalı askerlerin eğitimi ve olası askeri hedefler de görüştüğü anlaşılıyordu.
Cumartesi günü Almanya, olayı açık istihbari bir dinleme eylemi olarak nitelendirdi ve araştırıldığını duyurdu. Alman Bakan Pistorius pazar günü yaptığı açıklamada “Bu olay, basit bir görüşmenin dinlenmesi ve yayınlanmasından çok daha fazlasıdır... Bu, Putin’in yürüttüğü bilgi savaşının bir parçasıdır. Bu bir hibrit dezenformasyon saldırısıdır. Bölünmeyle ilgilidir. Birliğimizi baltalamakla ilgilidir” ifadelerini kullandı.
KREMLİN: SOMUT BİR SALDIRI PLANI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Alman subayların ilgili konuşmalarının, Rusya’ya saldırı düzenleme planlarının somut şekilde tartışıldığını gösterdiğine dikkat çekti.
Peskov, “Kendi içinde (subayların konuşması), Bundeswehr (Alman Silahlı Kuvvetleri) içinde Rusya topraklarına saldırı düzenleme planlarının esaslı ve somut olarak tartışıldığını gösteriyor. Bu, herhangi bir hukuki yoruma ihtiyaç bırakmıyor, burada her şey çok açık. Burada tabii ki Bundeswehr'in bunu kendi inisiyatifiyle yapıp yapmadığını öğrenmemiz gerekiyor. O zaman soru, Bundeswehr’in ne kadar yönetilebilir olduğu ve Scholz’un tüm bunları ne kadar kontrol ettiğidir ya da bunun Almanya'nın devlet politikasının bir parçası olup olmadığıdır” ifadelerini kullandı.
Sözcü Peskov, bütün bunların “kolektif Batı ülkelerinin Ukrayna’daki çatışmalara doğrudan katılımını” gösterdiğini savundu. (DIŞ HABERLER)