04 Mart 2024 21:30

Haliçport projesi ile projede yer almayan 660 konutun vatandaşa satışına başlandığı iddiası

Hazine arazisi üzerine kurulan Tersane İstanbul projesinde vatandaşlık satışı başladı. Projede yer almayan 660 konutun satışına başlandığı ve vatandaşlığa uygun olduğu iddia edildi

Fotoğraf: Tershane İstanbul / Proje tanıtımı

Paylaş

Fettah Tamince, 49 yıllığına kiralayarak Hazine arazisi üzerinde yaptığı Tersane İstanbul’u adeta vatandaşlık satış merkezine dönüştürdü. Kendi sitesinden ve sosyal medya hesaplarından verilen reklamlarda Tersane İstanbul'da 660 konutun satışa çıkarıldığı duyuruldu.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre,  49 yıllığına satılan konutların vatandaşlık başvurusu için uygun olduğu ifade edildi. Uzmanlar kiralanan hazine arazisi üzerinde konut yapılamayacağını ve dolayısıyla satış olmayacağını belirtti. Tersane İstanbul’un satış temsilcisi ‘zamanlı tapu’, ‘leashold konut’ üzerinden satış yapıldığını ve vatandaşlık için uygun daireler olduğunu öne sürdü.

15'inci yüzyıldan günümüze gelen ve Altın Boynuz olarak adlandırılan bölgedeki Haliç Tersanesi, kültürel, mimari ve endüstriyel bir değer olarak günümüze geldi. Osmanlı ve Türkiye’de deniz taşımacılığında önemli yer tutan Haliç Tersanesi’nin içerisinde tarihi ve kültürel binalar da yer alıyor.

İstanbul Beyoğlu Cami Kebir Mahallesi sınırlarında yer alan tersanenin bulunduğu bölge için İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi projesi hazırlandı. T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nde hazırlanan projeye ilişkin 7 Ekim 2016’da çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, Yap-İşlet- Devret modeliyle hazırlanan proje kapsamında, 70 yat kapasiteli 2 adet yat limanı, 1 adet Şehir Hatları Vapur İskelesi, 2 adet Geçici Yanaşma-Yolcu Transfer İskelesi inşa edildi. Ayrıca toplam oda kapasitesi 700 olan 3 adet 5 yıldızlı otel projesi inşa edildi. Ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema vb. eğlence merkezleri yapıldı. Ancak projede herhangi bir konut yapımına ilişkin bir ifade yer almadı.

Hazırlanan Haliçport projesinin ihalesini Rixos Otelleri’nin sahibi, Zaman gazetesinin eski ortağı Fettah Tamince aldı. Önce Katarlıların ortak olduğu belirtilirken daha sonra ise eski AKP’li milletvekili Abdulkadir Kart, adı Tersane İstanbul olarak değişen projeye ortak oldu. Rize’de vekillik yapan Kart, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimlerden.

Yap-işlet-devret modeliyle hazine arazisine lüks konut yapılamamasına ve proje dosyalarında yer almamasına rağmen vatandaşlık vaadiyle konut satışları başladığı duyuruldu. 49 yıl işletme hakkı verilen projedeki üniteler aslında konut vasıflı değil. Apart ve arazisi kamuya ait. Buna rağmen sosyal medyada ve kendi sitelerinde 660 konutun satışına başladığı duyurulurken fiyatları 740 bin dolar ile 6 milyon 714 bin dolar arasında değişiyor. Fiyatlar güncel kur ile 23 milyon 162 bin TL ile 193 milyon 246 bin TL'ye karşılık geliyor.

Kendilerine ulaşılan Tersane İstanbul satış temsilcisi, konutların vatandaşlık başvurusu için uygun ve tapuların hazır olduğunu öne sürdü. Konut satın alanların 8 Şubat 2066'ya kadar üst hakkı olduğunu belirten temsilci, “Projemiz - yap, işlet, devret olarak yapılmıştır. Rixos 2017 yılında 49 yıllık kiraladı bu araziyi" dedi.

Geçici mülkiyet hakkı olarak ifade edilen ve İngiltere’de kullanılan leasehold sisteminin Türkiye’deki ilk örneği olacağını belirten temsilci, zamanlı tapu vereceklerini ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yöneticiler ve ‘resmi’ hesaplar trol gibi

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de 4.9 büyüklüğünde depremde Ege ve Marmara bölgesi sallandı: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa